Helyek a hegyen: A Solymári-fal

Izgalmas célpontok 2-3 órás villámtúrákhoz –  a településünk közelében rejtőző természeti látványosságokat mutatja be Nevelős Zoltán.

fotó: Kádár Viktor

Ez a „fal” nem azért „solymári”, mert Solymáron lenne, ugyanúgy, ahogy a Bécsi út sem Bécsben van, tehát a név ezúttal sem helyszínt, hanem irányt jelöl. A hasonló logikával elnevezett Solymári-völgy északi végén magasodik ez a sziklafal, erdővel sűrűn benőtt hegyoldalban. E csodás képződmény is ugyanarról a zöld jelzésű turistaösvényről közelíthető meg, mint a Jenői-torony, csak sokkal közelebb esik az Egri várhoz, jobban elrejtőzik az ösvényt járók szeme elől, határozottan terjedelmesebb és magasabb. Ahogy az Egrivár utáni völgyszorosból balra letérünk a zöld jelzésre, a vízmosáson átkelve szinte rögtön jobbról egy sziklatömb őrzi a csapást, amelyen felfelé kapaszkodva egy percen belül elérjük a fölénk tornyosuló sziklákat. Szinte hihetetlennek tűnik, hogy egy ekkora monstrum hogyan tud ilyen észrevehetetlenül megbújni a fák között. Mindkét oldalról megkerülhetjük egy-egy néhol csak kézzel-lábbal mászható csapáson, hogy aztán a sziklataraj tetejéről gyönyörködhessünk a Pilisvörösvár és a Kis-Kevély közti tájra nyíló panorámában.

A szülők megítélése alapján kisebb gyerekekkel is teljesíthető, élvezetes túrácska ide ellátogatni – megfelelő zárt cipőben. Odafent nagyobb csoport letelepedésére alkalmas tisztást találunk, távozni pedig vagy a zöld jelzésre visszaereszkedve lehet, vagy szintben továbbhaladva a fák között elsorvadó csapáson, átvágva az úttalan erdőn kijuthatunk a Várvölgyet kerülő, az Egri várat a murvabányával összekötő szekérútra.

A fenti cikk a Zsákfalvi Riporter 2019/5 számában jelent meg.

A teljes kiadvány letölthető innen: https://2097.hu/zsakfalvi/