Önkormányzati választás 20192019-06-14T19:18:33+01:00

Önkormányzati választás 2019

Te is itt laksz, neked sem mindegy!

A 2097 Csoport Egyesület polgármesterjelöltet és képviselőjelölteket indít a 2019-es önkormányzati választásokon. Az alábbiakban bemutatjuk jelöltjeinket, programtervezetünket és innen érhetők el kapcsolódó cikkeink, írásaink. Az oldalon található űrlap segítségével programunkkal kapcsolatban várjuk az Önök észrevételeit, javaslatait, hiszen az általunk meghirdetett program fontos részét képezi a helyben élők véleményének meghallgatása, a helyi tudás tudatos “beépítése” az önkormányzat működésébe. Így arra buzdítunk minden pilisborosjenői lakost, hogy bátran vállalja meglátásait, és ossza meg velünk. Együtt többre megyünk!

Polgármesterjelöltünk: Tömöri Balázs

Tömöri Balázs

1975-ben születtem, földrajz-angol szakos tanár a végzettségem. Fenntartható világot vizionáló civil szervezetekben dolgozom közel 20 éve, melyből 13 évet a Greenpeace magyar szervezeténél önkéntes koordinátor, majd kampányfelelős szerepkörben.

Feleségemmel, Zitával, és két fiammal, Bercivel és Petivel 27 hónapja költöztünk Borosjenőre a szemközti Hármashatár-hegyről, Óbudáról. Ott megéltük azt, hogy a korábban hangulatos, gyümölcsfás kertvárosi rész sűrűn beépült és a sivár, kis zöldterületű, új építésű társasházak gombamód elszaporodtak.

Pilisborosjenőn egy helyi kőfaragó saját lányának épített, idén 91 éves, csodálatos házába szerettünk bele: Karola néni régi, buszfordulónál álló háza lett új otthonunk.

A játszótér felújításán, az önkéntes tűzoltók kalákáin, a komatál kezdeményezésen, karácsonyi adománygyűjtésen, az óvodai önkéntességen, erdei Mikuláson, a Gyalog Galoppon, faültetésen és patakmentésen át egyre több izgalmas helyi csoportot, közösséget ismertem meg. A 2097 Csoport Egyesület alapító tagja vagyok, itt is nagyon sok pozitív, zsákfalunk értékeiért aktívan tenni akaró embert ismerhettem meg.

Szeretnék többet tenni a faluért! A természeti és kulturális értékek megóvásáért, a helyi emberek, közösségek és gazdaság támogatásáért, a pozitív közhangulat megteremtéséért. Személyes példamutatással, de több bevonással és a meglévő adottságok, erőforrások jobb kihasználásával, mozgósításával, szélesebb körű összefogással. Meggyőződésem, hogy a közösség által jóváhagyott hosszútávú stratégia mentén, a helyben élők széles kapcsolatrendszerére, szakmaiságra építve, az érintettek véleményét figyelembe véve is vezethető a falu. Sőt, erre van az előre!

Képviselőjelöltjeink

Antonovits Bence Dániel

Antonovits Bence

1992-es születésemtől 2014-ig folyamatosan Pilisborosjenőn, majd 2016-ig fél lábbal a faluban, fél lábbal Gödöllőn és Budapesten éltem, amikor is a szakmám külföldre szólított. Bárhol is laktam azonban hosszabb-rövidebb ideig, mindig Pilisborosjenő volt az a hely, amit otthonomnak tekintettem. Idén jutottam oda, hogy végre hazaköltözöm szeretett falumba.

Agrármérnökként végeztem Gödöllőn, ahol a high-tech mezőgazdaságra, ipari rovartenyésztésre specializálódtam, s 2016 óta a szakmában kutató-fejlesztőként dolgozom Nyugat-Európában. A munkámon túl fennmaradó időmet a népzene és néptánc iránti hódolatom, valamint civil szervezeti munkák töltik ki.

