Közösségi jövőképalkotás Pilisborosjenőn #3

2017.05.17

Az együttgondolkodás és a közös munka elősegítése érdekében a Pilisborosjenő 2050 Facebook csoportban Bojár Ivánék által közzétett felhívásokat és összegzéseket változatlan tartalommal közzétesszük a 2097.hu oldalain is. Aki csatlakozni szeretne a Pilisborosjenő 2050 Facebook csoporthoz, ide kattintva kérheti felvételét.

Örömmel tapasztaljuk, hogy a Pilisborosjenő 2050 közösségi jövőkép alkotó műhely töretlen lelkesedés mellett dolgozik. Legutóbb, harmadik találkozónkon 45-en vettek részt a kezdettől, 17h-től a közel 22 órás befejezésig.

E legutóbbi alkalommal azt igyekeztük körüljárni, hogy melyek a korábban megfogalmazott vágyakkal és elképzelésekkel szembeni akadályozó tényezők. Több körös szűréssel, fogalmak, szempontok összegyűjtésével értük el a deficites területek fontossági sorrend szerinti meghatározását

Mindenekelőtt, a falu legneuralgikusabb, leggyorsabban javítandó problémái:
1.) Működőképes, jó vezetés (képviselőtestület – önkormányzat – polgárok viszonyának harmonizálása)

2.) Forrást, a forrás felhasználási prioritását meghatározó, valamint jövedelemszerző koncepció hiánya, annak mielőbbi kialakítása

3.) Kommunikációs és transzparencia, a különböző beköltözők széttartó érdekeinek összehangolása

Ezeken kívül érzékelhető súllyal jelent meg két másik szempont:
4.) Önkormányzat + lakosság együttműködésében meglévő zavarok, szükséges a háborús hang felszámolása

5.) a gyenge lobbizás, erősítése szükséges

Ezek a látszólag szűkös eredmények négy óra munkájának lepárolt következtetései. Néha közhelyszerű ismeretek esetében is értelmes és fontos a téma alapos, körültekintő vizsgálata. Ilyen esetben nem az tekintendő eredménynek csupán, amit sikerül megfogalmazni, hanem az a bizonyosság, hogy a kijelntés mögött valódi és határozott társadalmi konszenzus van. Miként a sorrend mögött is. E fenti problémadefiníciók esetében most bizonyosságunk van.
Ma este 17h-tól a közösségi jövőkép alkotás utolsó műhelymunkája zajlik, amire minden falubelit szeretettel várunk.

A harmadik műhelymunka videófelvétele

 

A Pilisborosjenő 2050 Facebook csoportja»