Háttéranyagok2017-04-22T19:34:15+01:00

Háttéranyagok rovatunkban olyan információkat adunk közre, amelyek szorosan kapcsolódnak falunk ügyeihez, és megismerésük fontos a reális képalkotáshoz. Ezek az anyagok nem feltétlenül olvasmányosak, legalábbis az átlag olvasó számára.

M0: a lakosok igényei túlhaladták az eredeti elképzeléseket

Megépüljenek-e az M0-s hiányzó szektorai vagy sem? Egyes lobbierők szerint mindenképpen kell, a Külső-Bécsi út mellett lakó pilisborosjenőiek szerint egyáltalán nincs rá szükség. Ehelyett inkább észszerűbb közlekedésfejlesztés és az M100-as út kialakítása lenne kívánatos.

By |2019. 06. 24.|Szakmai vélemény|1 Comment

Volt víz nincs víz…

Épphogy elkezdődött a nyár, s eljöttek az első hőségnapok, máris ellátási zavar jelentkezik a vezetékes ivóvízellátásban, s a szolgáltató DMRV Zrt. I fokozatú vízkorlátozást kénytelen előírni. A probléma egy általunk megkérdezett szakértő szerint néhány éve kezdett rendszeressé válni, jellemzően azokban a régiókban, ahol az utóbbi években intenzíven nőtt a lakóházak száma anélkül, hogy a közmű kapacitások növekedése ezzel lépést tartott volna.

By |2019. 06. 14.|Településfejlesztés|1 Comment

Eljött az idő…

A 2097 Csoport Egyesület képviselőjelölteket és polgármesterjelöltet indít az őszi önkormányzati választáson. Miért döntött így a faluért, a közösségért az elmúlt években sokat tevékenykedő csapatunk? Milyen értékrendre építenénk az együttműködésen alapuló, modern faluvezetést? Hogyan segítheti munkánkat az a kreatív energia, amely egyre markánsabban van jelen a település mindennapi életében?

Egy Balaton-parti település, amely szembeszállt a beépítési lázzal

Szigliget neve mindannyiunk fülében ismerősen cseng, hiszen az ország legfrekventáltabb turisztikai régiójában található. Ennek megfelelően évtizedek óta nagy nyomás nehezedik a településre, hogy újabb és újabb területek belterületbe vonásával látszólag játszi könnyedséggel bevételhez jusson. Szerencsére a település vezetése idejekorán felismerte, hogy mindezért mekkora árat fizetnének a környező zöldterületek, az élhető, családias életterek feláldozásával, így alternatív megoldást kerestek a település fejlesztésére, a hiányzó bevételek előteremtésére, sikerrel. Egy tanulságos és jó példa a Balaton partjáról, amelynek minden egyes mondata, de tényleg, túlzás nélkül minden egyes mondata megfontolandó. A cikk a hirbalaton.hu portálon jelent meg.

By |2019. 05. 19.|Sajtószemle, Településfejlesztés|0 Comments

A 2097 Csoport Egyesület kérdései a 2019.05.03-i közmeghallgatásra

Egyesületünk az idei közmeghallgatásra is összegyűjtött néhány közérdekű kérdést, amelyet emailben és hivatalosan érkeztetve is eljuttattunk Küller János Polgármester úrnak és a képviselőknek. Ezek napirendre kerülésére a május 3-i rendezvényen bizton lehet számítani. Közmeghallgatást évente egy alkalommal kötelező tartani, így elképzelhető, hogy idén a választásokig már nem lesz több ilyen jellegű rendezvény. Ezért mindenkinek javasoljuk, akiknek kérdése, problémája vagy javaslata van, hogy vegyen részt, és kérjen szót.

By |2019. 05. 02.|Közmeghallgatás|0 Comments

B52 JazzFeszt – Pilisborosjenő 2019

Alig egy hónappal a fesztivál kezdete előtt eljött az idő, hogy további részleteket osszunk meg a második B52 JazzFeszt előkészületeiről. Elkészült a fesztivál plakátja és részletekkel szolgálhatunk a programról is. A Mandelbrot kultúrkúria idén június 1.-én 15 órakor nyitja meg kapuit Pilisborosjenőn, a Budai út 52.-ben.

By |2019. 04. 30.|B52 Jazz Feszt|0 Comments

Százmilliós veszteséget okozhat az Önkormányzatnak a tervezett Tücsök utcai településrendezési szerződés

A Képviselő-testület a 2019.04.04-én tartandó KT ülés 15. napirendi pontjában tárgyalja a “Javaslat a 027 hrsz-ú ingatlan vonatkozásban kötött településrendezési szerződés helyett új településrendezési szerződés megkötésének jóváhagyásra" tárgyú előterjesztést. Az szerződés tervezet azonban jelen formában botrányosan előnytelen a faluközösség számára.

By |2019. 04. 03.|Tücsök utca|8 hozzászólás

#Sörösjenő

"Évek óta foglalkozunk azzal, hogy egyre jobb, finomabb és különlegesebb kézműves söröket főzzünk a magunk örömére. A kritikusaink saját magunk voltunk eddig, és igen magasra tettük a mércét. Most, hogy a saját elvárásainknak megfeleltünk és úgy éreztük, hogy a konyha után a hátsókertet is kinőttük, nagyobb játszóteret kerestünk magunknak!" - a Hajnali Sörfőzők bemutatkozása a 2097.hu-n, Frivaldszky Betti és Kádár Viktor videóriportja.

By |2019. 03. 14.|Helyi gazdaság|2 hozzászólás

Civil élet Pilisborosjenőn – a 2097 Csoport Egyesület összefoglalója 2018 történéseiről, idei terveinkről

2017 végén született meg a 2097 Csoport Egyesület. Első teljes, aktív évünket zártuk 2018 végén, ennek alkalmából néhány gondolat erejéig visszatekintünk az elmúlt év történéseire, és sorba vesszük eljövendő, idei évi terveinket is.

By |2019. 02. 05.|Egyesület|1 Comment

Településfejlesztés összefogással – vagy mégsem?

Tavaly december 6.-án megjelent írásunkban még bizakodóak voltunk a tekintetben, hogy az önkormányzat valóban partnerként tekint a helyi civil szerveződésekre a Településfejlesztési koncepció kidolgozásánál. Sajnos a folytatás nem egészen úgy alakult, ahogyan azt reméltük.

Kilenc Kevély Kör Karácsony Környékén – interjú Medveczki Györggyel, a K5 szervezőjével

2019. Január 12-én szombaton 424-en túráztak a Nagy-Kevélyen és összesen 770 kört teljesítettek. A Művelődési Házban volt a bázis, ahol önkéntesek segítették az indulókat a büfében és a regisztrációnál. A hagyományteremtő céllal létrejött versenyen családok és gyakorlott futók együtt vettek részt, családias hangulatban.

By |2019. 01. 30.|Helyi sport|0 Comments

A falu környéki fakivágásokról

Az elmúlt hetekben többen aggódva kerestetek a Várvölgy felett, a falu közelében fekvő erdőben zajló fakivágások kapcsán közvetlenül, sőt a Facebook-on is elindult erről beszélgetés. Rövidre zárandó a találgatásokat, megkerestem a terület kezeléséért felelős Pilisi Parkerdő Zrt., akik hamar és részletesen reagáltak is a felvetésekre. Tudom, hogy többen örülnénk annak, ha a Várvölgy és a falu környékén is mind több olyan területet jelölne ki a Pilisi Parkerdő, amit örökerdőként kezel. Meggyőződésem, hogy lehet velük erről tárgyalni, egyeztetni, eszmét cserélni - mindennek az alapja a korrekt párbeszéd. A levélváltás azt mutatja, hogy erre jó esély van.

By |2019. 01. 19.|Természeti környezetünk|0 Comments

Februártól indulnak a Magyar falu program első pályázatai

Az egyházi, valamint az önkormányzatok által üzemeltetett közösségi terek felújításra és létrehozásra lehet pályázni elsőként, februártól a Magyar falu program keretében - mondta el szombaton, budapesti sajtótájékoztatóján a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

By |2019. 01. 11.|Településfejlesztés|0 Comments

Pilisborosjenő értékei a pilisborosjenőiek szerint

A kérdőív és a műhelymunkák eredményeinek kiértékelése közben számos gondolat merült fel bennem, amelyeket egy cikksorozat formájában szeretnék megosztani Önökkel/Veletek, nem utolsósorban azzal a céllal, hogy beszélgessünk, akár vitatkozzunk ezekről, bízva abban, hogy ez is hozzájárul a közös munka megalapozásához.