2017-ben azért csatlakoztam az éppen formálódó 2097 Csoport Egyesülethez, mert egy olyan közösség alakult ki, mely példamutató nyitottsága mellett precíz szakmai alapokon, hosszú távon gondolkodik a falu jövőjéről. Képviselőként ebben a szellemiségben szeretném a faluközösséget szolgálni.

Bozsódi Borbála

Bozsódi Borbála

1991-ben születtem, azóta Pilisborosjenőn élek. Idén végeztem olasz- és franciatanárként, illetve néptánctanárnak tanulok a Magyar Táncművészeti Egyetemen. Kiemelten fontos szerepet tölt be az életemben a Kerekes Néptáncegyüttes, melynek alapító tagja, néhány éve pedig oktatója is vagyok. A közösségi élmények, a néptánc és hagyományaink szeretete az, amit igyekszem én is továbbadni minél több falubelinek.

Pilisborosjenőn szeretnék maradni, családot alapítani. Egy olyan faluban, ahol a különböző generációk, közösségek, őslakosok és betelepülők együtt dolgoznak egy összetartó faluközösségért. Egy olyan faluban, ami garantáltan megőrzi falusias jellegét, és melynek lakói óvják a falut körülvevő természetet. Egy olyan faluban szeretnék élni, ahol az emberek szívesen részt vesznek az őket érintő ügyekben, mert az ő véleményük és igényeik alapján hozzák meg a döntéseket.

A 2097 Csoport Egyesületben megtaláltam azt az értékrendet és szemléletet, amelyek mentén szívesen képviselném a lakosság érdekeit.

Bubik Szabolcs

Bubik Szabolcs

1977-ben születtem, igazi panelgyerekként nőttem fel az Óbuda – Angyalföld – Kőbánya háromszögben, és a falu csak a hétvégi telket jelentette gyerekkoromban. Feleségemmel viszont egyre húzódtunk kifelé a városból és 2012 óta élünk Pilisborosjenőn 4 gyermekünkkel.

Egész életemben közösségek aktív tagja voltam, vezettem egyesületet, projekteket, alapítottam óvodát és a saját cégemet is vezetem immár 11 éve, ahol csapatoknak segítünk, hogy eredményesebbek legyenek és hatékonyabban működjenek együtt. Emellett amikor csak tehetem, szívesen ragadok szerszámot is, élvezem a fával való munkát, a kétkezi alkotást.

Számomra kiderült az elmúlt években, hogy az itt élő sok jó szándékú embernek van elképzelése arról, hogy milyennek szeretnék látni Pilisborosjenőt a jövőben. Azért lettem a 2097 Csoport Egyesület alapító tagja és most a képviselő jelöltje is, hogy ennek a jövőképnek az alakításából részt vállaljak, hogy a képességeimet annak szolgálatába állítsam, amiben én magam is hiszek.

Buzás István

Buzás István

1975-ben születtem, feleségemmel és három gyermekünkkel (Domi, Luca, Gergő) 10 éve élünk Pilisborosjenőn. A legtöbben valószínűleg a pékség és az önkéntes tűzoltóság révén ismernek. Budapesten nőttem fel, ott szereztem közlekedésmérnöki diplomát, és lassan 12 éve vezetem Óbudán az édesapám által alapított gumiabroncs és felni kereskedést. Ennek ellenére világ életemben vonzott a falusi élet, a kétkezi munka: szabadidőmben szívesen asztaloskodom, barkácsolok, foglalkozom a tyúkjainkkal, vagy éppen pálinkát főzök, disznót vágok.

Szeretném, ha majd az unokáim is egy olyan zöld, csendes és védett Pilisborosjenőn élhetnének, mint ahogy azt mi is megismertük. Célom, hogy aktív és összetartó falusi közösséget építsünk, és visszaállítsuk a korábban virágzó helyi gazdaságot. Ennek jegyében üzemeltetjük a Mandelbrot pékséget is, amely a kezdetektől helyt ad különféle közösségi rendezvényeknek, szerveződéseknek, mint amilyen a Jenői Advent, a B52 Jazz Feszt, vagy újabban a Jenői Szalon, az Ökokör  és a közösségi kert.

