Kevélyhegyi Levendulamező

Helyi gazdaság

Létrehoztam pár hete egy weboldalt a falu számára, a 2097.hu viszont megkeresett, hogy szívesen teret ad az ötletemnek. Így tehát az új rovatban helyi lehetőségeket mutatunk be, mert közös érdekünk, hogy a helyi gazdaság fellendülhessen, vállalkozók és lakosok egymásra találhassanak. A tervek között szerepel egy adatbázis létrehozása is. Készítsetek interjút helyi vállalkozásokkal vagy küldjétek el fényképes bemutatkozásotokat, amit megjelentetünk!

Frivaldszky Bernadett
bernadett.frivaldszky@gmail.com

Az első interjú apropóját az szembetűnő jelenség adja, hogy falunk határában meglehetős hirtelenséggel megjelent egy levendula mező. Mi, falusiak pedig gyorsan tettük magunkévá, fotózzuk és büszkén mutogatjuk a nagyvilágnak a közösségi médiában is. Hisz az itt lakók mind rajonganak a természetért, a provence-i hangulat meg rendkívül trendi is. A Kevélyhegyi Levendulamező a hétvégén megnyitotta kapuit, illatokban-színekben tobzódó kirándulók és falusiak szedik meg a papír zacskóikat. Vannak ott profi fotósok terep ruhában, kisgyerekes családok, télre eltevő háziasszonyok és fűszerészek és szép párok romantikus ruházatban Instagram kompatibilisen.  A tulajok – Csonka Emőke és Papp József – az út túloldalán, egy nagy fa tövében ülve meséltek.

József: Itt születtem a faluban, Emő pedig három éves kora óta él Pilisborosjenőn. Amikor 9 éve a falu elejéről a végére költöztünk, teleültettük a kertünket virágokkal, többek között levendulákkal is. Évek óta ötleteltünk, agyaltunk, szerettünk volna valami jót kitalálni, amit szívesen csinálnánk, és ami még a családi kasszát is erősítené. Ezt a földet apósom vette húsz évvel ezelőtt.

Emőke: És az étkezőnk ablakából pont idelátunk…

József: Mindketten szeretjük a természetet és valahogy egyszercsak bevillant az ötlet.

Emőke: Mindkettőnk munkája távol áll a mezőgazdaságtól, de a családunkban végeznek hasonló tevékenységet, hiszen Joci apukájának gyönyörű, ápolt szőlője van a faluban, az én apukám pedig hidegen sajtolt szőlőmagolajat, tökmagolajat és szőlőmaglisztet készít. Talán ez a háttér is segített minket a levendulázás útjára lépni.

József: Utánajártunk mindennek alaposan és gyorsan meg is valósítottuk. Ősszel megálmodtuk, tavasszal megvalósítottuk.

Emőke: Tavalyelőtt Jocinak csúnyán eltört a lába, és egy hónapig feküdnie kellett. Ezalatt volt ideje információk után kutatni, kimutatásokat, üzleti tervet készíteni. Hétvégéről-hétvégére láttuk a sok kirándulót, és úgy gondoltuk, hogy a levendulamező plusz vonzerőt jelenthetne számukra is.

József: A soroksári Szigeti kertészettel vettük fel a kapcsolatot és családi, baráti segítséggel 6 nap alatt ültettük el a 13 ezer 500 francia levendula palántát. Mindkettőnk szülei aktívak, és mindenben segítenek nekünk, a támogatásuk nélkül nem is vágtunk volna bele.

Emőke: Nagyon komoly segítséget és hátteret jelentenek a szüleink, nagyon hálásak vagyunk nekik! Ültetéskor az időjárással is nagy szerencsénk volt, és már látható, hogy jól érzik magukat a növényeink ezen a napsütötte domboldalon.

József: Pedig az ültetéskor felkészültünk tartályokkal és szivattyúval a locsolásra, ami igen nagy beruházás volt, de szerencsére nem volt rá szükség.