Közös jövő – Közös alkotás

Az elmúlt hétvégék munkájából hamarosan megszületik Pilisborosjenő új Településfejlesztési Koncepciója, a falu jövőképe. A tartalom mellett azonban maga a kezdeményezés módja is újszerű a civil szféra és az Önkormányzat együttműködését illetően. Gauder Péter településfejlesztési szakemberrel egyetértésben ugyanis azt javasoltuk, hogy alakítsunk egy közös irányító testületet (2-2 tag az Önkormányzat és az Egyesület részéről), akik a megrendelői és egyúttal a gazdái lehetnek a koncepció és stratégia készítésének. Ezzel párhuzamosan a koncepció alakításának költsége is fele-fele arányban terhelné az Önkormányzatot és az Egyesületet. Az ajánlatunk elolvasható a cikkben. Bizakodva várjuk, hogy pozitív válasz szülessen az önkormányzat részéről, kialakuljon egy konstruktív, szakmai együttműködés a két szervezet között.

Felhívás Pilisborosjenő fiataljaihoz

Másfél éve a HÉSZ vita fellángolásakor egybehangzóan fejeztük ki véleményünket és akaratunkat a falu jövőjét illetően, mostanra pedig eljött a cselekvés ideje! 2017 tavaszán megfogalmaztuk, hogy egy falusias hangulatú, csendes, jó infrastruktúrával rendelkező, természettel körülvett, sportolási lehetőségekkel bővített, fejlett iskolával rendelkező, jelenlegi méretét megtartó Pilisborosjenőt szeretnénk, melynek elkerülhetetlen építkezéssel járó beruházásai Üröm-Budapest irányába valósulnak meg, a jelenlegi természeti területek érintetlenül hagyása mellett.

42 perc – képviselő testületi ülés 2018.08.30.

A Képviselő Testület üléseinek sorában már rövidsége miatt is érdeklődésre tarthat számot az augusztus 30.-i ülés videója. Hét napirendi pont megtárgyalásnak gyürkőztek neki - az elhalasztott ülés után másodszorra - derék képviselőink és példás gyorsasággal (7 perc/pont) végeztek is feladatukkal. Tették ezt úgy, hogy közben még értékes információkat is megtudhattunk, amelyeket most megosztanék Önökkel.

By |2018. 10. 10.|KT ülés|2 hozzászólás

„Embert barátjáról”, avagy Pilisborosjenő belső védelmi vonalai

Munkahelyemen mostanában sokat foglalkoztam az MNB ajánlásával a „Belső védelmi vonalak”-ról. Ez egyszerűen annyit jelent, hogy minden pénzpiacon működő intézmény köteles belső kontrollokat kialakítani a partnerei, beszállítói, sőt munkatársai irányába is. Paranoia? Nem feltétlenül - mint látni fogjuk csak egészséges óvatosság. A Malomdűlő kapcsán ismét olyan dolgok kerültek elő, amleyektől cseppet sem lett lettem nyugodtabb...

Zebrát és közvilágítást a sulihoz demonstráció

2018.10.4-én a helyi általános iskola szülői munkaközössége demonstrációt szervezett az önkormányzat épülete elé, a képviselőtestületi üléssel egyidőben. A demonstráció során a megjelentek szülők több átláthatóságot követeltek a mindezidáig nem megoldott, ám sürgető közvilágítás és gyalogátkelőhely ügyében, de egyúttal a szakértő segítségüket is felajánlották az önkormányzat részére.

By |2018. 10. 05.|Oktatási intézmények|0 Comments

Szerintem a falunkban – Pilisborosjenő értékeiről és jövőjéről szóló kérdőíves felmérés eredményei

A 2097 Csoport Egyesület egy átfogó kérdőív segítségével mérte fel az Önök véleményét és elképzeléseit falunk jelenéről és jövőjéről. A kérdőívet on-line és papír alapon is ki lehetett tölteni, egy-egy nyomtatott kérdőívet igyekeztünk eljuttatni minden pilisborosjenői postaládába. A felmérés során 449 kérdőívet értékeltünk ki, amely mennyiségét és demográfiai összetételét tekintve jól reprezentálja az itt élő lakosságot. A felmérés eredményeként kirajzolódott, hogy mi, itt élők jól láthatóan hasonló módon gondolkozunk falunk jelenéről és jövőjéről, és elképzeléseink gyökeresen eltérnek az eddigi önkormányzati törekvésektől, amely a jelenlegi lakóterületek többszörösére növelésében látta és látja a jövőt. Részletek és következtetések a cikkben...

A mi történetünk – így született a pilisborosjenői focisuli

"...2015 tavaszán Erikkel úgy döntöttünk, hogy beindítjuk Pilisborosjenő gyerekseregének a sportéletét. Ami anno nekünk örömet és boldogságot vitt az életünkbe, szerettük volna, hogy más gyerekek is megtapasztalhassák. A sport iránti szenvedély fűtötte a szívünket. Gyerekeket szerettünk volna látni, ahogy élvezik a játékot a pályán..." Két jóbarát, Gáspár Erik és Selmeczi Tamás története arról, hogyan született meg szinte a semmiből a Pilisborosjenő USC, ahol immár 60 gyermek kergeti a labdát.

By |2018. 08. 22.|Helyi sport|0 Comments

Mellveregetősdi – Pilisborosjenő Község Önkormányzat képviselő-testületének rendkívüli ülése. 2018. július 24.

A nyári események sorában a népszavazás nyilvánvalóan fontosabb eseménynek tűnt, mint a sebtében összehívott testületi ülés. De hogy hiányérzet ne legyen, megpróbálom röviden összefoglalni a történteket.

By |2018. 08. 06.|KT ülés|4 hozzászólás

Népszavazás után….

Falunkban lezajlott a várva várt népszavazás. Megszületett az egyértelmű eredmény: NEM ÍGY KELL MEGOLDÁST KERESNI! Sokan és sokféleképpen megfogalmazták, hogy egy működőképes rendszert - ez esetben a HÉSZ-t - csak az abban érintettekkel való egyeztetés alapján lehet kialakítani. A tulajdonosok, civil szerveződések, szakemberek véleményének lemosása, figyelmen kívül hagyása kártérítési perekhez vezet és működés képtelen szabályozás jön létre.

By |2018. 08. 01.|Vélemény|2 hozzászólás

Küller János polgármester véleménye a népszavazásról

Dr Molnár Piroska lakótársunk egyike azoknak, akik úgy gondolják, hogy a népszavazásnak ebben a formában nincs létjogosultsága, ezért levélben kereste meg Polgármester urat, amelyben a népszavazással kapcsolatos döntés újragondolását kérte. Az alábbiakban Piroska észrevételeit és Küller János válaszlevelét olvashatják.

By |2018. 07. 27.|Vélemény|1 Comment

Se nem korrekt, se nem pontos – aggályaim a népszavazással kapcsolatban

Az, hogy a településünkön mely területeket őrizzünk meg beépítés nélküli természetes állapotban - akár az egész falut terhelő kártérítés árán – fontos kérdés, ami akár egy helyi népszavazást is indokolhat. Egy korrekt és pontosan megfogalmazott népszavazást. Az önkormányzat által július 29-re kiírt népszavazás azonban se nem korrekt, se nem pontos.

By |2018. 07. 24.|Vélemény|0 Comments

Gondolatok a leendő buszmegállóról

Egy ötlet lehet jó és lehet haszontalan is. Ezt eldönteni magam nem tudom, mert az enyém és elfogult vagyok. Közre adom tehát, talán segítene a pályázat kiíróinak bölcs és előremutató döntést hozni. Hiszem, hogy egy önkormányzat is tud kemény munkával minőséget létrehozni és ennek nem lehet akadálya kicsinyes fiskális szemlélet. Lehet ez olyan vállalkozás, amely mellé jó szívvel és kedvvel állnának az emberek. Ennek reményében írtam az alábbi levelet (amiből töröltem egy ide nem illő hasonlatot) és kíváncsian várom az eredményt.

By |2018. 07. 23.|Környezetünk|1 Comment

Beszéljük meg inkább! – avagy hogyan ’népszavazok’ július 29-én?

Bő egy évvel ezelőtt bombaként robbant a hír, hogy a helyi építési szabályzat folyamatban lévő módosításának eredményeképpen viszonylag intenzíven beépíthetővé válik az Egri vár völgyének egy része. Mindez események láncolatát indította el, amely egészen a mostani népszavazásig vezetett, és amelynek kérdése így hangzik: „Támogatja-e Ön az előző állapot visszaállítását a "Várvölgy" vonatkozásában a korábban hatályos HÉSZ szabályozásnak megfelelően, amennyiben a tulajdonosok a jelenleg Hatályos HÉSZ alapján benyújtott kártérítési igényüktől elállnak, melynek bírósági megítélése a község gazdálkodását ellehetetlenítené, és a lakosság terheit növelné.” A szavazás során eldöntendő kérdést sajnos én sem tudom egyértelművé tenni, de megkísérlem összefoglalni mindazt, amit a szavazással kapcsolatban tudni és megfontolni érdemes.