A 2097 Csoport Egyesülethez azért csatlakoztam már a kezdetekkor, mert mindannyian elkötelezettek vagyunk egy olyan falu felépítésében, amelyben én is szeretnék élni, és hiszem, hogy közös erővel, együttműködve ezt meg is tudjuk valósítani.

Dömötörfy Zsolt

Dömötörfy Zsolt

1967-ben születtem, 1992 óta élek Pilisborosjenőn. A 2097 Csoport Egyesületnek alapító tagja vagyok, jelenleg egyben az elnöke is. 2017-ben, az akkor kibontakozó civil együttműködés számára létrehoztam a 2097.hu honlapot, hogy segítsem a faluközösség tagjainak egymásra találását. Ugyanezzel a céllal indítottam el a 2097 Facebook csoportot, ami a közösség erejének hála hamar életre kelt, és több száz falubeli kezdte el aktívan használni. Mostanra az azóta 2097 Falufórum névre átkeresztelt csoport több mint másfélezer taggal rendelkezik, és a legkülönfélébb ügyekben segíti a közös gondolkodást, a helyi hírek hatékony eljuttatását az érintettekhez.

Munkám során egészségügyi ill. tudományos témájú kommunikációval és projektvezetéssel foglalkozom saját cégemben, melyet 1997-ben pilisborosjenői székhellyel alapítottunk. Ezt megelőzően gazdasági és ökológiai területen tevékenykedtem.

Világéletemben aktív közösségi életet éltem, képviselőként is a helyi faluközösség és a közös gondolkodás fejlődéséhez szeretnék hozzájárulni, mert azt gondolom, hogy ez a záloga annak, hogy Pilisborosjenő megőrizze azt a varázsát, amelyért ide költöztem, és leküzdje azokat a nehézségeket, amelyekkel az elmúlt évtizedekben kevés sikerrel viaskodott.

Komlós Tibor

Komlós Tibor

1975-ben születtem Budapesten, a kórházból ide hoztak haza Pilisborosjenőre. A nagymamámék házában élek családommal. Párom Kata,  két gyermekem Dorka és Tibor.

A Pilisborosjenő Weindorf Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek 1986 óta vagyok aktív tagja, jelenleg a megbízott parancsnoka. Az elmúlt 33 évben számos bevetésben vettem részt, így jól ismerem a falut és környékét. Buszsofőrként dolgozom és mellette a helyi termény boltot üzemeltetem. Szeretek horgászni, motorozni továbbá kedvelem a gombászással egybekötött környékbeli túrákat. A falut jobbá tevő elképzelések fizikai, gyakorlati megvalósítása legalább annyira motivál, mint a megtervezés fázisa.

Azért csatlakoztam a 2097 Csoport Egyesülethez, mert célkitűzései és értékrendje hozzám is közel áll. Szeretném, ha  gyermekeim falusi környezetben nőnének fel és minden lehetőségük meglenne nekik is a helyben maradásra. Szívesen tennék azért, hogy ez így legyen!

Programtervezetünk

Az alábbiakban programunk fő vázát olvashatja. Ez egy tervezet, annak ellenére, hogy sokan sokat dolgoztunk vele. Ennek ellenére nem gondoljuk, hogy a falu összes létező gondjára rálátunk és szeretnénk lehetőséget teremteni az élő dokumentum közös fejlesztésére. A tervezet végén szereplő véleménynyilvánítási lehetőség arra szolgál, hogy Ön is segíthesse javaslataival, visszajelzéseivel annak fejlesztését. Annak érdekében, hogy minél hasznosabbá, pontosabbá, a helyi lakosság igényeire, problémáira reagáló dokumentummá váljon! Annak is örülünk, ha egyetértését vagy saját fontossági sorrendjét megírja nekünk.
Köszönjük a visszajelzését! 

