Kontraszt

A 2097 / ÖPE kommunikáció elemzése

Bevallom, néha azzal szórakoztatom magam, hogy az ÖPE honlapját  olvasgatom.  Az egyik bejegyzés szerint  „a  polgármesterrel szembeni verbális bántalmazásról, személyét illetően sértegetésekről, megalázásáról szól az egész kampányuk.” (mármint a 2097 csoporté)  Valamint:   „Amit a 2097 csoport tagjai és követői megengednek maguknak az bizony nem tűri a nyomdafestéket”

Nem emlékeztem a 2097 részéről ilyen durva kommunikációra, gondoltam, egy kicsit utánanézek. Megpróbálom  összehasonlítani a felek főbb média felületeit ennek alátámasztására vagy cáfolatául.

Átnéztem a Zsákfalvi Riporter július-októberi számait. Kifejezetten az ÖPE egyesülettel vagy a jelenlegi vezetéssel foglalkozó írást nem találtam. Olyat többet is, amiben a jelenlegi vezetést határozott kritika éri, de ezeknek a cikkeknek  kisebb az aránya, mint  gondoltam volna.

  • A 4 számban nagyjából 65 cikk van. (a rövid híradásokat nem tekintettem cikknek) Olyan cikket nem találtam, ahol a szerző ne lenne feltüntetve (leggyakrabban fotóval), legfeljebb olyat, ahol szerzőként nem személy, hanem pl. „Műszaki csoport”  szerepel.
  • A 65 cikkből  8 olyan van, amiben határozott kritika jelenik meg az önkormányzat irányában. A kritikák megfogalmazásában nem találtam kifejezetten bántó stílust, talán a leghatározottabb ebből a szempontból a Fiák Istvánnal készített interjú. Ő a polgármestert végig „Küller”-ként említi, ami egyeseknek  tiszteletlenül hangozhat. Valamint van néhány erőteljes kritikai mondata:

„Ez Küller szokásos kampánytaktikája: ha sáros vagy, próbáld besározni az ellenfeled is.”

„A Küller-Sáhó kapcsolat a kijáró táskás ember és a korrupt polgármester története, komoly érzelmi kilengésekkel. Egyszer összevesznek, egyszer kibékülnek, közben pedig egyre több belterületbe vonás történik”

Összességében a 4 szám átnézése semmiképp sem támasztja alá a „polgármesterrel szembeni verbális bántalmazásról, személyét illetően sértegetésekről, megalázásáról szól az egész kampányukállítást.

Ezután az ÖPE honlapját vettem górcső alá. A honlapon a július eleje óta (addig lehet visszakeresni) megjelent írásokat néztem át.

A „Hozzászólások” oldal bejegyzéseinek megoszlása:

szerző feltüntetésével megjelent írás 0 db
szerző feltüntetése nélkül megjelent írások közül
·         kifejezetten a 2097 Egyesülettel foglalkozik 31 db
·         a Patrióták Egyesülettel foglalkozik 3 db
·         egyéb témájú 4 db

A „Bejegyzések” oldal bejegyzéseinek megoszlása:

Küller János facebook oldaláról átvett írások közül
·         kifejezetten a 2097 Egyesülettel foglalkozik 7 db
·         egyéb témájú 5 db
a szerző feltüntetésével megjelent írások
·         kifejezetten a 2097 Egyesülettel foglalkozik 3 db
a szerző feltüntetése nélküli írások közül
·         kifejezetten a 2097 Egyesülettel foglalkozik 30 db
·         Patrióták Egyesülettel foglalkozik 4 db
·         egyéb témájú 6 db

Feltételezve, hogy a „Bejegyzések” rovat inkább tükrözi a szerkesztőség véleményét mint a „Hozzászólások”, innen gyűjtöttem ki néhány jellemző fordulatot :

„A vezetést megkaparintani vágyóknak fogalmuk sincs arról, hogy mi a dolga a helyi önkormányzatnak. A vonatkozó jogszabályok ismerete nélküli megmondóemberek szakmai dilettantizmusa, a hozzá nem értés..”

„Tipikus liberális trükk! liberális lózung szag  Agyon használt (turis) lapot húzott elő a liberális pakliból…”

„ a Nagyon a Hatalmat Megszerezni Akarók

„gyűlik az éji vad a vekni szagra

„egykor jobb sorsot megélt házikóban röffennek össze falunk megszerzését tervező “CIVILEK”

„A Balfékek

„elszabadult ellenzéki pörölykalapács szindróma jelenség”

„TÉBÉ”  (=Tömöri Balázs”)

„Zavartkeltők”

„..a csoportnak tagjainak a morális, és erkölcsi megnyilvánulása. A tisztelet jelét sem mutatják. Amit a 2097 csoport tagjai és követői megengednek maguknak az bizony nem tűri a nyomdafestéket”

 „polgármesterrel szembeni verbális bántalmazásról, személyét illetően sértegetésekről, megalázásáról szól az egész kampányuk

„hamis vádaskodások, szándékos félrevezetések, áll-szakértői vélemények, liberális szemfényvesztés.

„A 2097 Liberális kötődésű! Minden más híresztelésük KACSA!”

„Irányítószámbitorló Egyesület

„Úgy tűnik, a liberális oldalhoz kötődő 2097-eseket nagyon zavarja a demokrácia

A 2097 Egyesület újabb hazugsága

Összesítésben a honlapon található 93 db írás 76%-a foglalkozik kifejezetten a 2097 Egyesülettel. A Küller János facebook oldaláról átvetteken kívüli  írások 96 % -a név nélküli, miközben sok közülük konkrét személyt gúnyol és vádol.

Akkor egy idézet az ÖPE honlapról: No Comment.

Önismereti válság?

Válogatott gyöngyszemek