By |2018. 07. 19.|Vélemény|9 hozzászólás

Ennek a falunak nincs gazdája…

A 2018. július 5-én, a 2097 Csoport Egyesület szervezésében megtartott patakmentő demonstráción megjelent mintegy 100 pilisborosjenői lakos a saját szemével láthatta egyrészt azt az értelmetlen környezetrombolást, amelyet polgármesterünk 1 év semmittevés után kárelhárítás jogcímén megrendelt, másrészt azt a szégyent, amely Küller János 2002 óta – 2010 és 2014 közötti 4 év szünettel –, immáron 16 éve tartó polgármesterkedésének egyik eredménye: a szemetes, az átereszeknél tisztítatlan, elhanyagolt patakmedret, amely számos kérdést felvetett a tüntetésen részt vevőkben, s egyúttal egy közös megállapításra jutottunk: ennek a falunak nincs gazdája.

By |2018. 07. 16.|Vélemény|0 Comments

Szakértői vélemények a patakrendezésről

A 2097 Egyesület két vízügyi szakértőt kért fel, hogy szakvéleményével segítse a lakosokat átlátni a patak rehabilitáció összetett kérdését. Szakvéleményük laikusoknak is jól érthető és kiváló lehetőség megérteni az előttünk álló lehetőségeket a Borosjenői-patakkal kapcsolatban.

Petíció a Borosjenői-patakért

Az elmúlt két hétben rengeteg lakossági visszajelzés érkezett, miszerint a patakmeder most folyó átépítése nélkülözi a környezetvédelmi, tájképi és közösségi szempontokat, ezért a munkálatok leállítását kérik. A 2097 Egyesület által 2018. július 5-re szervezett demonstárció és patakbejárás után az alábbi petíciót juttata el a Képviselő Testülethez.

Másképp, de hogyan? – Rövid összefoglaló a mederrendezésről

A patakok megbecsültsége a vezetékes víz megjelenésével kezdett el romlani, nem volt többet szempont a víz tisztasága, a meder megközelíthetősége, a patak-parti beépítés sűrűsödött, nem maradt elég hely az ártereknek. Ezeknek a változásoknak az eredménye, hogy Magyarországon a patakok többnyire a környezetüktől elszigetelt, mesterségesen fenntartott műszaki elemekké váltak. A vízfolyások értékének újrafelfedezése, mint európai trend, hozzánk a rendszerváltás után szivárgott be. Ma a fenntartható, modern település alapelve a természeti tájelemek helyreállítása.

Nem ilyen patakot szeretnénk!

Richter Flóra kezdeményezésével hónapokkal ezelőtt megkerestük az önkormányzatot ill. személy szerint Polgármester urat azzal a céllal, hogy kezdeményezzük a településünket átszelő patak parkosítását. Ehhez képest megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy a Budai út mentén, a postától a Híd utcáig olyan dróthálózott/kövezett medret terveztek, ami a patakmeder összes növényzetének kiirtásával jár. Ennek megakadályozása érdekében kérjük támogatásodat az alábbi követeléshez: Az önkormányzat állítson le minden olyan beruházást, ami a patakmedret érinti és nem közvetlen veszély elhárítás érdekében történik! Ezek után tartson egy tematikus lakossági fórumot a patakról, ahol meghallgatja az itt élők patakkal kapcsolatos javaslatait, és az ott megbeszéltek alapján készüljön átfogó, a lakosság támogatását is élvező koncepció a patakmeder kezeléséről!

Gyermek természetfotós pályázat Pilisborosjenőn

A Bizek Emi Alapítvány a Kreatív Gyermekekért és a Pilisborosjenői Német Nemzetiségi Általános és Alapfokú Művészeti Iskola TERMÉSZETFOTÓS PÁLYÁZATOT indít minden általános iskolás korú pilisborosjenői gyermek számára. Fődíj egy Panasonic Lumix FZ82 bridge fényképezőgép, továbbá két nap lesfotózás profi természetfotós vezetésével!

By |2018. 05. 20.|Felhívás|0 Comments

Kérdőív Pilisborosjenő értékeiről és jövőjéről

Ön milyen faluban szeretne élni 5, 10, 20 év múlva? Melyek településünk legfontosabb értékei, amelyeket mindenképpen meg szeretne őrizni? Mit gondol az előttünk álló, megoldandó problémákról, feladatokról? Merre látja a fejlődés, kompromisszumkeresés lehetőségeit? Itt az alkalom, hogy elmondja a véleményét! A 2097 Csoportként azt valljuk, hogy egy faluközösségben szükséges és érdemes időről időre megkérdezni az itt élőket a település sorsát érintő ügyekben. Ennek szellemében most arra vállalkoztunk, hogy Önökkel/veletek közösen alapozzuk meg Pilisborosjenő hosszú távú jövőképét és településfejlesztési stratégiáját. Első lépésként egy kérdőívet bocsátunk közre, és kérjük, hogy minél többen töltsék/töltsétek ki, mert minden további, a falu sorsát érintő munka ennek a felmérésnek az eredményén fog alapulni.

Közmeghallgatás 2018.04.20 – videó

Mérsékelt érdeklődés közepette zajlott le a hirtelen beköszöntött kora nyári időben az idei első közmeghallgatás. Küller János beszámolóját követően a 2097 Csoport Egyesület kérdéseire igyekezett válaszolni tételesen. Rövid írásos összefoglalónkban - a teljesség igénye nélkül - érintjük a leglényegesebb kérdéseket, akit ennél részletesebben érdekel, minden kérdést és a rájuk adott válaszokat megtekintheti a videofelvételen.

By |2018. 04. 21.|Közmeghallgatás|2 hozzászólás

A 2097 Csoport Egyesület kérdései a 2018.04.20-i közmeghallgatásra

A 2097 Csoport Egyesület összeállított egy kérdéscsomagot az április 20-i közmeghallgatásra, elősegítendő a közügyeink hatékonyabb megvitatását. A kérdéseket írásban leadtuk szerdán a hivatalban. Bízunk benne, hogy számos kérdésünkre érdemi választ kapunk a mai rendezvényen, és ha némelyik kérdésre idő vagy megfelelő információk hiányában nem kerülne sor, azok megválaszolásával kapcsolatban is sikerül Polgármester úrnak, Jegyző úrnak és a képviselő testületi tagoknak kijelölniük a felelősöket és a határidőket.

By |2018. 04. 20.|Közmeghallgatás|2 hozzászólás

Ültessünk fasort közösen a Várvölgy felé vezető út mentén!

Ültessünk fasort közösen a Várvölgy felé vezető út mentén! A 2097 Csoport Egyesület közös munkára hívja az itt élő családokat és közösségeket: közösségi fasor ültetést kezdeményezünk a Kevély-hegyi Levendula-mezőtől kezdődően a Várvölgy felé vezető út [...]

A 2097 Csoport Egyesület állásfoglalása helyi és országos ügyek elválasztásának kérdéséről

Az elmúlt napokban az izgalmi állapotban levő országos politika által fölhozott kérdések megjelentek a spájzban, amit nem kívánatos jelenségnek gondolunk, ezért az alábbi nyilatkozattal szeretnénk egyrészt áttekinthetővé tenni a helyzetet, másrészt elősegíteni a nyugodt, derűs, kölcsönös tiszteleten alapuló hangulat elérését.

By |2018. 03. 16.|Egyesület|1 Comment

KT ülés videó és összefoglaló, 2018.03.14.

Az ülés témája volt többek között a 2018 évi költségvetés, a Polgármesteri Hivatal 2017 évi beszámolója, a Hírmondó 2017 évi működése és terjesztése. Jó hír, hogy a Waldorf óvoda támogatási kérelmét megszavazta a testület, és a hitelfelvétel tervezete is kikerült a költségvetésből.

By |2018. 03. 15.|KT ülés|0 Comments

Pilisborosjenő Pénzügyi és Gazdasági Bizottsági ülés, 2018.02.26

...Mérhetetlen optimizmussal hihetjük azt is, hogy képet nyerhetünk az elkövetkezendő év feladatairól, a képviselők szándékairól és arról, hogy mennyire reális ezek megvalósulása. Gondolhatjuk, hogy a költségvetés szakmai előkészítése zajlik, ahol a pénzügyi bizottsági tagok verejtékezve próbálják meg kihozni a szűkös forrásokból a maximumot...

By |2018. 02. 27.|KT ülés|0 Comments

Pilisborosjenő polgármestere!

