Kevélyhegyi Levendulamező

Helyi gazdaság

Létrehoztam pár hete egy weboldalt a falu számára, a 2097.hu viszont megkeresett, hogy szívesen teret ad az ötletemnek. Így tehát az új rovatban helyi lehetőségeket mutatunk be, mert közös érdekünk, hogy a helyi gazdaság fellendülhessen, vállalkozók és lakosok egymásra találhassanak. A tervek között szerepel egy adatbázis létrehozása is. Készítsetek interjút helyi vállalkozásokkal vagy küldjétek el fényképes bemutatkozásotokat, amit megjelentetünk!

Frivaldszky Bernadett
bernadett.frivaldszky@gmail.com

Az első interjú apropóját az szembetűnő jelenség adja, hogy falunk határában meglehetős hirtelenséggel megjelent egy levendula mező. Mi, falusiak pedig gyorsan tettük magunkévá, fotózzuk és büszkén mutogatjuk a nagyvilágnak a közösségi médiában is. Hisz az itt lakók mind rajonganak a természetért, a provence-i hangulat meg rendkívül trendi is. A Kevélyhegyi Levendulamező a hétvégén megnyitotta kapuit, illatokban-színekben tobzódó kirándulók és falusiak szedik meg a papír zacskóikat. Vannak ott profi fotósok terep ruhában, kisgyerekes családok, télre eltevő háziasszonyok és fűszerészek és szép párok romantikus ruházatban Instagram kompatibilisen.  A tulajok – Csonka Emőke és Papp József – az út túloldalán, egy nagy fa tövében ülve meséltek.

József: Itt születtem a faluban, Emő pedig három éves kora óta él Pilisborosjenőn. Amikor 9 éve a falu elejéről a végére költöztünk, teleültettük a kertünket virágokkal, többek között levendulákkal is. Évek óta ötleteltünk, agyaltunk, szerettünk volna valami jót kitalálni, amit szívesen csinálnánk, és ami még a családi kasszát is erősítené. Ezt a földet apósom vette húsz évvel ezelőtt.

Emőke: És az étkezőnk ablakából pont idelátunk…

József: Mindketten szeretjük a természetet és valahogy egyszercsak bevillant az ötlet.

Emőke: Mindkettőnk munkája távol áll a mezőgazdaságtól, de a családunkban végeznek hasonló tevékenységet, hiszen Joci apukájának gyönyörű, ápolt szőlője van a faluban, az én apukám pedig hidegen sajtolt szőlőmagolajat, tökmagolajat és szőlőmaglisztet készít. Talán ez a háttér is segített minket a levendulázás útjára lépni.

József: Utánajártunk mindennek alaposan és gyorsan meg is valósítottuk. Ősszel megálmodtuk, tavasszal megvalósítottuk.

Emőke: Tavalyelőtt Jocinak csúnyán eltört a lába, és egy hónapig feküdnie kellett. Ezalatt volt ideje információk után kutatni, kimutatásokat, üzleti tervet készíteni. Hétvégéről-hétvégére láttuk a sok kirándulót, és úgy gondoltuk, hogy a levendulamező plusz vonzerőt jelenthetne számukra is.

József: A soroksári Szigeti kertészettel vettük fel a kapcsolatot és családi, baráti segítséggel 6 nap alatt ültettük el a 13 ezer 500 francia levendula palántát. Mindkettőnk szülei aktívak, és mindenben segítenek nekünk, a támogatásuk nélkül nem is vágtunk volna bele.

Emőke: Nagyon komoly segítséget és hátteret jelentenek a szüleink, nagyon hálásak vagyunk nekik! Ültetéskor az időjárással is nagy szerencsénk volt, és már látható, hogy jól érzik magukat a növényeink ezen a napsütötte domboldalon.

József: Pedig az ültetéskor felkészültünk tartályokkal és szivattyúval a locsolásra, ami igen nagy beruházás volt, de szerencsére nem volt rá szükség.

Emőke: Élményt szeretnénk adni a ‘szedd magad” akcióval a hozzánk betérőknek azzal, hogy gyönyörködhetnek, kikapcsolódhatnak a lila, illatos levendulában, és a domb tetejéről- ahonnan egyszerre látni a várost, a falut és a természetet -gyönyörködhetnek a panorámában, engem ez mindig elvarázsol.

József: A vendégek örülnek, hogy nem kell Tihanyig elmenni levendulát szedni.  A levendula sorok között elüldögélni pedig nagyon pihentető a méhecskék és gyíkok társaságában. Jönnek a faluból, a környező településekről, sőt a Duna túl feléről és persze Budapestről is. Facebookon írtuk meg a lehetőséget.

Emőke: Sokan lájkoltak minket, ami jelzi, hogy van erre igény, de még nem volt időnk elemezni az adatokat. Sok munka van a levendulával év közben is, a sor és tő közök művelésével, ami nem kis energia a napi munka és a három gyerek mellett. Vannak kézzel készített levendulás zsákocskáink is. A zsákokat mi terveztük, és egy nagyon kedves helyi varrónő, Jutka néni készítette el nekünk. A levendulát kézzel morzsoltuk le a tél folyamán, ehhez előtte csokrokba kötjük és fellógatva szárítjuk ki.

József: Lehet hozzánk fotózni jönni és fűszer növény és levendula palántákat is árulunk. Tervezzük webáruház létrehozását is majd akkor, ha több termékünk lesz. Idén már fogunk levendula olajat lepároltatni Pannonhalmán. A távolibb jövőben mi is szeretnénk majd saját lepárlót. Szeretnénk levendulamézzel is bővíteni a termékeink skáláját, így egy falusi méhész Csengődi Gábor  3 kaptárt helyezett el nálunk. Virágos Katitól is sok segítséget kaptunk már, sok ötlete van számunkra! Nála is lehet kapni a kis levendula zsákjainkat, és a virágos koszorúkat is ő készíti el nekünk.

Emőke: Szeretnénk majd levendulaszappant is készíteni, esetleg egyéb kozmetikumokat is.

József: Az összes barátunk és ismerősünk nagyon lelkes és büszke a falusi levendula mező miatt, csak jót hallunk vissza!. Nyitottak vagyunk arra is, hogy helyet adjunk kézműves foglalkozások tartására. Sőt a kis fűszer kertünket úgy telepítettük, hogy oktatás keretében is érdemes legyen megtekinteni.

Emőke:  Szívesen mesélünk arról, hogy melyik növény mire használható, nyújtunk tájékoztatást a levendulával kapcsolatos gyakorlati tennivalókról, felhasználási lehetőségekről.

József: Mindenre nyitottak vagyunk, szívesen bekapcsolódunk a Várjátékokba is. Vagy milyen jó lenne egy Pilisborosjenői Levendula Fesztivál!