Pilisborosjenő, ahol jó élni

 • Garantáljuk Pilisborosjenő csendes, falusias hangulatának és méretének, zsákfalu jellegének megtartását.
 • Valódi, hosszú távú megoldásokat keresünk útjaink, járható járdáink és a felszíni vízelvezetés megoldására.
 • Elöregedett vízvezeték-hálózat szakaszok mielőbbi cseréjét szorgalmazzuk a rendszeressé vált csőtörések megelőzése érdekében.
 • Nagyobb hangsúlyt fektetünk közterületeink tisztaságára, a hulladékkeletkezés megelőzésre és a hulladékgyűjtés hatékonyságára.
 • Fejlesztjük a faluközpontot, településkép-védelmi stratégiát dolgozunk ki a falumag sváb építészeti jellegzetességeinek védelme érdekében.
 • Megoldjuk a házaknál keletkező zöldhulladék elszállítását és komposztálását, hogy a lombégetés füstje lehetőleg ne terhelje feleslegesen a falu levegőjét.
 • A közösség bevonásával, egészséges kompromisszumkereséssel pontosítjuk a zajrendeletet, hogy az mind a csendre vágyók, mind a kertjükben szorgoskodni kívánók igényeire tekintettel legyen, és gondoskodunk a rendelet betartásáról.

A helyi gazdaság erősítése

 • Támogatjuk a helyben munkalehetőséget biztosító kisvállalkozások továbbfejlődését.
 • Kiemelt figyelmet fordítunk a jelentős mértékű iparűzési adót fizető és sok embert foglalkoztató helyi vállalkozások igényeire.
 • Helyi kisokost készítünk arról, hogy milyen árukkal és szolgáltatásokkal kapcsolatos igényeket lehet helyben kielégíteni.
 • Az Önkormányzat és intézményeinek beszerzéseinél, ha csak lehetséges, a helyi vállalkozásoktól való beszerzéseket, megbízásokat ösztönözzük.
 • Segítjük a falufejlesztési stratégiába illeszkedő lakossági vállalkozási kezdeményezéseket és a térségben évszázados hagyományokkal rendelkező tevékenységeket folytató gazdálkodókat (pl. borászok).

Szociális és egészségügyi gondoskodás

 • A szociális igények felmérésével más önkormányzatoknál már sikeresen működő szociális térképet készítünk, mely segíti a szociális támogató tevékenységet.
 • Erősítjük a szociális támogatórendszert a faluban jelenleg is működő szakemberek és a közösség bevonásával annak érdekében, hogy a segítségre szorulók és a segítséget nyújtani szándékozók könnyen megtalálják egymást.
 • Kiemelt figyelmet fordítunk a szociálisan rászoruló 14-18 éves korosztály és a segítségre szoruló, egyedül élő idősek jelenleg megoldatlan problémáira.
 • Innovatív megoldásokkal segítjük a szükséges egészségügyi szakemberek (pl. védőnő, ápoló) és minőségi egészségügyi szolgáltatások és szűrőprogramok Pilisborosjenőre hozatalát.

A közösség építése

 • Újratervezzük közösségi tereinket, illetve pótoljuk a hiányzókat. Átgondolt, jól működő tereket alakítunk ki a rendezvényekre, a szolgáltatásokra és az önkormányzat számára.
 • Támogatjuk a falu múltjából fakadó sváb tradíciók ápolását, hagyományaink újjáélesztését a közösség minél szélesebb körű bevonásával. Segítjük a Német Nemzetiségi Önkormányzat kultúraközvetítő munkáját.
 • Támogatjuk a pilisborosjenői borászok kulturális és borgasztronómiai rendezvényeinek megvalósulását, PBJ-Üröm közös borvidék stratégiájának megalkotását és megvalósítását.
 • Segítjük a pilisborosjenői értékekre támaszkodó, hagyományteremtő céllal működő és alakuló közösségek munkáját, kulturális tevékenységét. A rendelkezésünkre álló minden eszközzel támogatjuk a helyi közösségek, egyesületek, formális és informális civil szervezetek működését, valamint új csoportok létrejöttét.
 • Segítjük és támogatjuk a faluban működő egyházi, vallási közösségek kultúraközvetítő munkáját és a közművelődési és művészeti intézményekkel való együttműködését. Támogatjuk a faluban elő, valamilyen művészettel hivatásszerűen foglalkozók megnyilvánulási lehetőségeit, tudásátadását, kiállítások, workshopok, táborok és egyéb programok megvalósítását.
 • Önkormányzati munkánk során állandó bizottságot alakítunk a Külső-Bécsi úti és a malomdűlői településrészek lakóinak érdekképviseletére. Biztosítani kívánjuk a szolgáltatások könnyebb elérését a külső településrészen élők számára.