"... Ma még nem késő. Lássa be, amit Ön művel az jóvátehetetlen rombolás!!! Ne hitegesse magát azzal, hogy egyedül ön a birtokosa annak a tudásnak, amire "szülőfalujának" szüksége van. Ne hazudja azt, hogy nincs tudomása a faluban zajló -mára már intézményesített- szabálysértésekről! Ha ez az állítása igaz lenne azért is felelősséggel tartozna, ha nem, úgy méginkább! Robogó vonathoz hasonlította a faluban zajló "fejlesztéseket"! Arra nem gondol, hogy egy vonatot meg is lehet állítani!? Arra nem gondol, hogy azt a "robogó vonatot" egy ámokfutó vezeti!? ..."

By |2018. 02. 13.|Vélemény|5 hozzászólás

A 2097 Csoport Egyesület küldetése

A 2097 Csoport Egyesület küldetése Pilisborosjenő legfőbb értékeinek: természetbe ágyazottságának és falusias hangulatának, léptékének megőrzése, emellett kiemelt feladatunknak érezzük az itt lakók életminőségének javítását, Pilisborosjenő fenntartható fejlődésének beindítását, közösségeink fejlesztését. Tudjuk, küzdelmekkel teli, nagy munka lesz.

By |2018. 02. 13.|Egyesület|0 Comments

Sajnos mégsem nyertünk 400 millió forintot bölcsőde pályázaton…

Ha az embernek fontos a jövő generáció vagy bölcsődéskorú gyereke van, az egyik legégetőbb kérdés, hogy vajon lesz-e és ha igen, mikor lesz Pilisborosjenőn bölcsőde? Ennek próbáltam utánajárni a Ki Mit Tud? közérdekű adatigénylő honlap segítségével, felbuzdulván Polgármester úr félidőértékelőjében említett 400 millió forintos nyertes pályázat hírén. Annál is inkább, mert a falu elején megindult mega ingatlanfejlesztési projekt révén bizonyára sok új kisgyermekes család költözik falunkba még az idén.

By |2018. 01. 31.|Vélemény|0 Comments

Robog az úthenger – illegális útépítés Pilisborosjenőn

Akik veszik a bátorságot, és a Budai úton közelítik meg vagy hagyják el a települést hetek óta tapasztalhatják, hogy az út menti területen lázas munka folyik. Épülnek a Modern Dorf útjai. Tekintettel arra, hogy ez a településfejlesztési projekt tudomásunk szerint mindössze a telepítési tanulmánytervek elfogadásán van túl, utánajártunk, hogy milyen tervek alaján kezdődtek el a kivitelezési munkálatok. Az eredmény várható volt: a munkálatok engedély nélkül zajlanak.

Bemutató gazdaság épül Budakalászon

A budakalászi ökoturisztikai bemutatóhely és élménypark koncepciója elkészült, egy közgazdászokból, agronómusokból és tájépítészekből álló szakember-csoportnak köszönhetően. Egy hasonló kezdeményezéshez ideális helyszín lenne Pilisborosjenő is, ráadásul fiatal és lelkes agronómus és tájépítész szakemberekkel is "jól állunk".

By |2018. 01. 15.|Helyi gazdaság|0 Comments

13+1 közérdekű kérdés Küller János polgármesterhez

Egyesületünk nemrégiben egy új kihívással szembesült. Megkaptuk az első olyan polgármesterünknek szóló beadványt (kérdésgyűjteményt), melyet eredeti szerzője – megelőzendő a szinte törvényszerűen bekövetkező megbélyegzést az esetleges további negatív következményeket – nem kívánt saját kezűleg leadni a polgármesteri hivatalban. Vállaltuk, hogy a 2097 Csoport Egyesület égisze alatt ezt megtesszük, mert a kérdések tartalmával és témájával egyetértünk.

By |2018. 01. 12.|Vélemény|0 Comments

Vélemények és válaszok Küller János “gerjesztett” levelére

Jópáran tollat ragadtak a legutóbbi polgármesteri nyílt levél olvastán. Még többen fejezték ki értetlenségüket és nemtetszésüket szóban, sőt volt olyan is, aki egyenesen Kassa bombázásához és a Reichstag leégéséhez hasonlította az esetet, mondván a plakátokat - amiket élőben egyikünk sem látott - a polgármester szűk köréhez tartozó valakik tehették csak ki.

By |2018. 01. 12.|Aréna|0 Comments

Gerjesztett negatív hangulat vagy munka? – Kritikai kiadás

A kihelyezett (látta valaki?) falragaszokra adott polgármesteri kommüniké egyesületünk tagjait is válaszra ihlette, különösen a benne szereplő általánosítások, összemosások és ködösítések miatt. Észrevételeinket Küller polgármester úr mondatai között kék színnel beszúrva olvashatjátok!

By |2018. 01. 11.|Vélemény|0 Comments

A Borosjenői patak vizsgálata és Pilisborosjenő zöldhálózati fejlesztési lehetőségei

"Az elmúlt hónapokban érezhetően megnőtt a faluban a „közös ügyek” iránti érdeklődés. Ezt a lendületet és érdeklődési hullámot kihasználva szeretném szélesebb körben is megosztani 2013-ban készült szakdolgozatomat. Ezt az anyagot gondolatébresztőnek szánom. Jó volna létrehozni egy szakmai csapatot, közösen átgondolni a falu zöldhálózati rendszerének alapvonalait és a benne rejlő lehetőségeket. Aki kedvet érez egy ilyen közös munkához, annak a jelentkezését várjuk. Hogy ne csak azt tudjuk, hogy mit NEM szeretnénk, hanem azt is, hogy mit IGEN… ?"

Ki ül fordítva a lovon? – avagy nehogy már a nyúl vigye a vadászpuskát!

Sokat olvasunk mostanában a HÉSZ-ről, TRSZ-ről, a KT ülések döntéseiről, a döntések alapjául szolgáló tervezetek szaporodásáról, eltűnésükről (mint a búvópatak) majd amőbaszerű változásukról és újbóli előkerüléséről. Nem könnyű munka belátom: kapkodom a fejem és nézem a varázsló(-k) kezét: itt a piros – hol a piros? De a klasszikus tragédiák is úgy íródtak, hogy a cselekmény előtt a szerző felsorolja a szereplőket, hogy el tudjuk képzelni őket, akár el is dönthessük: kit fogunk szeretni, és kinek várjuk a tragikus végét? Kiskáté az önkormányzati képviselők, bizottságok és a polgármester felelősségéről.

By |2017. 11. 30.|Szakmai vélemény|0 Comments

Ki védi az itt lakók érdekeit?

Miközben Pilisborosjenő lakói boldogan élik életüket és lassan egyre képzettebbek lesznek olyan szavakban, mint HÉSZ és Malomdűlő meg Várvölgy...közben zajlik egy másik folyamat is, amire mezei lakosként nincs rálátásunk, de alapjaiban határozza meg községünk jövőjét a következő 15 évben. Ez a folyamat a közmű- és egyéb kapacitások lekötésének folyamata, és ezt igyekszünk most közérthetően bemutatni, hogy felelős lakosként tudhassa mindenki, mi is történik a mi kis falunkban.

By |2017. 11. 29.|Szakmai vélemény|0 Comments

Hogy kerül a sitt az utakra, avagy az évszázad üzlete Pilisborosjenőn

Bizonyára sokaknak feltűnt, hogy az utóbbi években lépten nyomon darált sittbe „botlunk” a faluban, sőt a legutóbbi önkormányzati akció keretében a műemléki értéket képviselő Szedmák-ház is a sittdarálóban végezte – azóta is kíváncsian várjuk, melyik utca lakói lesznek azon szerencsés nyertesek, akik előtt a Fő utcában felpúpozott méretes törmelékhalmokat széjjelteregetik. A darált sitt látványos pilisborosjenői térnyerése nem újkeletű jelenség. Hosszú ideig azonban tanácstalanul álltunk az előtt a talány előtt, hogy honnan áramlik ez a rengeteg sitt kis falunkba, most azonban a rejtély végre megoldódni látszik...

By |2017. 11. 27.|Vélemény|3 hozzászólás

Szedmák-ház: célszerű lenne összefüggéseiben átgondolni…

"Azt, hogy mi épüljön a helyén, nem hirtelen ötleteléssel, hanem egy átgondolt, lakossági javaslatokat is figyelembe vevő, sok tényezős tervezési folyamatban kellene eldönteni. A terület jövőjéről való tervezésbe be kell vonni a szomszédos „Interprima” telket is. Ehhez tudni kellene, hogy elköltözik-e az iskola, és mi lesz a helyén – ez olyan jelentős kérdés, ami tisztázása nélkül nem érdemes dönteni a terület sorsáról."

