Vízhiány kapcsán

Mind a 2097, mind a Patrióták honlapján megjelent egy cikk a kánikulai ivóvíz szolgáltatási problémákról. Kicsit megkésve, de ezekhez szeretnék hozzáadni egy anyagot.

 

Építési telekkel rendelkezem a Budai út mellett. Hangsúlyozom, hogy az építkezéshez szükséges minden közművet szomszédommal együtt saját költségünkre vezettettünk a helyszínre. Nem ingatlanfejlesztéssel foglalkozunk, hanem saját gazdasági és lakhatási céljainkat kívánjuk megvalósítani. A DMRV-vel is megkötöttük a szerződést az ivóvíz szolgáltatás érdekében, és természetesen ezért is kifizettük az általuk kért nem kis összeget. Az engedélyezési terveknél derült ki, hogy a Budai út alatt futó víznyomócső, melyről az ellátásunkat kívánták (volna) biztosítani, az néhány éve le van zárva, mert eternit és több helyen hibás. Ennek ellenére minden közműterven élő vezetékként van feltűntetve, mintha hozzájárulna Pilisborosjenő vízellátásához. Ennek a használhatatlansága miatt az erre való rácsatlakozásunk meghiúsult. Nyilván ez egyéni szocprobléma, ezt megoldottuk, nem is ezért írok.

2018-ban értesültem arról, hogy a Budai utat felújítják. Az akkori tervek szerint teljes alapcserével, 2 oldalt szegéllyel és árokkal. Ennek kapcsán felvetődött bennem, hogy utána kérdezek a Magyar Közútnál, hogy ha már egyszer ekkora munkát végeznek, elvégzik-e az alatta lévő törött, lezárt vízvezeték cseréjét is? Nem akarom részletezni a kezdeti nehézségeket, de több levélváltás és telefonbeszélgetés után kiderült, hogy sem a Magyar Közút, sem a DMRV egymással nem egyeztetett ennek kapcsán. Viszont a levelezés hatására felvették egymással a kapcsolatot és egyeztettek. A DMRV belátva a helyzet aktualitását és gazdasági előnyeit elindította az egyeztetéseket, hogy Gördülő Fejlesztésük keretébe (az ő költségükre) beillessze a felújítást. Ennek érdekében levéllel fordult Pilisborosjenő Önkormányzatához föltéve azt az egyszerű kérdést, hogy a következő 15 évben bekövetkező fejlődések figyelembevételével Pilisborosjenőnek szüksége van-e e csőszakasz felújítására? Ugye tudják a választ? Hivatalunk nagy késéssel megküldött válaszlevele szerint a falu fejlesztése, fejlődése érdekében a javítás nem indokolt. Szomorú, hogy még csak fel sem vették a kapcsolatot a DMRV-vel egy személyes egyeztetés érdekében, és gondolom, nem én vagyok az egyetlen, aki úgy gondolja, hogy a tálcán felkínált lehetőséget azonnal köszönettel el kellett volna fogadni, és megtenni mindent a megvalósulás érdekében. Ezzel a felújítással biztonságosabbá vált volna a Budai út vonzáskörzetében lévő területek, lakóházak ellátása, tehermentesült volna a Fő úti rendszer. De ilyen problémák kezelésére a hivatalban nincs idő. Hisz’ polgármesterünknek most kell megalapoznia a következő ciklus több milliárdos kártérítési pereit…

Pálinkás Gyula