Hogy láttuk mi?

Összefoglaló szervezői szemmel a pilisborosjenői B52 JazzFest-ről

2018 június 9., reggel  6 óra 30 perc. Sötét felhőtakaró, zuhog az eső. Ajajj. 8:30, még mindig esik. Ajajjajj. 10 óra körül eláll az eső. Gyerünk a helyszínre, van még teendő bőven. Felhúzni a sátrat a színpad fölé, elhelyezni a padokat, asztalokat a nézőtéren, még két sátor a nézőtérre, hangtechnika a színpadra, palló a sártengerben kékellő toi-toi vécékhez, plakátok, molinók, szemetesek…

Dél van. Újra csepereg, esik, zuhog. Pedig már a sörcsap is jól működik. De vajon kinek? Hányan jönnek el, ilyen időben? Laza délutánt ígértünk, tehát: semmi pánik, megtartjuk, ha esik, ha szakad. Azért Balázzsal elszaladunk Pestre, még egy sátorért, hátha szükség lesz rá. Kettőkor kisüt a nap, elvonulnak a fellegek. Négyre minden kész, felszáradt a kert és megjöttek a zenészek. Elkezdenek szállingózni az első vendégek.

És jönnek, és jönnek, egyre többen. Ismerősök és ismeretlenek, helybéliek, szomszéd falubeliek, budapestiek. Fél hatra elfogy a merésznek gondolt 210 támogatói jegy. Végül 300-nál is többen látogattak ki a rendezvényre, teltház lett, ezzel a helyszín befogadóképességét is leteszteltük.

Amennyire bizonytalanok voltunk a látogatók számában, annyira bíztunk a programok minőségében.
Tóth Viktor nagyszerű előadást tartott a jazzmuzsikáról, kezdőknek és haladóknak.

Majd következtek a koncertek: Mörpava, Bird Food Market, Várvölgyi Szabolcs Trió – csupa zenei csemege, nem csak vájtfülűeknek.

Közben a diófa árnyákában izgalmas sakk-szimultán zajlott. A programokban tényleg nem volt hiba. Mint ahogy hibátlannak bizonyult az étel-ital felhozatal is: a Mandelbrot pékség legénysége késő estig sütötte a finom pizzaszeleteit, a Hajnali serfőzők ifjú csapata nem győzte csapolni a sört és mérni a helyi borászok ízletes nedűit, és a mobil kávézó is vonzotta a vendégeket.

A hangulat pedig…na ez az, amiért az egészet megérte csinálni! Beszélgető, sétálgató, zenét elmélyülten hallgató, sakkjátszmára koncentráló, jóízűen eszegető – iszogató, éjféltájt még táncra is perdülő férfiak, nők és gyermekek – itt szemmel láthatóan mindenki jól érezte magát.

Mivel ez a műfajában első non-profit rendezvény volt, amelyet a 2097 Egyesület szervezett, fontos számba vennünk és bemutatnunk a rendezvény támogatóit és pénzügyi paramétereit.
Köszönettel tartozunk minden egyes támogatónak, vállalkozásnak és magánszemélyeknek, akik készpénzzel, eszközökkel, önkéntes munkával támogatták az első pilsborosjenői jazz fesztivált!

A Fluart Kft. 100.000 forinttal szponzorálta a rendezvényt. 200-nál több magánszemély adományából összegyűlt további 329.000 Ft. Eszközökkel és szolgáltatásokkal támogatta a rendezvényt a Mandelbrot pékség, a GraphixLine nyomda és a Party Caesar Kft. Tóth Viktor nagyvonalú adománya a Könnyen érthető jazz című előadás. Küller János polgármester bontott gerendákat biztosított, melyek a színpad alapjába épültek be. A természetbeni adományok becsült összértéke 190.500 Ft. Nagyon szépen köszönjük!

A szervező csapaton kívül további 10-15 önkéntes segített a színpad építésben, a helyszín berendezésében, a PR anyagok (logó, plakát, honlap) tervezésében és terjesztésében és sok minden másban. Nélkülük ez a rendezvény biztosan nem jött volna létre. Hálás köszönet mindenkinek!

A 429.000 Ft bevétellel szemben állnak a rendezvény költségei, összesen 387.000 Ft. A költségek között szerepel a fellépők tiszteletdíja, a mobil wc-k bérleti díja, valamint az Artisjus jogdíjak.
A 2018-as B52 jazzfeszt egyenlege tehát 42.000 Ft. Ezt az összeget az Egyesület bankszámláján tartjuk, és szándékaink szerint a jövő évi fesztiválra fordítjuk.

Ezzel már azt is elárultuk, hogy készülünk a jövő évi fesztiválra.
Reméljük hasonlóan sikeres és színvonalas lesz, mint az idei!

Szép nyarat kíván a B52 szervezői csapata