By |2017. 11. 13.|Vélemény|0 Comments

Bemutatkozik a 2097 Csoport Egyesület

Azok, akik rendszeresen olvasgatták a 2097.hu cikkeit bizonyára találkoztak már a 2097 Csoport aláírással, és jobbára az is sejthető volt, hogy kik alkotják a csoportot. Tavaszi megalakulásunk óta hosszú utat jártunk be, és elérkeztünk egy fontos mérföldkőhöz: tevékenységünket a továbbiakban egyesületi formában folytatjuk. Sokakban felvetődhet a kérdés: kik vagyunk és mit akarunk? Így első dolgunk volt megalkotni egy jövőképet, víziót, amelyben tömören és világosan megfogalmazzuk elképzeléseinket Pilisborosjenő általunk elképzelt, vágyott jövőjéről. Átolvasás után ki-ki könnyedén eldöntheti, hogy azonosulni tud-e a benne foglaltakkal. Reményeink szerint igen, nagyon sokan élünk itt, akik hasonlóan gondolkodunk és hasonló jövőt teremtenénk, ha rajtunk múlna. Nos, lehet, hogy valójában rajtunk múlik? Erre most még nem tudjuk a választ, de a válaszhoz vezető első lépés gyanánt megosztjuk veletek ezt a jövőképet, fogadjátok szeretettel!

By |2017. 11. 08.|Egyesület|3 hozzászólás

Lakossági javaslat a Szedmák-ház ügyében

A 2017. október 13. napján közzétett Lakossági Felhívásában foglaltakra tekintettel – melyben arra kérte Pilisborosjenő lakosságát, hogy az Önkormányzat tulajdonában álló, 58,- mFt közpénzből megvásárolt és 2017. nyarán 7,- mFt közpénzből elbontott 2097 Pilisborosjenő, Fő út 51. szám alatti Szedmák ház bontás után üressé váló terület hasznosítására vonatkozóan adjanak ötleteket, javaslatokat annak érdekében, hogy a későbbiekben az Ingatlanon lehetőleg olyan funkció kapjon helyet, mely községünk minden lakosának elégedettségére szolgálhat – az alábbi javaslattal élek: a Képviselő-testület tagjai 65,- mFt vételár megfizetése mellett vásárolják meg az Ingatlant Pilisborosjenő Község Önkormányzatától.

By |2017. 10. 31.|Szakmai vélemény|0 Comments

A Szedmák-ház titka

Vajon ki, mikor, milyen céllal és mennyiért vásárolta meg a nemrégiben szanálásra került, Szedmák-ház" néven ismert ingatlant? Eredetileg is az volt a célja, hogy lebontásra kerüljön, vagy faluképi jelentőségű épületként jobb sorsot érdemelt volna? Esetleg befektetésnek szánta az önkormányzat, amikor a gazdasági válság tetőpontján ebbe fektette a falu pénzét? Ennek próbált utánajárni Madaras Zoli több-kevesebb sikerrel. Néhány kérdésre választ kapott, ám a válaszok újabb kérdéseket vetnek fel... Kérjük, hogy aki esetleg tud segíteni a Szedmák-ház titkának megfejtésében, a komment szekcióban tegye meg!

By |2017. 10. 05.|Szakmai vélemény|0 Comments

Lea jóga

Tolnai Lea óráiról évek óta hallok a falusi verebektől mindenféle jót, gondoltam utána járok. Nekem csak “falusi-felületes-összefutós” élményeim voltak vele, ahol szimpatikus volt számomra az őt körbelengő művész aura, mely közvetlenséggel társult. Gondoltam, kicsit utána járok. Az őt bemutató anyagban olyan sorrendben osztom meg az információkat az olvasóval, amilyen sorrendben ismereteim bővültek.

By |2017. 09. 23.|Helyi gazdaság|0 Comments

Mit várhatunk a most készülő településfejlesztési koncepciótól?

A településfejlesztési koncepció elkészítésének első lépésében 4+1 alkalommal összegyűltünk a művelődési ház nagytermében, ahol Bojár Iván és Gauder Péter vezetésével igyekeztünk meghatározni azokat a értékeket, célokat, irányokat, amelyek a falunk hosszú távú fejlődését a résztvevők szándéka szerint meghatározzák. A közös műhelymunkára építkezve a közeljövőben meg fog születni Pilisborosjenő Településfejlesztési koncepciója, amely egy mindenki számára hozzáférhető írásos anyag lesz. Bojár Iván ígérete szerint a koncepció elkészültekor a műhelymunkához hasonló keretek között ismertetni fogja azt, és mód lesz annak megvitatására. Ahhoz, hogy egy ilyen beszélgetésre mi is fel tudjunk készülni, érdemes megismerkedni azzal, hogy mit kell, illetve mit érdemes tartalmaznia egy ilyen településfejlesztési koncepciónak. Letölthető ajánlás és minta településfejlesztési koncepció (Nagykovácsi).

Sajtószemle: Részvételi költségvetés

Gyakran esik szó mostanában a lengyel és a magyar politika hasonlóságairól, van azonban valami, amiben radikálisan más úton jár a két ország. Miközben Budapesten és a lengyel nagyvárosokban is felbukkantak a helyi politikai célokért síkra szálló városi mozgalmak, az önkormányzatok itthon nem igazán kísérleteznek innovatív részvételi formákkal, sőt néhol még a döntéshozatal átláthatósága is komoly gondot jelent. Ezzel szemben Varsóban és több tucat lengyel településen villámkarriert futott be egy új intézmény: e városok lakosai részvételi költségvetési eljárásban rendelkezhetnek a városi büdzsé egy része felett, saját ötleteiket, projektjeiket megvalósítva. Ennek itthon hírét sem hallani. Mi miért várnánk 2019-ig, hogy újra beleszólhassunk településünk mindennapi életébe, közvetlen lakókörnyezetünk alakításába?

By |2017. 07. 12.|Önkormányzat|0 Comments

Berkiné Fehér Éva gyógytornász

Éva szomszédasszonyom torna óráira elég egy perccel előbb elindulnom. Az óráin nyugalom van, teljesen ki tudsz kapcsolni és csodálkozol, hogy bár nem vagy kezdő, de mégis rendre olyan gyakorlatokat végzel, amivel eddig nem találkoztál. De férjem ujjsérülésénél is hozzáfordultunk. A mostani beszélgetésünk nagyon tanulságos volt, megtudtam róla új dolgokat és a beszélgetés végére egy gyógynövényismereti séta ötlete is megszületett, hátha rákap a falu népe vagy akár a turisták.

By |2017. 07. 11.|Helyi gazdaság|0 Comments

Félidő – és annak visszhangja

Küller János nemrégiben ismét nyílt levélben szólította meg falunk lakosságát, hogy végre rendet teremtsen az elmúlt hónapok dúlása után, amelyet egy, "az ófalú egyetlen behatárolt és szervezett érdekcsoportja" hajtott végre "egyéni háttérérdekei kierőszakolása" végett. Hogy ez valóban így van-e, ki-ki eldöntheti maga, hiszen valamennyi videó és dokumentum, írás és levél nyilvánosan hozzáférhető. Azok részére, akinek - érthető módon - nincs több napnyi szabad ideje ezek átböngészésére, az alábbiakban közöljük Küller János levelét teljes szövegében, továbbá a polgármester leveléhez fűzött hozzászólásokat, szintén kurtítások nélkül. Rengeteg értékes gondolatot tartalmaznak, bátran ajánlom átolvasásra minden falubelinek!

By |2017. 07. 11.|Önkormányzat|0 Comments

Pilisborosjenő 2050 – Küller János jövőképe

Küller János nem hogy a fiatalok, de a falu teljes lakosságának véleményét sem hajlandó figyelembe venni. A problémák megoldása meghaladja képességeit, a felajánlott segítséggel azonban nem akar élni. Ez derült ki a tegnapi „fórumból”. A HÉSZ tervezet, Polgármester Úr szerint egy sebesen rohanó, megállíthatatlan vonat. Tovább gondolva ezt a szóképet, ijesztő jövő fenyeget, ez a fékezhetetlen masina előbb utóbb ugyanis becsapódik valahová, s hogy ez mekkora kárt okoz majd, azt felbecsülni is nehéz.

Turbózzuk fel a játszóteret együtt!

Falubeliek maroknyi csoportja most szombaton nekiesik a játszótér felturbózásának. Miután az önkormányzat által megbízott cég az újranyitáshoz szükséges javítások döntő, szakmai munkát igénylő részét megcsinálta, mi, helyi lakosok, szülők tehetjük fel az i-re a pontot! Most kell a vitézség: talicskázásban, sövénnyírásban, festésben, gazolásban reggel 9-től várunk minden segítséget! Indul a nyári szünet, élvezhessék munkánk eredményét vakációzó gyerekeink!

