PILISBOROSJENŐI DŰLŐ PIKNIK 2024 JÚNIUS 22-23-ÁN

Dűlő piknik lesz június 22-23-án az Ezüsthegyi szőlő Borosjenői oldalán. A rendezvény kapcsán beszélgettünk a szervezőkkel, nem csak a rendezvényről, hanem arról is, hogy mit gondolnak a helyi borászatról, hogy látják a terület jövőjét, milyen terveik vannak nekik maguknak. Egyesületünknek fontos célkitűzése a terület jellegének megőrzése, a szőlő megmaradása az Ezüsthegyen. Az alábbi interjút egyfajta vitaindítónak is szánjuk, kiváncsian várjuk a hozzászólásokat, véleményeket. A beszélgetés résztvevői: Tóth János, a Rustica Borműhely tulajdonosa, és Mészáros Mihály, a rendezvényt adó terület tulajdonosa.

A gyerekkorban a konyhakerti szőlő körül elvégzendő, akkor még kötelezőnek megélt feladatok mára a szőlő szeretetéig és komoly elhivatottsággá alakultak át.  Míg János a biztos és jólfizető multi környezetet adta fel egy saját önálló borászat létrehozásáért, addig Mihályt az ifjabb korban megélt számolatlan bortúra és boros rendezvény késztette arra, hogy egy vágyott saját borospincéje legyen. A középkort elérve ez az érzés beért, és tettekre sarkallva megvette azt Pilisborosjenőn.

Mi hozott Titeket Pilisborosjenőre?

A városhoz kötött életformánk nem engedte meg, hogy vidéken, például a Balaton-felvidéken vagy más csodás hazai borrégióban tartsunk fent szőlőt vagy borászatot. Így találtunk rá külön-külön a pilisborosjenői dűlőkre, és ez is hozott össze minket körülbelül két éve, a sorok közt dolgozva. Kvázi összeraktuk amink van. Jánosnak komoly borászati múltja van és a feldolgozáshoz szükséges színvonalas pincetechnológiája Szentendrén, ahol vendégeket is tudnak fogadni. Nekem meg két kis szőlő területem pincével és egyéb kiszolgáló épülettel. Volt egy közös víziónk, hogy ez a hely többre hívatott, és meg kell mutatni az embereknek a dűlő különlegesen szép adottságait.

Milyen adottságokra gondoltok?

A pilisborosjenői dűlőket több szempontból is különlegesnek tartjuk. Az ide érkezett svábok a szőlő kultúrát is magukkal hozták és nagyon sokáig a településen komoly borászati tevékenység folyt, mindezt kiemelkedő minőségű borokkal. Ezt igazolja a falu neve is, Nomen est omen: Weindorf! Ezt a tevékenységet a változó korszakok és különböző körülmények erodálták, és szép lassan eltűntették a szőlőt a hegy oldalából.  A nyolcvanas években egy maroknyi elhívatott embernek köszönhetően kerültek újra telepítésre a ma is látható dűlők az Ezüst-Hegy lábánál a jenői és ürömi oldalon egyaránt.  Nekik nagy hálával tartozunk, hogy ma ezeken a helyeken szőlők közt sétálhatunk! Viszont sajnálatosan nem alakult ki klasszikus pincesor a hegy oldalában, nincsenek öreg pincék, csak elvétve találunk itt-ott egy-egy kisebb borászati céllal létrehozott helységet vagy pincét.  Másrészről ez a körülbelül húsz hektár mondható Budapest közvetlen közelében fent maradt utolsó szőlőterületnek, mely egyedi, a fővárosra néző csodás panorámával rendelkezik. Ezt a különleges élményt szeretnénk megmutatni az embereknek. Az Ezüst-hegyet, mint a Pilis kapuja által nyújtott természetközeliséget a vidéket idéző szőlősorokkal ötvözve, melyről letekintve mégis csodás fővárosunk sziluettjében gyönyörködhetünk a Gellért-hegytől a parlamentig.

Milyen célból hoztátok létre a rendezvényt?

Létezik helyi borközösség: az Ezüsthegyi Gazdák Egyesület, és az általuk már hagyományosnak mondható borrendezvény, ami jellemzően Ürömön kerül megrendezésre beltéri helyszínen. Azon a hegy színe java megmutatja portékáit az érdeklődő közönségnek. Mindazonáltal egy közösség építés is, ahol a borosgazdák összemérik boraikat, közös kóstolásokkal, amivel megy a kedves heccelődés, hogy kié idén a jobb bor, tapasztalatcsere az évjáratról és persze a mulatozás.  A mi kezdeményezésünk alapvetően a helyet szeretné megmutatni az embereknek egy kellemes és szerethető köntösbe öltöztetve.

