Meg tudjuk csinálni!

Interjú Tömöri Balázzsal, a 2097 Csoport Egyesület polgármesterjelöltjével.

A 2097 Csoport Egyesület polgármesterjelöltje arra kéri Pilisborosjenő lakosait, hogy minél többen menjenek el szavazni október 13-án akkor is, ha szép idő lesz, és már esetleg úgy érzik, hogy a 2097-nek nyert ügye van. A polgármesterjelöltek vitáján, a lakossági találkozókon és a képviselőjelöltek bemutatkozásán látványosan megmutatkozott a 2097 mögött álló egyre szélesebb körű támogatás, a szakértelem és a felkészültség, de Tömöri Balázs szerint akkor lennének igazán hatékonyak az általuk ígért új szemléletű faluvezetésben, ha együtt dolgozhatnának tovább.

ZSR: Hány emberrel találkoztál az elmúlt hónapokban?
TB: Rengeteggel! És olyan érdekes emberekkel, hogy hihetetlen! Életem egyik legjobb és legérdekesebb időszaka ez.

ZSR: Hogyan fogadtak?
TB: A legtöbb helyen nagyon kedvesen, ellenséges fogadtatást sehol nem tapasztaltam. Örültek a lehetőségnek, hogy elmondhatják a problémáikat, és úgy éreztem, rám is kíváncsiak.

ZSR: Milyen problémákról beszéltek a legtöbbször?
TB: A vízelvezetési problémákról, az ügyfélszolgálat „ügyfélbarátságtalanságáról” és az adózás káoszáról, hogy csak néhányat említsek. A külső településrészeken az volt az egyik leggyakoribb panasz, hogy a sok korábbi ígéret ellenére alig történt fejlesztés, még az információ is nehezen jut el az ott élőkhöz. Ott olyanra nem emlékeztek, hogy a polgármesterjelölt mellett annak csapata is meglátogatta őket a választások előtt.

ZSR: Ti mit tudtatok megígérni?
TB: A Bécsi úti lakossági fórum után azonnal elkezdtünk utánanézni annak – egyelőre civil szervezetként –, hogyan lehetne oda járdát, zebrát, új buszmegállót vinni, meg tudnánk-e oldani a forgalomlassítást. Most már jobban látjuk, mi ezeknek a realitása, és önkormányzatra kerülve több dologban is tudnánk előrelépni.

ZSR: Hogy látod, mennyire ismerik a 2097 Csoport Egyesület jelöltjeit a faluban? Elmúltak azok a félelmek, hogy csak egy viszonylag szűk kör tud rólatok?
TB: Elmúltak, és szerintem ez nagyrészt a Zsákfalvi Riporternek köszönhető. A beszélgetéseknél kiderült, hogy az emberek jól ismerik a jelölteket, tudták például, hogy melyikük közlekedésmérnök, vagy hogy kinek hány gyereke van. Amikor az aláírásgyűjtésnél elkezdtem beszélni egy-egy jelöltről, gyakran
félbeszakítottak, hogy igen, ismerik, olvastak már róla a lapban, és kialakult bennük egy kép a csapatról.

ZSR: Milyen ez a kép?
TB: Nagyon pozitív. Látják, hogy motiváltak, lelkesek vagyunk, szeretnénk valami jót csinálni, és értékelték, hogy rengeteg munka van már mögöttünk.

ZSR: Voltak már lelkes és újító szándékú csapatok a falu történetében, de ezek rendre kudarcot vallottak. Miben lennétek ti mások?
TB: Tudom, és beszélgettünk is ezeknek a csapatoknak tagjaival. Abban lennénk mások, amit a kezdetektől fogva mondunk: olyan faluvezetésre készülünk, amely az itt élő emberek lehető legszélesebb bevonásán, véleményük figyelembe vételén alapul. Egyre többen keresnek meg bennünket támogató szándékkal.
Szépen alakul a szakértői csapatunk is, már 80 fő felett járunk. Az Állami Számvevőszék volt főigazgató-helyettesétől pénzügyi, jogi, gazdasági, pályázatíró, kommunikációs, szociális területeken dolgozó szakembereken keresztül a kulturális élet kiváló képviselőiig csatlakoznak hozzánk folyamatosan. Pilisborosjenő óriási szellemi potenciálja kezd alakot ölteni egy olyan, civil kezdeményezésre indult evolúciós folyamatban, amely hatalmas erőt képvisel. Ezt az erőt érezzük mi is egyre jobban a csapatommal, ettől vagyunk nyugodtak, és ennek az erőnek a megnyilvánulása volt az is, ahogyan a polgármesterjelölti vitára készülhettem.