By |2017. 06. 14.|Felhívás|1 Comment

Pilisborosjenő 2050 – A fiatalság jövőképe egyeztető fórum

Pilisborosjenő 2050 - A fiatalság jövőképe egyeztető fórum Küller János Polgármester Úr úgy döntött, figyelembe veszi a fiatalok akaratát, és annak érdekében, hogy ez a Helyi Építési Szabályzatba beépíthető legyen, egyeztető fórumra [...]

Közösségi jövőképalkotás Pilisborosjenőn #5

Ezen utolsó műhelynapon megkíséreltük összerakni az addigiak alapján Pilisborosjenő jövőképét. Gauder Péter számomra meggyőző munkát végzett, még ha nem is érezhetjük azt, hogy eljutottunk a munka végére. A rendelkezésre álló anyagokból Bojár Iván fogja összeállítani azt a koncepció dokumentációt, ami falunk további fejlődésének irányát kijelölheti és egy jövőbeni alkalommal lehetőség lesz ennek megvitatására is.

By |2017. 06. 10.|Településfejlesztési koncepció|0 Comments

A Feladat – Gauder Péter kommentje II.

Gauder Péter írása hosszú körmondatai okán nem könnyű olvasmány. Érdeklődő inyenceknek és a településfejlesztési műhelymunkában résztvevőknek azonban erősen ajánlott - már csak azért is, hogy méginkább közös nyelvet beszéljünk, így talán jobban haladunk. Semmiképp sem kinyilatkoztatásként olvasandó, hanem vitaanyagként. Sok fontos szempont, jó ötlet van benne, de olyan is, ami első hangzásra meredeknek hangzik - vagy épp nem pontosan találkozik a mi elképzeléseinkkel.

Gubanc a csomón – Gauder Péter kommentje

"Vagyis keressük azt a jövőképet, jövőkoncepciót, amit a legszélesebb közösség tud támogatni, minden korlátozó, szabályozó ugyanakkor fejlesztő akaratával. Mert ha egy ilyen létezik, és ezt értően határozza el, teszi akarattá a közösség és képviseletében a (falu-önkormányzata,) a delegált döntéshozói képviselőtestület, akkor a patrimonium elv / logika szerint a nagyobb közösség érdekének szempontjai szerint lehet a korlátozott individuumok helyzetét is rendezni. A nagyobból a kisebb felé haladva az energiákkal. A közösség, a falutársadalom (annak közösen definiált-kiegyezett érdeke) az, akit/amit a delegált képviselőknek “képviselniük” szükséges. Ez a játékszabály."

By |2017. 06. 06.|Településfejlesztési koncepció|1 Comment

Feltűnő aránytalanság

A segítségüket kérem az alábbi kérdések megválaszolásában: Miként lehetséges az, hogy amióta 2000-ben alpolgármester lett, azóta Küller János láthatóan komoly elhivatottságot érez az ingatlanfejlesztői szakma iránt, folyamatosan növeli Pilisborosjenő beépíthető lakóövezeti területét, folyamatosan módosítja a HÉSZ-t Sáhó Tibor kedvéért, az adófizetői képességünk terhére fejlesztési hitel felvételére veszi rá az Önkormányzatot Sáhó Tibor helyett és Sáhó Tibor területének fejlesztése végett – ám hidegen hagyják azok a napi ügyek, amelyek az Önkormányzat kötelező feladatainak körébe tartoznak: nem foglalkozik komolyan útjaink állapotának javításával, nem készít elő egy, a teljes falu úthálózatát magában foglaló útépítési munkatervet? Miként lehetséges az, hogy az Államtól kompenzációként az Önkormányzat által kapott 250 millió forintot nem útépítésre költi, hanem diszkont kincstárjegyben leköti annak érdekében, hogy a Malomdűlő fejlesztésére az Önkormányzat által felveendő hitel önereje lehessen? Miért mások tulajdonában lévő ingatlanok fejlesztésével foglalkozik, s miért nem a falu közterületeinek állapotát javítja?

By |2017. 06. 05.|Vélemény|1 Comment

Édes semmittevés – süßes Nichtstun

"Na, az meg micsoda? A távolmaratottak kedvéért tehát: a legutóbbi műhelymunkán (=vörksop) a természeti környezet – közösség – gazdaság hármasából kettőt-kettőt kiválasztva próbáltunk megoldásokat fölvázolni Pilisborosjenő jövőjével kapcsolatban. Vagyis olyan „könnyített világokban” gondolkodtunk, ahol a kimaradó harmadik tényezőt szabad volt figyelmen kívül hagyni. Ivánék feladatuknak azt tekintik, hogy ezekre támaszkodva készítsenek egy vagy több „negyedik verziót”, olyan közös részét a lehetőségeinknek, mely mindhárom tényezőt tekintetbe veszi. „Nulladik verzió” néven pedig az az elképzelés fut, hogy „ne csináljunk, pontosabban ne változtassunk semmit”. Erről a „semmiről” fogok a továbbiakban írni."

Szülőföldünk Pilisborosjenő 2017 (2097)

"Maradj még polgármester, nincs más dolgod, csak annyi, hogy ne az egy százalékra támaszkodj, hanem a 99-re." Az elmúlt 20 év esszenciája Gergely Gyuri által kivonatolva. Ennek a 20 évnek "ikonikus" alakja Küller János, jelenlegi polgármester, akit sokan sokszáz, sőt összességében sokezer órában próbálunk rávenni arra, hogy legyen végre mesterpolgár.

By |2017. 06. 02.|Vélemény|0 Comments

Hírek, gondolatok, kérdések….

"Nyilván nem én vagyok az egyetlen, aki ezeket a híreket olvasta, végiggondolta és ugyan ezekre a következtetésekre jutott. Elkeserítő viszont, hogy minden információ és a lakók véleménye ellenére semmiféle elmozdulási szándék nem látszik Polgármesterünk és az őt támogató testületi tagok részéről az irányba, hogy a HÉSZ-t valóban a működő gazdasági lehetőségek és a falu lakói érdekében alakítsák ki."

By |2017. 06. 02.|Vélemény|0 Comments

Közösségi jövőképalkotás Pilisborosjenőn #4

A negyedik műhelymunka nap alapvetése az volt, hogy egy fenntartható rendszerben három erőnek tényezőnek kell tudnia egymással "kiegyeznie", ez a három tényező a környezet, a társadalom és a gazdaság. Mindháromnak megvannak a saját elvárásai, saját elképzelései arról, hogyan tudna jól működni, de köztük a kiegyezés természetszerűleg nem jön könnyen létre A kérdés az, hogyan lehetne mégis megkeresni azt a közös, kompromisszumos metszetet (azaz jövőképet), amelyben mindhárom tényező elvárásai figyelembe vannak véve. Ez ugyanis a fenntartható, reális jövőképünk.

By |2017. 05. 25.|Településfejlesztési koncepció|1 Comment

Pilisborosjenő 2050 – a fiatalok jövőképe

"Milyen Pilisborosjenőn szeretnének élni 2050-ben a helyi fiatalok?" Erre a kérdésre keresték a választ fiataljaink közül többen, név szerint Antonovits Bence Dániel, Bihaly Áron, Endrődi-Mike Attila, Kovács Tihamér Benjámin és Marton Gergely. Részletes kérdőívüket tudományos igényességgel állították össze és értékelték ki Daróczi Péter és Kun Róbert statisztikusok bevonásával. Az elemzést Antonovits Bence szerkesztette. Tanulságos olvasmány, ami példaértékű alapossággal készült. Különösen üdítő olvasmány abban a faluban, ahol hónapok óta küzdünk a legalapvetőbb átláthatóságért, az önkormányzati döntések hiteles szakmai megalapozásáért. Nos itt egy példa, tessék utánuk csinálni!

Ígéretföldeket a sáhollakóknak! – egy őrült javaslat

"Kapjanak a sáhollakók igéretföldeket! Egyszerűen cseréljük el őket: egy majorságért egy szép panoráma a Lazaréthen. Vagy ha ragaszkodnak a völgyi földjeikhez, ám tartsák meg, és termeljenek szénát, levendulát, lasponyát! Ellenben fogadják el, hogy az Egri-vár völgye Tilalomvölgy lesz, ahová sem most sem máskor soha semmit nem lehet építeni. Még egy rozoga budit sem. Zuhanyzót sem feketére festett cefréshordóból."