Ki a célközönség?

A terület is kicsi, így a rendezvényünk is ehhez mérten picire tervezett. A két falu lakossága eléri a 12.000 főt. Ha csak ennek kisebb százalékát is számoljuk, mint kilátogatót, akkor ez bőven elég alap egy ilyen rendezvény sikerességéhez.  Alapvetően a helyieket szeretnénk megszólítani, hogy lássák és értékeljék, milyen szépség közelében élhetnek.  Családosokat, kutyásokat, de bárkit, aki szeretne egy pár kellemes órát eltölteni egy szép közegben, belemerülve a szőlősorokba és a városi panorámába.

 Mit várhat, aki kilátogat a rendezvényre?

Mint említettük, ez egy első alkalommal megrendezett rendezvény. Még gyerek, de inkább babacipőben járó projekt. Alapvetően ez tényleg egy piknik lesz! Kihozzuk a Rustica Borműhely borait megmutatni, ehhez amennyire lehetett többnyire helyi termelőktől beszerzett finomságokat kínálunk, hidegfalatokat de lesz grill és egyéb „street food” étel is. Mindezt aláfestő zenével, játékokkal színezzük, lehetővé téve a dűlőutakon sétálást is. De lehet látogatni majd egyéb közeli kispincét is borkostolás céljából. Bízunk benne, hogy lesz rá nyitottság és érdeklődés az emberek részéről, és egy hagyományt tudunk ebből teremteni akár évi több alkalommal, mint például a szüreti mulatság vagy egyéb szőlőhöz köthető alkalom.

Van még valami, amit szeretnétek megosztani az olvasókkal?

Igen, köszönjük a kérdést. Két dolog! Az egyik, hogy ez a szőlő terület kisebb táblákra van felosztva, így számos gazda magántulajdonát képezi. A területet a hatékonyság miatt gépesítve egyben művelik és kezelik, így kerítés a külön tulajdonú táblákat nem keríti el, azok egyben vannak. Ezért a rendezvény jövőjét illetően fontos, hogy mindenki tartsa tiszteletben ezt az adottságot. Ennek érdekében egy pár pontos házirend is kifüggesztésre fog kerülni, mely egyszerűen csak a szőlő és a magántulajdon védelme céljából született.

A másik fontos téma a terület jövője!  Bizton állíthatjuk, hogy a terület az adottságai miatt az ország legdrágább szőlőterületei között van az egyéb befektetési célú indíttatások miatt. Az önkormányzatok ezért megtesznek mindent, hogy „zölden tartsák” a területet. El is kezdődött egy közös gondolkozás a témában. Reméljük, sikeresen összefognak az érintett Felek, és siker koronázza a terület ilyen irányú megtartását, annak fejlesztését. A dűlők megközelíthetőségét fejleszteni kéne, a dűlőutakat javítani, a borászkodáshoz elengedhetetlen hálózati víz is szükséges lenne. Több, valóban bortermeléssel és vendéglátással kapcsolatos beruházást lehetővé tenni, értelmes keretek között. Ugyanis a borászkodás ezen a szinten hobbi, azaz anyagi szempontból nem mondanánk költséghatékonynak. Üzleti megfontolás céljából ezen a területen bort termelni az egyedi körülmények miatt a többi, klasszikus értelemben vett borterülethez képest nehezebb! Ezzel együtt sajnos a szőlőt művelni szeretők köre is egyre csökken. Az ifjabb generációkat egyre nehezebb ilyen jellegű foglalatosságra motiválni, főleg itt a főváros közelében, de ez igaz talán az egész országra nézve is. Ezért egyrészről mi azt gondoljuk, hogy hosszú távon a terület szőlőként való megtartása ilyen típusú kezdeményezések, és egyéb fejlesztések megléte mellett valósulhat meg. Továbbá szeretnénk megmutatni a helyieknek, legyen akár fiatal közép vagy idősebb korosztály, hogy milyen jó érzés egy ilyen helyen lenni, és látni a munkád gyümölcsét, jelen esetben ezt szó szerint is értve. 😊

Végezetül mikor lesz a rendezvény?

  1. június 22. és 23.-án tartjuk. Szombaton 11.30 kor nyit a rendezvény, és 23.00 óráig tart. Vasárnap szintén 11.30-tól és este 20.00-ig tart. A helyszínt pedig a Kőfuvaros utca felől lehet megközelíteni. Az azzal párhuzamosan elhelyezkedő úton kell felsétálni a középső dűlőhöz. Mindenkit várunk sok szeretettel!