Pad a ház előtt

Marton Ferenc mesél a falu egyik legszebb házáról

Házat kerestünk vidéken, mert összeköltözni készültünk nagyszüleimmel, akik kertészkedtek Pécsen. Emiatt a város szóba sem jöhetett. Ezzel indult az az eszelős történet 1979ben, aminek eredményeképpen a rémes állapotban lévő házat teljesen lebontottuk ahhoz, hogy ugyanolyanra felépíthessük.

Régen ez Bősinger ház volt. Az eredeti sváb tulajdonosokat kitelepítették, és mi már a Felvidékről betelepített lakótól vettük meg, aki igen lelakta. Ingyen kapta, nem becsülte. Mindent magunk csináltunk – ide mester nem tette be a lábát, a valóban hozzáértőeket ugyanis nem tudtuk megfizetni –, csak a belső vakolást nem, mert nekem a malter mindig leesett a falról, ezt Veres Ferire bíztam; csodaszépre megcsinálta. Ablakokat készítettünk, boltívet faragtunk. Édesapám zseniális ember volt. Ha át kellett fúrni egy falat, apám kovácsolta hozzá a fúrót. Mindig azt mondta nekem, hogy amit az egyik ember meg tud csinálni, azt a másik is meg tudja. Legfeljebb tovább tart. Ő kigondolta, hogy mit és hogyan, ő volt a „művezető”, és én végeztem a munka megerőltetőbb részét, második műszakban.

A kapu előtti pad eredetileg a szabadkéményes konyhában állt. Vizespadnak hívták, mert erre rakták le szépen letakarva a vödröket, amelyekkel a kútra jártak. A gondos svábok azért készítették kőből, mert a fa elázott volna. (Fantasztikus dolgokra voltak képesek egyébként; az Iskola utcában van egy ház, ahol a pincében a kőbe külön bevájták az egyes hordók helyét. Merthogy a helyi svábok kőfaragók voltak a szőlőkultúra tönkremenetele után.) Először csak az udvarra raktam ki, de hát olyan szépen van megfaragva, hogy sajnáltam elrejteni, ezért kiraktam a kapu elé. Az esti ház előtt üldögélésnek a sík vidékeken van hagyománya, mert ott jól be lehet látni az utcát. Felénk nincs. Sajnos. Pedig ezt a padot meghívásnak szántam. Ha szól a csengő és nyitva van a kapu, hozzánk bárki betérhet. De jobbára csak turisták szoktak megállni. De most éled a falu, alakul egy erős közösségi élet. Egyre többen térnek be falubeliek is. A minap Hirtling Pista futott be az általa készített törölközőtartót megmutatni. Mert egyre többen élnek is itt, nemcsak laknak.

Vizespad, Sváb Tájház Zsámbékon (forrás: mandadb.hu)

A fenti cikk a Zsákfalvi Riporter 2019/3 számában jelent meg.

A teljes kiadvány letölthető innen: https://2097.hu/zsakfalvi/