Sürgős kérdés Pilisborosjenő környéki erdőkben zajló erdészeti tevékenység kapcsán

Levél a Pilisi Parkerdő pilisborosjenői erdőkért felelős erdészeti vezetőjének

Tisztelt Farkas Viktor erdészetvezető úr!

Két kérdéssel fordulnék Önhöz a Pilisborosjenő környéki erdők kapcsán a helyi civil 2097 Csoport Egyesület témafelelőseként.

Két nappal ezelőtt, szeptember 2-án megjelentek falunk határában, az erdő szélén erdészeti munkagépek. (Lásd csatolt fotót.) Több telefonhívást, személyes megkeresést, levelet kaptunk aggódó helyi lakosoktól, sőt túrázótól is, mert nem tudják, hogy miért érkeztek a munkagépek. Arról is kaptunk információt, hogy a Pacsirta utca közelében lévő erdőrészletben futó erdei utat “igencsak kiszélesítették, letarolták“.
Kérem, hogy informálják a lakosságot arról, hogy milyen munkálatokat végeznek és milyen céllal, mi okból! Válaszukat kitesszük honlapunkra, ahonnan a lakosság elérheti kérdéseire a választ!

Július elején volt alkalmunk Önökkel egyeztetni arról, hogy nagyon szeretnénk, ha a falunkat körülvevő, a Pilisi Parkerdő kezelésében lévő erdők kapcsán áttérnének a folyamatos erdőborítást jelentő erdőgazdálkodási módokra, akár az örökerdő üzemmódra. Az erdő közjóléti funkciójának fontosabbá válása, az erősődő lakossági és természetjáró igények, az élővilág sokféleségének védelme, a klímaváltozás hatásainak mérséklése miatt, illetve a villámárvizek kialakulásának esélyét, mértékét csökkentendő.

A pilisszentkereszti egységüknél megtartott megbeszélést azzal zártuk, hogy lakossági igényeket figyelembevéve őszre készítenek egy, a falunk környéki erdőrészletekkel kapcsolatos tervet, amelyet személyesen is bemutatnak és lesz alkalom egyeztetni róla. Kérésem, hogy informáljanak arról, hogy mikor volna lehetséges megismerni ezeket! Akár egy pilisborosjenői fórumot is elképzelhetőnek tartanék, ahol az érdeklődő lakosság is részt vehetne, ha Önöknek megfelel. Egyesületünk szívesen segít az esemény megszervezésében.

Várjuk megtisztelő válaszát!

Tisztelettel,

Tömöri Balázs

Pilisborosjenő

2097 Csoport Egyesület témafelelős

Pilisborosjenő, 2019.09.04.

2019.09.05 – a fakivágásról készült helyszíni képek