B52 Jazz Feszt – Pilisborosjenő

2022. június 11.

Jó eséllyel idén is lesz dzsesszfesztivál Pilisborosjenőn, immár negyedik alkalommal. A szervező csapat már összeállította a programot és meghirdette az időpontot: 2022 június 11, a jól megszokott helyszínen, a Mandelbrot udvarán. Idén is minőségi dzsessz muzsika, izgalmas gyerekprogramok, kulináris élmények és szuper hangulat ígérkezik.

A jazzfeszt fő programelemei természetesen a koncertek, ezúttal is három, neves zenészekből álló zenekart hívtunk meg:

  • Weisz Gábor & Lisztes Jenő (16.00 órától). A két zenész együttműködése igazán frissnek mondható ( múlt év decemberében találkoztak először a Müpában egy nagyzenekari esemény keretén belül). A hangszer párosítás is izgalmas: Weisz Gábor szaxofonon, Lisztes Jenő cimbalmon játszik. Stílusuk talán leginkább a swing, folk és a free jazz metszéspontján határozható meg. A repertoár saját szerzeményekből valamint mint igen szerteágazó stílusokból átmentett és felettébb egyedi, őszinte stílusban (néhol kimondottan könnyed, máskor kísérletező, vagy kortárs elemeket idéző, olykor a groteszkbe hajló humort sem nélkülöző módon) megszólaltatott számokból áll.
  • Nagy-Babos Rebeka Quartet (18.00 órától). Nagy-Babos Rebeka tanulmányait eredetileg reklámgrafika szakon kezdte, majd évekkel ezelőtt, a Sepsiszentgyörgyi Jazz és Improvizácós Zenei Táborban szerzett élményeinek hatására döntött úgy, hogy szakmáját hátrahagyva zenei pályára lép és a jazzének felé fordul. Cseh Péter jazz-gitárossal alkotott duójukat továbbgondolva, 2019 végén alapította zenekarát Miskolczi Márkkal (nagybőgő) és Klausz Ádámmal (dob) kiegészülve. Előadásaikban a jazzből, népzenéből, elektronikus zenéből kapott inspirációkat is felhasználnak. A quartet 2020-ban elnyerte a Müpa Jazz Showcase nemzetközi zsűri által megszavazott legjobb zenekar díját.
  • Gyárfás István Trió (20.00 órától). Gyárfás István (Gyafi) több, mint 30 évvel ezelőtt alapította első gitár-bőgő-dob összeállítású trióját, amely azóta is folyamatosan működik. A zenekar játékát szwinges lüktetés, színekben és tempóváltásokban gazdag előadásmód jellemzi, mely a “bebop” stíluselemeit hordozó, virtuóz szólókkal társul. Szívesen dolgoznak fel a “swing” korszak legendás nagyzenekarainak sikerdarabjaiból, de szerepel repertoárjukon számos, napjainkban ritkán hallható jazz standard, valamint több saját szerzemény is. A trió (Gyárfás István – gitár, Oláh Zoltán – bőgő, Cseh Balázs – dob) az utóbbi időben számos hazai és külföldi jazz fesztiválon szerepelt nagy sikerrel.

Idén még a korábbi éveknél is nagyobb figyelmet kapnak  a gyermekek. Két különleges programmal készülünk:

  • 15.00 órakor az első kertben Szegedi Kata ládaszínháza mutatja be a Lenka és Palkó című előadását.
  • A fészerben a jazzfeszt régi barátja és támogatója, Tóth Viktor mesél a gyerekeknek. A produkció címe: Magyar Népmesék Szaxofonnal. 

További programok: a méltán népszerű sakk-szimultán valamint az ulti világa is várja az érdeklődő közönséget, kicsiket és nagyokat egyaránt. Lesznek bőven helyi finomságok is, hogy étlen-szomjan senki ne maradjon.

A rendezvényt a 2097 csoport egyesület szervezi, támogatói között megtaláljuk a Pilisborosjenői Önkormányzatot  és a Mandelbrot Pékséget.  Számítunk további helyi vállalkozások támogatására, valamint önkéntesek segítségére. Aki úgy érzi, tud és akar segíteni abban, hogy ez a projekt megvalósuljon, írjon nekünk a zmadaras@gmail.com címre.

A fesztivállal kapcsolatos friss hírek és információk rendszeresen meg fognak jelenni az egyesület honlapján (2097.hu) valamint Facebook oldalán. Az idei Jazz Feszt időpontja: 2022 június 11.