By |2017. 05. 20.|Vélemény|0 Comments

HÉSZ fórum 2017.05.19 videó

Lezajlott az első igazi HÉSZ fórum, hiszen ez volt az első alkalom, amikor konkrétan a HÉSZ-szel kapcsolatos lakossági véleményeket várták az alkotók. Az, hogy melyik HÉSZ-szel kapcsolatban, az egyre kevésbé világos. Főépítész úr kifejezetten kérte, hogy a régi HÉSZ-szel kapcsolatban adjunk be véleményeket, ami teljesen adekvát igény lenne az általunk hiányolt HÉSZ előkészítő szakaszban, de mint tudjuk, minden erőfeszítésünk és logikusnak, sőt 314/2012. kormányrendelettel összhangban lévőnek tűnő érvünk ellenére most már a HÉSZ véleményezési szakaszában járunk, amely párhuzamosan zajlik az ősszel határidős településfejlesztési koncepció és arculati kézikönyv készítésével (szerdánként), amelynek viszont le kellene képződnie majd a HÉSZ-ben, csakhogy az utóbbinak a véleményezési szakasza 30 nap múlva lezárul. Ebben a meglehetősen zavaros helyzetben könnyen rendet lehetne teremteni azzal, hogy a HÉSZ megújítását visszateszi a képviselő testület előkészítő szakaszba, a civil mozgalom hatására és a településfejlesztési koncepció kialakítása közben összeállt, partnerségi egyeztetésre tökéletesen alkalmas munkacsoportok "szürkeállományát" arra használják, amire "való": segítségükkel, együttműködve megalkotható az a JOBB HÉSZ, amelyben az itt lakók értékei megjelennek, és amely HÉSZ az elmúlt évtizedek hibáit nem tovább fokozza, hanem a lehetőségekhez képest megpróbálja korrigálni.

By |2017. 05. 20.|Helyi Építési Szabályzat|0 Comments

Levél Küller János polgármester és a képviselőtestület részére

"Másodszor arra kérem Önöket, hogy lépjenek túl azon a tévképzeten, hogy a fejlődés és a növekedés, illetve, hogy a fejlesztés és a beépítés ugyan azt jelenti. Ez utóbbi hibás kiindulópontra tudom ugyanis visszavezetni azt, hogy az új HÉSZ településrendezés, fenntartható településfejlesztés helyett egy településbővítési terv. Ezen túlmenően nem rejtett célja kis falunk elvárosiasítása."

By |2017. 05. 19.|Vélemény|1 Comment

Közösségi jövőképalkotás Pilisborosjenőn #3

A harmadik műhelymunka keretében elkezdtük a vágyott, a lehetséges, a valószínű és a kívánatos jövőképek halmazát megkeresni, melynek keretében először az általunk megcélzott jövőkép(ek) akadályait vettük sorra. A lista szép hosszúra sikeredett, utána ebből egy speciális módszertannal állítottuk elő a súlyozott akadály halmazt, melynek élén messze a többi akadályt megelőzve olyasvalami állt, ami nem okoz majd nagy meglepetést annak, aki követte az elmúlt hónapok eseményeit.

By |2017. 05. 17.|Településfejlesztési koncepció|0 Comments

A Kisgömböc

Gondolom, nem mindenki tudja rólam, hogy állok anyagilag. Azt viszont biztosan elhiszitek, jobban, mint az Önkormányzatunk. Sőt én még hitelképes is vagyok. Mégsem jutott eszembe soha, hogy a falu összes fejlesztési területét megközművesítsem. Ugyanis ez testvérek között is minimum másfél – kétmilliárdos beruházás. És az Önkormányzat miből gondolja, hogy képes erre? Pénze nincs, hitelt nem kap (szerencsére). Úgy tűnik, egyetlen esélyre alapoznak, jön majd A Vállalkozó, aki mindent megold. Van is sejtésem, ki lesz az...

By |2017. 05. 16.|Vélemény|1 Comment

Játszótér újratöltve

A játszótér néhány hónapja csak saját felelősségre látogatható, mivel névtelen lakossági feljelentés alapján a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség vizsgálatot rendelt el a játszóeszközök biztonságosságának ellenőrzése, az üzemeltetés megfelelősége céljából. Milyen lépések történtek ezügyben, mikorra és milyen előrelépés várható?

By |2017. 05. 15.|Játszótér|1 Comment

Közösségi jövőképalkotás Pilisborosjenőn #2

A második munkaalkalom során e tapasztalatok ismeretében igyekeztünk a falufejlesztésben elmélyedni. Ekkor vállaltan kimondtuk, hogy vágyakat és ötleteket gyűjtünk - ugyanakkor nem légből kapott, hanem a már egyszer elemzett lehetőségeink szerinti elképzeléseket. Ez a szint természetesen összetettebb felvetéseket vont maga után.

By |2017. 05. 13.|Településfejlesztési koncepció|0 Comments

A HÉSZ fórum időpontja: 2017.05.19. péntek 17:00

"Az új HÉSZ megalkotásnak véleményezési szakaszában az Önök részvétele kiemelten fontos, annak érdekében, hogy az elfogadásra kerülő rendelet konszenzuson alapuljon, és az Önök véleményét figyelembe véve kerülhessen elfogadásra. ... A következő lakossági fórumot 2017. május 19-én pénteken, a Reichel József Művelődési ház és Könyvtár épületében tartjuk 17.00 kezdettel."

By |2017. 05. 09.|Helyi Építési Szabályzat|0 Comments

Közösségi jövőképalkotás szerdánként: településfejlesztési koncepció és arculati kézikönyv

Az együttgondolkodás és a közös munka elősegítése érdekében a Pilisborosjenő 2050 Facebook csoportban Bojár Ivánék által közzétett felhívásokat és összegzéseket változatlan tartalommal közzétesszük a 2097.hu oldalain is.

By |2017. 05. 09.|Településfejlesztési koncepció|0 Comments

A partnerségi egyeztetés 2014. május 1-től érvényes szabályzata

PILISBOROSJENŐ KÖZSÉG TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSSEL ÉS TELEPÜLÉSRENDEZÉSSEL ÖSSZEFÜGGŐ PARTNERSÉGI EGYEZTETÉSI SZABÁLYAI A szabályzat elkészítésének a célja, hogy a településfejlesztési és településrendezési dokumentumok megalkotására irányuló eljárás során történő egyeztetéseknél biztosítani lehessen a véleményezői partnerek minél szélesebb [...]

By |2017. 05. 08.|Dokumentumtár|0 Comments

Javaslat településfejlesztéssel és településrendezéssel összefüggő partnerségi egyeztetés szabályainak elfogadására és a „HÉSZ tervezetének” előzetes véleményezésre

Javaslat településfejlesztéssel és településrendezéssel összefüggő partnerségi egyeztetés szabályainak elfogadására és a „HÉSZ tervezetének” előzetes véleményezésre 2017.02.13 Letöltés

By |2017. 05. 08.|Dokumentumtár|0 Comments

Kérdéseink a folyamatban lévő HÉSZ eljárással kapcsolatban

14 pontban foglaltuk össze mindazokat a kérdéseket, amelyekre feltétlenül választ illetve magyarázatot várunk mindazoktól, akik kompetensek ezen kérdések megválaszolásában, és akik részt vettek a HÉSZ módosítás szerintünk szabálytalan előkészítésében. Kérdéseinket minden esetben a kapcsolódó szabályzatból vagy rendeletből vett idézettel támasztjuk alá és elvárjuk, hogy szakszerű választ kapjunk rájuk. Egyúttal idézzük az önkormányzati törvény 2. paragrafusát: 2. § (1) A helyi önkormányzás a település, valamint a megye választópolgárai közösségének joga, melynek során érvényre jut az állampolgári felelősségérzet, kibontakozik az alkotó együttműködés a helyi közösségen belül. (2) A helyi önkormányzás a helyi közügyekben demokratikus módon, széles körű nyilvánosságot teremtve kifejezi és megvalósítja a helyi közakaratot.

Nyílt válasz Polgármester úr nyílt levelére

A településfejlesztési koncepció, az alaposan kidolgozott és átlátható üzleti tervek közös tájékoztatási rendszereken keresztüli megismerhetőségének hiánya, valamint az önkormányzat részéről kezdeményezett eddigi intézkedések megítélésem szerint nincsenek összhangban azzal a javaslatával, hogy” mielőtt bárki pálcát törne a másik feje felett körültekintően ismerkedjen meg az adott témával és ne hagyatkozzon az ezt hallottamra”.

By |2017. 05. 01.|Vélemény|0 Comments

Négyszemközt Istennel

Az életben alkalmasint igenis helye van a pátosznak. Kimondom hát: engem nem az „eigene vier Wände”, a saját kis lakom köt ide, még csak nem is a sváb felem számára nosztalgikus levegő, hanem az, amit itt minden portához hozzá adnak, legyen az egykori nyári konyha vagy kivagyi palotácska. A kert meghosszabbításaként az érintetlen természet. Méghozzá micsoda természet. Mintha boldog mohósággal válogatta volna össze valaki a szebbnél szebb részleteket. Amikkel nem lehet betelni, látni kell csikorgó fagyos éjjelen, szitáló ködben, hajnali párában, a lemenő nap fényében. Ahova ha kisétálok, csak a madár szárnyának berregését hallom és azonmód kettesben maradok Istennel.