Az ifjúság jelene és jövője

 • A fiatalság valós igényeit kielégítő közösségi teret hozunk létre.
 • Felmérjük a több településen is sikeresen működő ifjúsági polgármesteri poszt helyi bevezetésének lehetőségeit.
 • Fejlesztjük a szabadtéri sportolás lehetőségeit. Segítjük a helyi sportegyesületeket a focipálya és környezete méltó fejlesztésében.
 • Konzultációt kezdeményezünk a helyben maradni szándékozó fiatalok letelepedésének elősegítésére.
 • Segítjük a helyi fiatalok vállalkozóvá válását tudásmegosztással, képzéssel, tanácsadással, pályázatfigyeléssel, az önkormányzati helyiségek bérbeadásával.

A falu jövője

 • Átlátható, ellenőrizhető és számon kérhető falugazdálkodást teremtünk. Folyamatos és nyilvános kapcsolatot tartunk a helyi vállalkozókkal, akikkel együtt alakítunk ki kedvező helyi gazdasági feltételeket.
 • A lakossági adókat világos, demokratikusan, közösen kitűzött célok elérése érdekében határozzuk meg, és átláthatóan költjük el. Közzétesszük a honlapon a költségvetést, közérthető formában, magyarázatokkal ellátva.
 • Megkeressük annak lehetőségét, hogy a település bevételeit elsősorban a gazdasági övezetek adójából, pályázati forrásokból, és a szelíd turizmusban rejlő lehetőségek kihasználásából biztosítsuk.
 • Önkormányzatként aktívan segíteni fogjuk az évek óta perekkel, vitákkal terhelt fejlesztési területek ügyeinek rendezését.
 • Túllépünk a jelenlegi településgazdálkodást uraló, ingatlan hajtotta, önös érdekekkel átszőtt, átláthatatlan gyakorlaton. A települést övező fejlesztési területeket átgondoltan, átlátható terv alapján, valóban a falu javát szolgáló módon hasznosítjuk.
 • Hosszú- közép- és rövidtávú koncepciót dolgozunk ki falunk számára, mert csak ez képes ellensúlyozni a Budapest és az ingatlanbefektetők által ránk erőltetett terveket. Ehhez hívjuk a már meglévő közösségeket, hogy közösen, együtt tervezzük meg falunk jövőjét.
 • A területeket érintő fejlesztési ötleteket az ott lakókkal egyeztetve alakítjuk ki.
 • Elősegítjük mezőgazdasági területeink sokszínű használatát. Szolgálják a földek a nagyüzemi gazdálkodás helyett a helyi gazdálkodási ötleteket!
 • Új alapokra helyezzük a kapcsolatot a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal és a Pilisi Parkerdővel. Stratégiát dolgozunk ki a Várvölgy és a falut ölelő természet védelmére. Kezdeményezzük a falu körüli erdők folyamatos erdőborítottságot jelentő örökerdővé minősítését.
 • A településen keresztül folyó patak egyes szakaszait mindenki számára hozzáférhető parkosított területként rehabilitáljuk, hogy patakunk a falu ékességévé váljon.
 • Folytatjuk faültető tevékenységünket, növeljük a zöldterületek arányát, területet jelölünk ki a Fatestvér program pilisborosjenői elindítására. Segítjük, támogatjuk azokat a lakossági kezdeményezéseket, csoportokat, melyek valamely zöldterület gondozására, rendbetételére irányulnak.