Emőke: Élményt szeretnénk adni a ‘szedd magad” akcióval a hozzánk betérőknek azzal, hogy gyönyörködhetnek, kikapcsolódhatnak a lila, illatos levendulában, és a domb tetejéről- ahonnan egyszerre látni a várost, a falut és a természetet -gyönyörködhetnek a panorámában, engem ez mindig elvarázsol.

József: A vendégek örülnek, hogy nem kell Tihanyig elmenni levendulát szedni.  A levendula sorok között elüldögélni pedig nagyon pihentető a méhecskék és gyíkok társaságában. Jönnek a faluból, a környező településekről, sőt a Duna túl feléről és persze Budapestről is. Facebookon írtuk meg a lehetőséget.

Emőke: Sokan lájkoltak minket, ami jelzi, hogy van erre igény, de még nem volt időnk elemezni az adatokat. Sok munka van a levendulával év közben is, a sor és tő közök művelésével, ami nem kis energia a napi munka és a három gyerek mellett. Vannak kézzel készített levendulás zsákocskáink is. A zsákokat mi terveztük, és egy nagyon kedves helyi varrónő, Jutka néni készítette el nekünk. A levendulát kézzel morzsoltuk le a tél folyamán, ehhez előtte csokrokba kötjük és fellógatva szárítjuk ki.

József: Lehet hozzánk fotózni jönni és fűszer növény és levendula palántákat is árulunk. Tervezzük webáruház létrehozását is majd akkor, ha több termékünk lesz. Idén már fogunk levendula olajat lepároltatni Pannonhalmán. A távolibb jövőben mi is szeretnénk majd saját lepárlót. Szeretnénk levendulamézzel is bővíteni a termékeink skáláját, így egy falusi méhész Csengődi Gábor  3 kaptárt helyezett el nálunk. Virágos Katitól is sok segítséget kaptunk már, sok ötlete van számunkra! Nála is lehet kapni a kis levendula zsákjainkat, és a virágos koszorúkat is ő készíti el nekünk.

Emőke: Szeretnénk majd levendulaszappant is készíteni, esetleg egyéb kozmetikumokat is.

József: Az összes barátunk és ismerősünk nagyon lelkes és büszke a falusi levendula mező miatt, csak jót hallunk vissza!. Nyitottak vagyunk arra is, hogy helyet adjunk kézműves foglalkozások tartására. Sőt a kis fűszer kertünket úgy telepítettük, hogy oktatás keretében is érdemes legyen megtekinteni.

Emőke:  Szívesen mesélünk arról, hogy melyik növény mire használható, nyújtunk tájékoztatást a levendulával kapcsolatos gyakorlati tennivalókról, felhasználási lehetőségekről.

József: Mindenre nyitottak vagyunk, szívesen bekapcsolódunk a Várjátékokba is. Vagy milyen jó lenne egy Pilisborosjenői Levendula Fesztivál!

2017-07-12T11:12:32+00:002017. 06. 19.|Helyi gazdaság|

About the Author:

2 hozzászólás

  1. Pasáné Szabó Éva 2017-06-21 - 11:26 - Válasz

    Minden tiszteletem a tiétek! Gratulálok ehhez a nagyszerű ötlethez és köszönjük a lehetőségeket és hogy ily módon emelitek Pilisborosjenő fényét,hagulatát és hírnevét!!! ?

  2. Fiák István 2017-06-21 - 20:21 - Válasz

    Hatalmas gratuláció és köszönet Nektek ezért az értékteremtő és példaadó munkáért! Jó lenne, ha az egész domboldalon levendulamező lenne, melyet Ti gondoznátok, mellyel Ti gazdálkodnátok. Ugyanakkor itt az élő példája annak, hogy nem fesztiválközpontot kell tervezni a Murva-bányába, meg libegőt az Egri-vár és a Nagy-kevély közé, hanem egy jó ötlettel és rengeteg munkával turisztikai látványosságot lehet varázsolni Pilisborosjenő gazdagodására.

Hagyj üzenetet