By |2017. 04. 26.|Miért szeretem Pilisborosjenőt?|0 Comments

Bírósági beadványok az Önkormányzat ellen – A tényfeltárás folytatódik

2097.hu honlapra az átláthatóság érdekében felkerült néhány peres beadvány, sajátos fényt vetve a Malomdűlő és az Önkormányzat között folyó peres ügyek hátterére. Jól megírt, rendkívül informatív anyagok, tele emberi csavarokkal, történetekkel ármányról, árulásról és butaságról. Kár, hogy éppen a falunk statisztál ehhez a szomorú történethez.

By |2017. 04. 25.|Peres ügyek, Szakmai vélemény|0 Comments

Malomdűlő és önkormányzati hitelfelvétel – rövid áttekintés

Malomdűlő és önkormányzati hitelfelvétel – rövid áttekintés A lényeges információk elkallódása, visszatartása vagy irányított szivárogtatása éppen olyan általános gyakorlat helyi önkormányzatoknál, képviselőknél, mint a cégek világában. Ezért nagyon nehéz valós képet formálni arról, hogy [...]

Szalai Péter válasza Sáhó Tibor nyílt levelére

"Az Átláthatóság jegyében rovat azért indult, hogy a falu környéki fejlesztési területek tulajdonosai kilépjenek a homályból, ami a lakossággal való célszerű és érdemi együttműködés megteremtésének elengedhetetlen feltétele. Ehhez képest sajnos egy nekem címzett levelet jelentettél meg, amelyben különféle vádakkal illetsz. Engedelmeddel tételesen reagálok ezekre az alábbiakban."

By |2017. 04. 24.|Aréna|0 Comments

Az összes lakossági kérést elutasították- KT ülés 2017.04.20.

A testületi ülés fő témája a HÉSZ módosítás véleményezési szakaszba kerülése volt. Hiába kérte több száz lakos, hogy alapvető koncepcionális kérdések tisztázása után lenne érdemes egyáltalán nekiállni a HÉSZ módosításnak, hiába jeleztük, hogy a képviselő-testület ún. "teljes eljárás" rendje szerint indította a folyamatot, amelynek kellett volna lennie egy előzetes tájékoztatási szakaszának, ami nem volt, Küller János szerint nem történt eljárási hiba, még egy A4-es méretű cetli is előkerült, amelynek segítségével a lakosság anno tájékoztatva lett.

By |2017. 04. 23.|KT ülés|1 Comment

Riadó! „Kannibál ante portas!”

Megkérdeztek minket? De úgy igazából, nem egy falragasz erejéig. Vagy elég, ha a leendő földesúr erre éhezik? Meg a pénzre?...Engem ilyen áron ne mentsenek meg! Én inkább továbbra is zötykölődök az egymásba érő kátyúkon, és amíg tudok, félreugrálok a sietős terepjárósok által felcsapott esővíz elől. De legyen lehetőségem kisétálni a Bárány sziklákhoz, vagy a Köves bércre, kilevegőztetni a fejem, ha helyi adó fizetésekor felmegy a pumpa a lenyúlt adó nagysága miatt, aminek semmi nyomát nem látom a faluban.

By |2017. 04. 23.|Aréna|0 Comments

Már megint nem látjuk a fától az erdőt…

"Nem tudom, mért olyan nehéz elhinni, falujukért aggódó civilek, egyszerű választópolgárok szülték meg a kiáltványukat, akiket rettenetesen felháborított az akkori – éppen aktuális – HÉSZ tervezet. Elég volt megtudniuk, mit tervez az önkormányzat a véleményük kikérése nélkül. A Várvölgy beépítésének tervezetét, Malomdűlő számára a beépíthetőség szinte korlátlan növelését, a településrendezési szerződésekbe oktalanul beépített százmilliós kötbéreket, stb." Gergely Gyuri nyílt levélben válaszolt Sáhó Tibornak, Tibor bemutatkozásként küldött, Szalai Péternek címzett írására.

By |2017. 04. 20.|Aréna|0 Comments

Kiderült a félreértés: valójában mindannyian ugyanazt szeretnénk!

Kiderült a félreértés: a Képviselő-testület a 45/2015 számú határozatában pontosan ugyanazt az eljárást írta elő az önkormányzat részére a HÉSz módosítás menetével kapcsolatban, amiért a 2097 Csoport megalakulása óta küzd!

Az önkormányzatokra vonatkozó, jogszabályok által előírt közzétételi kötelezettségek

A közfeladatot ellátó szervekre vonatkozó, jogszabályok által előírt közzétételi kötelezettségek Nagy-nagyon sok közérdekű információ elérhetőségét kellene biztosítani a hatályos törvények alapján a közfeladatot ellátó intézményeknek, ilyen pl. az önkormányzat is. Az [...]

By |2017. 04. 13.|Önkormányzat| Az önkormányzatokra vonatkozó, jogszabályok által előírt közzétételi kötelezettségek bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Hitelképesség és hitelesség Pilisborosjenőn

2010-ben, Küller János polgármestri ciklusának vége felé született egy keretmegállapodás az önkormányzat és a Malomdűlő Kft. között, amely szerint a falu felvett volna 300 millió Ft hitelt a Malomdűlő Kft. részére úgy, hogy a jelzálog-fedezetet és az önrészt a Malomdűlő Kft biztosította volna. Ez a hitelfelvétel akkor meghiúsult, maga a Küller János vezette képviselő testület érvénytelenítette a közbeszerzési eljárás keretében beérkezett egyetlen ajánlatot. Ma a hitelfelvétel ismét napirenden van Pilisborosjenőn. Vajon alkalmas volt-e a falu 2010-ben a hitelfelvételre, és alkalmas-e most? Milyen feltételek teljesülése szükséges egy sikeres hitelfelvételhez, és milyen lépések történtek az utóbbi években ennek biztosítására?

By |2017. 04. 13.|Szakmai vélemény|1 Comment

Az ÚJ Helyi Építési Szabályzat tervezet elemzése

"Véleményem szerint az anyag jelen formájában több szempont miatt is alkalmatlan arra, hogy a tervezett új HÉSZ véleményezési szakaszát és a jogszabályban előírt lakossági egyeztetési fázisba kerülését felelősen támogatni lehessen!" - Szalai Péter elemzi az ismeretlen szerző koncepciójához illeszkedő, nem létező településfejlesztési stratégia mentén, hatástanulmányok és számítások nélkül készült (update: azóta lakossági véleményezésre bocsátott) HÉSZ-tervezetet.

By |2017. 04. 12.|Szakmai vélemény|0 Comments

“Nem terjeszkedni, hanem gyarapodni kellene…”

"Nem terjeszkedni, hanem gyarapodni kellene..." Tisztelt Mindenki!  (aki részese ennek a történetnek!) Elöljáróban szeretném tudatni Önökkel: semmiféle érdekeltségem nincs pilisborosjenői földterülettel kapcsolatban. Csak két négyzetmétert igényelnék az Iskola utca végén. Hosszas tűnődés [...]

By |2017. 03. 16.|Vélemény|0 Comments

Hogyan zajlik a partnerségi alapú településfejlesztési tervezés?

A tervezés során megvalósítandó partnerség nem csupán egy adminisztratív módon igazolandó tevékenység, hanem a teljes ITS folyamat kulcselemének tekintendő: a partnerségi alapú tervezésen múlik, hogy a kijelölt célrendszer kellő támogatottsággal, legitimitással bír-e, és ily módon középtávon megvalósítható-e.

By |2017. 03. 12.|Szakmai vélemény|1 Comment

Tilalomvölgy

Tilalomvölgy A településrendezési terv alapjait még igazi szakemberek rakosgatták le. Ongjerth Richárd várostervező még értett a szakmájához, de már vele is vérremenő vitákat folytattunk amiatt, hogy legalább a Nyugatot védjük meg. Nyugat [...]

By |2017. 03. 10.|Vélemény|0 Comments

Dédpapa

Esőcseppek az aszfalton, a felhős égbolt mögül kikukucskáló naplemente, mintha nem szeretné, hogy meglássák, mintha szégyelné magát. Nagymamámmal sétálunk, néha elkezdünk valami olyasmiről beszélgetni, mint például, hogy milyen jó, hogy már kivirágzott az aranyeső. Az Örs vezér tere és a Pillangó utca közti megállót mindig sétálva tesszük meg, ez nálunk hagyomány, ugyanúgy, mint az, hogy ha elhaladunk a Dédpapám lakása előtt (ami az út felénél van kb.), akkor köszönünk a lassan négy éve halott Dédpapámnak: "-Szia Dédpapa!"

By |2015. 03. 21.|Írások|0 Comments