ZSR: Ez mit jelent?
TB: Azt, hogy az előzetesen minden jelöltnek megküldött öt témakörre engem tulajdonképpen öt különböző szakértői kör készített fel. Velük együtt alakítottuk ki a tartalmat, amelynek előadását aztán el is próbáltam, hogy tudjam tartani az előre kijelölt időkereteket, az volt a legnehezebb, hogy semmi lényeges ne maradjon ki. A visszajelzések alapján összeszedett és érthető voltam, nagyon örülök, hogy így látják. Bihaly Áront egyébként a legnagyobb elismerés illeti, amiért ezt megszervezte, és ahogyan levezényelte ezt az eseményt, nem sok olyan települést ismerek, ahol hasonló lett volna.

ZSR: Valóban nagyon jó volt látni, hogy nyugodt hangulatban, a szabályok betartásával, bekiabálások nélkül zajlott az esemény, ebben a jelöltek és a közönség is partner volt. A közélet, a demokrácia olyan szintjét láthattuk, amilyenre nem is emlékeznek itt a faluban.
TB: Igen, és szerintem ez már önmagában is nagyon fontos eredmény. Mi azon szeretnénk dolgozni, hogy ez folytatódjon, és ebből a szempontból az sem számít, nyerünk-e október 13-án. Ha sok hasonló esemény lesz, akkor a falu máris nyert.

ZSR: Küller polgármester úr kérdése az volt hozzád, hogy miből fogjátok a terveiteket megvalósítani, mert ehhez szerinte körülbelül 15 milliárd forint kellene. Miből fogjátok?
TB: A vitán is többször hangsúlyoztam, hogy az első és legfontosabb feladat egy felmérés lesz: lássuk tisztán, mennyi vagyona van az önkormányzatnak, milyen
kötelezettségvállalások vannak. Ezt jelenleg csak a mostani faluvezetés tudja. Sajnos nagyon úgy néz ki, hogy teljesen üres kasszát fogunk átvenni. A felmérés
eredményét a falu elé fogjuk tárni, hogy mindenki tudja, honnan indulunk mi, és mi az előző csapat felelőssége, és hogy mindenki ahhoz igazíthassa elvárásait. Mi is ennek alapján tudjuk véglegesíteni az elérhetőnek vélt céljainkat.

ZSR: Még mindig a vitánál maradva: többen is kifogásolták, hogy Gergely Györgynek túl kemény kérdést tettél fel.
TB: Nem gondolom, hogy kemény volt. A fő kérdés ugyanis a falu számos problémáját egyébként jól ismerő Gergely Gyurival kapcsolatban az, hogy ha az egyesületi demokráciában nem érezte jól magát, nem vett részt a problémák megbeszélésén, nem gazdagította a sajátjával a véleményeket, a megoldási javaslatokat, akkor egy faluközösség demokráciájában ő hogyan működne. Az én vezetői hozzáállásom az, hogy nem a kézi vezérlésben hiszek, hanem
a közös gondolkodásban, munkában, döntésekben. A csapatom tagjai is így működnek, és mindannyian tapasztaltak az ilyen módon való együttműködésben.
Aki viszont erre nem nyitott, az előbb-utóbb frusztrált lesz tőle, és felesleges időpocsékolásnak érezheti.

ZSR: Még is sokakban felmerül, hogy miért nem működtök együtt, hiszen sok dolgot hasonlóan láttok, sok célotok közös.
TB: Szerintem nagy dolog, hogy három csapat is indult, akik tenni akarnak valamit a faluért. Mi szívesen együttműködünk mindenkivel Pilisborosjenő érdekében. Olyanokkal is, akik jelenleg vezetik a falut, és olyanokkal is, akik nem.

