Reakció a programunkat ért kritikákra

Polgármester Úr elolvasta (köszönjük!), és nem restellte véleményezni a gazdasági programunkat. Néhány dolog azonban elkerülhette figyelmét, így fogadják az alábbi helyreigazítást

Polgármester Úr keresetlen véleménye itt olvasható

Nézzük a részleteket:

„• A 2097 Egyesület megalakulása óta két pályázatot nyújtott be, mindkettőt sikertelenül.”

 • Polgármester Urat félretájékoztathatták a szakértői, legutóbb a Kálvária fasor kapcsán kommunikáltuk: elnyert pályázati forrásokból szépülhet a közterület. 

„• Az Egyesület élesen szembenáll az M0 megépítésével, így egyben Magyarország Kormányával is ”

 • Soha nem mondtunk ilyet és nincs is így. Nem szemben állunk, hanem kétségesnek látjuk – finanszírozás oldalról mindenképp – az M0-ás projektet. Mind Magyaroszág Kormányával, mind a szomszédos településekkel, mind a közműcégekkel igyekszünk javítani azon a kapcsolaton, amit a Küller faluvezetések elhanyagoltak, leépítettek. 

„• Nem véletlen, hogy közvetlen EU-s források lehívását vetítették előre, ami finoman szólva is kétséges.”

 • Tájékozatlan a „Gyakorlott Polgármester”, a közvetlen EU-s forrásokra való pályázás lehetősége ugyan korábban is megvolt, de a következő 7 éves uniós ciklusban nagyságrendileg nőni fog. Azt nem láttuk, hogy korábban pályáztunk volna közvetlenül uniós forrásra, nyomát sem leljük.

„• A kormánypártok nem támogatják a „civil” szervezet politikai szerepvállalását.”

 • Az önkormányzati választásokon magánszemélyek, civil szervezetek és pártok is indíthatnak jelölteket. Az ÖPE is civil szervezet, mégha a falu számára jelenleg nem is látható hasznossága, tevékenysége, eredményei – egy választásokra alakított (korábbi) jogi személynek tűnik mindössze.

„• Önrész nélkül nincsen pályázat, de erről egy szó sem esett az elképzelések között.”

 • A lehetséges önrészt éppen most éli fel az önkormányzat azzal, hogy az államtól kapott több mint 200 milliós konszolidációs pénzt a Markó család környéki és egyéb kétes cégeknek szétszórja silány, számonkérhetetlen munkákra, lásd útjavítások.

„• A 2097 Egyesület politikai szerepvállalását azzal magyarázza, hogy meg akarja akadályozni a külső településrész lakócélú beépítését. Ez csak egy módon lehetséges, ha a meglévő építési jogokat megvonják, aminek következménye – a hangoztatott árokbetemetés helyett – további perek sokasága, amiből Pilisborosjenő semmit nem nyerhet, csak vesztesen kerülhet ki.”

 • Első és legfontosabb feladatunk, hogy Pilisborosjenőt fenyegető több mint 3 milliárd forintos per jelentette fenyegetést elhárítsunk. Megtehette volna ezt már a Küller faluvezetés is, csak a falut perlő cég vezetője Sáhó Tibor a jóbarátja és így érdemben egy követ nem mozgatott meg, hogy a falu fenyegetettségét megszüntesse. Mi meg fogjuk, a per nyerhető, önkormányzat – ingatlanspekuláns ügyben szakértő specialista szakjogászokat fogadunk és a jövőben ilyen csapdába nem lépünk, mint aminek ez a per az eredménye.

„• Ezt az őrült kockázatot az sem enyhíti, hogy az Egyesület teljesen megalapozatlanul Lazarétről számítana bevételre, a jelenleg per alatt álló Önkormányzati telkek eladásából. ”

 • Nem remélünk semmit megalapozatlanul, meggyőződésünk, hogy Lazaret ügye a következő ciklusban rendezhető. Igaz, akarni kell facilitálni, amit a Küller-faluvezetés elmulasztott, mert Sáhó Tibor más településrészeken történő kiszolgálásán fáradozott.

„• A helyzetet tovább rontja, hogy a völgy felé eső területek tulajdonosainak a kártérítési igényét a kormányhivatal már 17 M Ft értékben jóváhagyta, amihez a többi tulajdonos csatlakozása esetén további több tízmilliós kártalanítási költség fog jelentkezni”

 • Köszönhetően a Küller-faluvezetésnek, akik nem tudtak értelmes kommunikációt folytatni a Várvölgy tulajdonosaival – lásd tavaly nyár közepi népszavazást!

„Sajnos a nagytekintélyű szakértők hada is kevésnek bizonyult, hogy megértsék, hogy az évi 200 M Ft helyi adó beszedésének hatékonysága magasabb, mint 90%. A költségvetésben szerepeltetni kell valamennyi eddig kivetett adót és van egy nagyobb perben vitatott tétel, ami majd csak a bírósági eljárás lezárása után egyszerre fog befolyni! Ez azonban semmiféleképpen nem azt jelenti, amit az Egyesület fennen hangoztat, hogy jelenleg 50%-os az adóbeszedés hatékonysága, aminek növelésével fejlesztési forrásokhoz lehetne jutni.”

 • Büszkék vagyunk rá, hogy egyesületünk mögött szakértők állnak. Nem vagyunk büszkék az önkormányzatra, amelynek költségvetése átláthatatlan. Nem mosnánk össze a 25 %-os (!) ingatlanadó behajtási hatékonyságot (ezt befolyásolja a Budai Téglával szembeni per) és az 50 %-os építményadó beszedési hatékonyságot, illetve a 90 % feletti helyi iparűzési adót. Ha csak azok be tudnák fizetni az adót, akik az elmúlt években személyesen mentek be a hivatalba, akkor máris lényegesen jobban állna a falu. Ehhez az kellene, hogy Küller János olyan hivatalt működtessen, ami ügyfélbarát, ami átlátható és van kapacitás fontos ügyek végigvitelére, mint pl. a teljes adóbehajtás reformjára.

” Egyesületnek halvány fogalma sincs arról, hogy miből fogja a működést finanszírozni és további fejlesztési forrásokhoz jutni.”

 • Van fogalmunk, csak egy nagy bizonytalansági faktor van, ami nyilván Küller faluvezetés felelőssége: nem tudjuk, hogy csak teljesen kifosztja az önkormányzat pénztárát vagy el is adósítja azt. Többet akkor tudunk mondani és ígérni, ha látjuk a pénzügyi állást átvételkor.

” Ugyanakkor felelőtlen politikájuknak az a kockázata, hogy esetleges hatalomra kerülésük esetén hamarabb csődbe viszik a falut, mint ahogy azt Paksi Imre két év alatt tette.”

 • Ezzel szemben azt állítjuk, hogy az ingatlanfejlesztések hajtotta növekedés fojtja meg a falut, lesz belőle egy olyan előváros, ahol zsúfolt és kicsi a bölcsőde, az óvoda, az iskola, jelentősen nő a várakozási idő az egészségházban, a boltban, nehezedik mind a tömegközlekedés, mind az autós közlekedés, ennyi pénz sem lesz az utak karbantartására, a közműkapacitások fejlesztése nem fog tudni lépésttartani a növekvő lakossági igényekkel. Itt az idő újragondolni a faluvezetést, Küller-faluvezetés zsákutcába viszi Pilisborosjenőt, ahonnan nem látszik visszaút……

Tömöri Balázs