Oktatási intézményeink

 • Bölcsődét nyitunk Pilisborosjenőn, hogy minden olyan kisgyermeknek legyen lehetősége jó helyi közösségben fejlődni, ahol a szülőnek vissza kell térnie a munkahelyére. Addig pedig támogatjuk a kisgyermekek magánbölcsődébe járásának költségeit és a rendszeres helyi Baba-Mama Klubot.
 • Felmérjük a várhatóan szükséges óvodai férőhelyek számát, melynek függvényében támogatjuk a bővítést. Állag- és értékmegőrzés céljából bővítjük a karbantartói kapacitást, segítjük német nemzetiségi óvodapedagógus felvételét. Pótoljuk a hiányzó berendezéseket.
 • Támogatjuk az iskola vezetőségét, hogy végre megépüljön a tornaterem. Az iskolai célokkal összhangban fejlesztjük az iskola környezetét, beleértve annak megközelíthetőségét, közlekedésbiztonságot, a közvilágítást, az épített közterületek és közösségi terek, a természeti környezet állapotát.
 • Támogatjuk az iskola és vezetőségét azon fejlesztési terveik megvalósításában, melyek nemcsak a gyerek tárgyi tudásának javítását célozzák, hanem közösségben való tanulás és munka tapasztalatait is erősítik (pl. iskolakert, stb.)

Falunk irányításának alapelvei

 • Áttekinthetőség: folyamatosan frissített teljes körű és publikus vagyonleltárt készítünk az önkormányzati vagyonról és a kiadott vagyoni értékű jogokról, kötelezettségekről.
 • Nyilvánosság: biztosítjuk minden szerződés, terv, előterjesztés, megállapodás és az önkormányzati munka publikusságát és hozzáférhetőségét a jogszabályi keretek között. Célunk, hogy minden lakos kis erőfeszítéssel át tudja látni egy-egy téma állását, valamint a kapcsolódó terveket.
 • Bevonás: átültetjük a gyakorlatba az e-Demokrácia eszközeinek használatát, amivel a község lakossága egyszerűen és hatékonyan bevonható azon döntésekbe, amelyek jelentősen, hosszú távon befolyásolják az életünket (internetes szavazás, közvélemény-kutatás stb.). Rendszeres közmeghallgatást tartunk.
 • Ügyfélorientáció: modernizáljuk a hivatali ügyintézést. Fokozatosan bevezetjük az elektronikus ügyintézést és kapcsolattartást a lehető legtöbb területen.
 • Érdekképviselet: a képviselőtestület és az önkormányzat működésének segítésére, szakszerűségének növelésére létrehozzuk a falu köztiszteletben álló személyeiből, egyesületeinek, közösségeinek képviselőiből álló tanácsadó testületet. Folyamatosan figyelemmel kísérjük az M0-ás építésével kapcsolatos fejleményeket, mindent megteszünk, hogy természeti értékeink, ivóvízbázisunk ne szenvedjen károkat. Határozottan képviseljük az M0 építése miatt károsulók érdekeit, rendszeresen informáljuk a falut és az érintetteket és stratégiát dolgozunk ki, hogy az önkormányzat miként segítheti őket.
 • Partnerség: a fejlesztési programok megvalósítása, a sikeres pályázati tevékenység, a közművek fejlesztése, a közös szolgáltatásfejlesztés és a természeti értékek megóvása érdekében a jelenleginél lényegesen aktívabb partneri viszonyra van szükség a Pilis-Visegrádi régió és ezen belül a Kevély-körüli településekkel.
 • Élő kapcsolatot tartunk fenn és fejlesztünk tovább testvérvárosunkkal, Steinheimmel.

Véleményem, javaslatom a programtervezettel kapcsolatban

Kapcsolódó cikkek, írások

242019 05

Eljött az idő…

By |2019. 05. 24.|Egyesület, Önkormányzati választás|

A 2097 Csoport Egyesület képviselőjelölteket és polgármesterjelöltet indít az őszi önkormányzati választáson. Miért döntött így a faluért, a közösségért az elmúlt években sokat tevékenykedő csapatunk? Milyen értékrendre építenénk az együttműködésen alapuló, modern faluvezetést? Hogyan segítheti munkánkat az a kreatív energia, amely egyre markánsabban van jelen a település mindennapi életében?

Hozzászólások