ZSR: Akkor konkrétabban kérdezem: el tudnád-e képzelni, hogy a két csapat szövetségre lép a választások előtt, és ha igen, el tudnál-e képzelni változást a képviselőjelöltek között?
TB: Nem, ilyet most már nem tudok elképzelni. Már csak azért sem, mert a valóságképünk egyre jobban eltér, és a kampányban olyanokat állítanak rólunk, ami egyszerűen nem igaz.

ZSR: Például?
TB: Például azt, hogy igazából csak ők dolgoznak a komoly problémák megoldásán. Biztosan dolgoznak ők is, de a polgármesterjelölti vitán – velünk ellentétben – ezt nem tudták jól megmutatni. Az engem felkészítő szakértők hosszú hónapok óta foglalkoznak a falu legfontosabb problémáinak megoldási lehetőségein,
és a visszajelzések alapján ezt sikerült érzékeltetnem.

ZSR: Hogy látod az esélyeiteket?
TB: Az első pillanattól fogva biztosak voltunk benne, hogy ki tudnánk állítani egy másfajta szemléletű faluvezetést, és hogy erre van szüksége a falunak, ez a jövő! Komlós Tibor tűzoltóparancsnok csatlakozása után éreztem úgy, hogy teljes a csapat, és most is ugyanezt érzem. Meg tudjuk csinálni. Ha pedig nem minket választanak, akkor is lesz hatása az eddigi munkánknak, mert ezek után nehéz lenne a közösség nélkül dönteni a falu legfontosabb kérdéseiben. Már az is nagyon nagy eredmény, hogy megélénkült a közbeszéd, hirtelen mindenkinek van véleménye, kíváncsi a dolgok alakulására.

ZSR: Milyen a csapat hangulata?
TB: A hangulatunk nagyon jó. Tudjuk, hogy számíthatunk egymásra és a támogatóinkra. Persze érezhető a fáradtság is, de folyamatosan nő az egyesület, a csapat, a céljaink ismertsége, a támogatók köre, és ez nagy erőt ad. Egyszer sem merült fel senkiben sem a visszalépés gondolata – hogyan is merülhetett
volna, amikor ott állnak mögöttünk azok, akik már eddig is rengeteg energiát, szabadidőből, családtól elvett időt tettek bele abba a közös ügybe, hogy még jobb
legyen a falu és közössége.

ZSR: Te hogy vagy? Min mentél keresztül az elmúlt hónapokban?
TB: Jól vagyok! Tiszták a szándékaim és úgy érzem, hogy kaptam egy lehetőséget az élettől. Hiszek abban, hogy lehetséges változtatni, hiszek benne, hogy másképp is lehet egy falut vezetni. Az emberektől kapott sok pozitív visszajelzés, az öregek váll-lapogatásai mellett ezek hajtanak, ez aderőt.

ZSR: Mekkora esélyt látsz arra, hogy az egész csapat bejut?
TB: Nagyon bízom benne, mert ez egy sikeres emberekből álló, nagyon erős és jó csapat! Úgy érzem, hogy minél többen elmennek szavazni, annál nagyobb a teljes csapat bejutására az esély. Első pillanattól kezdve arra kérjük az embereket, hogy az egész csapatunkat támogassák. A céljainkat ugyanis együtt tudnánk a legnagyobb eséllyel megvalósítani. Nem csak a döntéseknél szükséges többségi szavazatokról van szó, hanem még inkább az egyes képviselőjelöltek személyéről, tudásáról, szakterületéről.

ZSR: Ha október 13-án győztök, mit fogtok csinálni az első napokban?
TB: Erre is nagyon részletesen készülünk, az első 100 napos stratégiánk főbb elemei megvannak, a programunk is nyilvános folyamat végére állt össze. A konkrét cselekvési tervekben azonban meghatározó lesz, mit fogunk találni az átadás-átvételkor, az átvilágítás során. Az biztos, hogy ha október 14-én minket hirdetnek ki győztesnek, akkor az iskola előtti zebra ügyével kezdünk, ezt minél előbb meg kell csinálni a gyerekeink biztonsága miatt. Azonnal megindítjuk a Bécsi úti településrész számára kritikusan fontos korábban említett folyamatokat is. De sürgősen lépni szeretnénk a falut övező erdők örökerdő státuszának megszerzéséért is, hogy ne tarvágásos, hanem erdőmegtartó gazdálkodásra térjen át a Pilisi Parkerdő. Azt is megígérhetem, hogy ugyancsak az első naptól azon fogunk dolgozni, hogy felszámoljuk a sokszor tapasztalható megosztottságot, és elkezdjük betemetni a faluközösségben meglévő árkokat.

