B52 Jazz Feszt – Pilisborosjenő

2024. június 8.

2024-ban már hatodik alkalommal rendezzük meg a B52 jazzfesztivált, amely mára már településünk emblematikus rendezvényévé vált. A helyszín hagyományosan a Mandelbrot pékség udvara. Szintén a fesztivál hagyománya, hogy az előkészületekben és a lebonyolításban számtalan önkéntes segédkezik. Idén június 8-ra tűztük ki a fesztivál időpontját. Ezúttal is három fellépő zenekart hívtunk meg, az eddigi gyakorlatnak megfelelően neves magyar jazz előadókat hozunk Pilisborosjenőre.

A résztvevők fogyaszthatnak majd a helyi termelők finomságaiból: péksütemények, kézműves sörök és helyi borok széles választéka vár a közönségre. A zenei és gasztronómiai élményeken túl a rendezvény jó alkalom arra, hogy a helyiek együtt legyenek, beszélgessenek és szórakozzanak, ahogy ezt a pilisborosjenői jazz fesztiválokon már megszokhatták.

A fesztivált a 2097 Csoport Egyesület non-profit alapon szervezi, a szükséges bevételeket pályázatokból és a közönség adományaiból tervezzük megszerezni. Rendezvényünk támogatói: Pilisborosjenő Önkormányzata, Fluart, Meditop, Tiszta Formák Alapítvány

A tervezett programokról az alábbiakban olvashatnak.

Koncertek

17:00 DOUBLE WEISZ QUARTET

Bár a Weisz testvérpár gyerekkoruk óta játszik együtt kisebb-nagyobb formációkban, közös szerzői estet 2013 tavaszán adtak először a Magyar Rádió márványtermében. A zenekar létezése is innen datálódik. 2016-ban elkészült újabb anyaguk bemutatójára szintén a Márványteremben került sor, amit további koncertek követtek, így az együttes az Opus vendége is volt már. A zenekar hangvételét a jazz, a klasszikus zene, és a népzene hármas egysége formálja, meglehetősen őszinte és egyedi hangzásvilág alapján. Jellemző rájuk a kompozíciók friss és szabad felfogású előadásmódja: nemritkán trió vagy duó felállásban folyik a játék. A hangszerelés is igen változatos, néhol kimondottan könnyed, máskor kísérletező vagy kortárs elemeket fedezhetünk fel benne, de alkalomadtán akár a groteszkbe hajló humort sem nélkülözi. Az együttes repertoárján szereplő kompozíciók mély zenei igényességgel születtek, és a nagy dinamikai különbségek még színesebbé teszik a hangzást, egyéni szólókkal társulva.

 • Weisz Gábor : sax
 • Sárdi Ádám : basszugitár
 • Szegő Dávid : dob, utőhangszerek
 • Weisz János : zongora

19:00 FEKETE-KOVÁCS QUINTET

A B52 jazzfeszt színpadán Fekete-Kovács Kornél és zenésztársai különleges produkciót adnak elő: Purcell Tündérkirálynő című operájának témáira az 1940-es évek bebop zenei stílusában íródott jazz szerzeményeket, amelyeket először 2016-ban mutattak be a Magyar Állami Operaházban. Hogy mi kapcsolja össze egymással Purcellt és Fekete-Kovács zenéjét? Egyrészt az improvizáció és a belőle fakadó életteli fesztültség. Ott van aztán a barokk zenére és a jazzre egyaránt jellemző folyamatos ritmikai lendület, az a „drive”, amely olyan mértékben megkülönbözteti mindkét zenei stílust a képlékenyebb, „ragacsosabb” időfogalommal dolgozó romantikus zenétől. Végül pedig összekötő kapocs a tánc, amely a legelvontabb barokk zenék mögött is megbújik valahol, ahogy a legabsztraktabb jazz-improvizáció sem képes levetkőzni, hogy a jazz forrásvidéke a tánc környékén keresendő. A leginkább meglepő élménye a hallgatónak talán az lehet, hogy milyen természetes módon találnak otthonra ezek a 17. század végi zenei gondolatok a 20. század közepének jazz-stílusában.

 • Fekete-Kovács Kornél: Trumpet, Flugelhorn / trombita, szárnykürt
 • Ávéd János: Tenor Saxophone / tenorszaxofon
 • Cseke Gábor: Piano / zongora
 • ifj. Tóth István: Bass / nagybőgő
 • Csízi László: Drums / dob

20:30   FRANKIE LÁTÓ QUARTET

Az új formáció 2023 – ban alakult. Az elsődleges zenei irányzat a jazz-rock, fúziós improvizatív instrumentális hangszerelésben. A saját kompozíciókat Miles Davis „ electricbebop” korszaka, Joe Zawinul – Weather Report jazz fusion zenekar zenei hatásai befolyásolták. Az FLQ előadásmódja felidézi a 70’ évek amerikai és európai jazz-rock zenekarok hangzásvilágát, innovatív módon kiegészítve a mai zenei és technikai igényekkel. Az újragondolt jazz kamara zenélés egy izgalmas , virtuóz , minden korosztály számára élvezhető zenei atmoszférát teremt.

 • Mohai Szabolcs – drums
 • Szabó Kristóf – bass
 • Menyhei Ádám – piano, keyboards
 • Frankie Látó – violin

Ha még többet kell rövidíteni, akkor a sárgákat is ejtsük ki!

Egyéb programok

14:00 – 15:30 Tiéd a színpad

Kapunyitástól az első szervezett program kezdetéig a színpadot a helyi tehetségek rendelkezésére bocsátjuk. Kicsik és nagyok, amatőrök és profik – gyertek, hozzátok hangszereiteket és/vagy énekhangotokat – tietek a színpad egy-két-három szám erejéig! Hangosítás biztosítva, jelentkezés a helyszínen, műfaji megkötés nincs!

15:30   Boka Tumm Tukoték

Szász Márk Boka „Tumm Tukoték” a közönség bevonásával készíti el legújabb produkcióját, amit a helyszínen elő is adnak a résztvevők. Egyszeri, megismételhetetlen produkció, kicsiknek és nagyoknak.

Balina Gyula zongorázik

Balina Gyula, helyi jazz zongorista korábban már szerepelt a jazzfeszt színpadán. Idén a kert csendes kis zugában fog jazz sztenderdeket zongorázni, a színpadi koncertek szüneteiben.

17:00 – 20:00 Sakk Gara Anita nagymesterrel

Idén sem marad el a népszerű program: ujra meg lehet kísérelni legyőzni a hatszoros női magyar bajnokot,  Gara Anita nemzetközi nagymestert.

Goalfinger bajnokság

A Goalfinger egy asztali üveggolyós ügyességi, taktikai játék, mely már a 2023-as Jenői Jazzfeszt-en is szép sikerrel szerepelt mind a kicsik, mind a nagyok között. A bajnokság akkori felnőtt győztesét, Aczél Ferencet most visszavágóra lehet kihívni.