ZSR: Mi az október 13-ai választások fő tétje az itt élő közel négyezer számára?
TB: Az, hogy a már itt élő emberekre, a falura és környezetére koncentrálunk-e a következő években, vagy folytatódik az új lakóingatlanok irracionális, a közösségnek hasznot nem hozó fejlesztése. Sikerül-e megtartani Pilisborosjenőt egy természeti környezetbe ágyazott falusias településnek, virágzó közösségi élettel, vagy újabb lakóingatlanok fejlesztését képviselő faluvezetést választanak a szavazók. Utóbbinak láthatóak a negatív hatásai, úgyhogy a 2097 Csoport Egyesület szerint itt az idő változtatni. Ezért mindenkit arra kérünk, hogy menjen el szavazni október 13-án. Azok is, akik úgy gondolják, hogy biztosan mi nyerünk – sőt, ők annál inkább! Arra kérjük őket, hogy hagyják ott egy kis időre a kiskertet akkor is, ha szép idő lesz. Nem lehet hátradőlni, minden szavazatra szükség van, hogy a csapatunk együtt kezdhesse meg egy új korszak építését.

A 2019. szeptember 20-ai polgármesterjelölti vitán Tömöri Balázstól elhangzott legfontosabb tervek

  1. A falu kritikus pontjain (Ófalu, Bécsi út, Malomdülő) sürgősen megnöveljük az átereszek átmérőjét, hogy a következő eső kisebb károkat okozzon. A Budapesti Műszaki Egyetem a Szent István Egyetem szakembereit kérjük fel, hogy a felszíni vízelvezetés és patak rehabilitációjának koncepcióját közösen alkossák meg, amiből tervet készíttetünk, hogy pályázhassunk a megvalósítására.
  2. Vagyonleltárt készítünk az önkormányzat tulajdonában lévő eszközök, földek, épületek, építési jogok és a függőben lévő perek kockázatainak reális értékéről. Kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy kivizsgáljuk a fejlesztési területeket érintő adómentesség indokoltságát, jogalapját. Az összes szerződést, bírósági és joganyagot áttekintjük, a helyzetet a falu nyilvánossága elé tárjuk.
  3. Ezek után minden egyes fejlesztési terület kapcsán külön stratégiát alkotunk. A területeket érintő fejlesztési ötleteket az ott lakókkal egyeztetve alakítjuk ki. Az önkormányzat érdekeit erőteljesen képviselő jogi szakemberekkel dolgozunk, hogy elhárítsuk a falut fenyegető pereket.
  4. Szakértői csoportokat hozunk létre és a helyi szakértőkhöz fordulunk konkrét gyakorlati és stratégiai szintű ügyekben is. Felmérjük közösségeinket: szociális térképet és egészségtérképet készítünk, hogy lássuk az önkormányzat lehetőségeit, feladatait egészségügyi és szociális területen is. Műszaki ellenőrt alkalmazunk, közbeszerzést írunk ki, érvényesítjük a kivitelezőkkel a garanciát.
  5. Jól szervezett, hatékony, ügyfélbarát hivatalt fogunk működtetni. Számítunk a jelenlegi dolgozók együttműködésére. Növeljük az átláthatóságot, közérthetővé tesszük az önkormányzat gazdálkodását. Megbecsüljük és motiváljuk az önkormányzat és intézményeinek dolgozóit. Nem akarunk adóemelést, viszont hatékonyabb adóbeszedéssel javítjuk az adózási morált, és modernizáljuk az adóadminisztrációt. Felkészítjük a hivatalt a következő ciklusban megnyíló pályázati lehetőségekre, amikor közvetlen Brüsszelből pályázhatnak uniós forrásokra önkormányzatok. Profi pályázatmenedzsment-rendszerrel nem maradunk le pályázatokról csak azért, mert nincs készen műszaki, építési terv.

A fenti cikk a Zsákfalvi Riporter 2019/x számában jelent meg.

A teljes kiadvány letölthető innen: https://2097.hu/zsakfalvi/