Majális volt Borosjenőn

„Régi álmunk teljesült: közelebb hozni egymáshoz a faluban működő közösségeket.” Aczél Katával és Bozsódi Borival, a XI. Kerekes Majális főszervezőivel beszélgettem a rendezvény múltjáról, jelenéről és jövőjéről.

ZSR: Mióta van majális a faluban? Hogy jött létre?
AK: 2008-ban a Kerekes Néptáncegyüttesnek lehetősége adódott Spanyolországba utazni. Hogy mindenki részt vehessen, szülői összefogással, adománygyűjtési céllal, Csányi Márti és Kupa Kinga főszervezésével létrejött az első Kerekes Majális. Ez olyan jól sikerült, hogy azóta hagyománnyá vált.
BB: Ekkortájt alakult újjá a helyi Nagycsaládos Egyesület, sokan közülük a Kerekeshez is kötődtek, így ők is és rengeteg falubeli is bekapcsolódott az egyre bővülő szervezésbe. A rendezvénynek otthont adó tájház idővel szűkös lett, így a régi iskola udvarára költözött az esemény.

ZSR: Szép gondolat, hogy a korábbi szervezők gyermekei viszik tovább a hagyományt. Hogyan fogtatok bele?
BB: Tíz évig szervezték rengeteg munkával Mártiék. 2018-ban helyettesítette egy kisebb rendezvény, a Folkfeszt. Már akkor felmerült, hogy átvennénk a stafétát, ami idén meg is valósult. A korábbiakhoz hasonló, a szokásokat megőrző rendezvényt álmodtunk meg kisebb, családiasabb változatban. Vezérelvünk volt, hogy csupa helyi kötődésű fellépőt, kézművest, vállalkozókat és közösségeket hívjunk meg.

ZSR: Adódtak nehézségek a szervezés során?
AK: Úgy döntöttünk, hogy visszatérünk a falu szívében található, meghatározó közösségi térhez, a Tájházhoz. Rajtunk kívül álló okok miatt módosítani kellett az eredeti időpontot, ami így egybeesett a Dalostalálkozóval. Jövőre mindenképpen arra törekszünk, hogy elkerüljük a programütközést.

ZSR: Olyan lett a rendezvény, amilyennek megálmodtátok?
BB: Minden várakozásunkat felülmúlta! Az egyszerű, hangulatos helyi örömdélutánból egy hatalmas, nyüzsgő program lett. Jó volt látni, hogy együtt szórakozott, beszélgetett több generáció, közösség, akik mind a falunk részét képezik, akiktől Borosjenő az, ami.

ZSR: Miben volt más, mint az eddigiek?
AK: A fotópályázat témájától kezdve, a beszélgetőklubban bemutatkozó helyi közösségeken keresztül az összes árus és a fellépők zöme is pilisborosjenői volt. Az elv, hogy minél inkább helyi rendezvény legyen, mindent meghatározott. Fontos volt a rendezvény folklór jellege: a koncertek, a táncelőadások és a közös éneklés is ezt erősítette, hiszen a Kerekes volt a házigazda. Idén új szempont volt a környezettudatosság is. Szelektív kukákkal, üvegpoharakkal és az Ökokör ismeretterjesztő standjával is igyekeztünk ezt a szemléletet képviselni.

ZSR: Tervezitek-e a folytatást? Mit csinálnátok másképp?
BB: Igyekeztünk a különböző érdeklődésű és korú embereknek is szórakozást biztosítani. Összességében a kevesebb, néha több. Azzal, hogy párhuzamosan több fontos program is futott, néhány, például a beszélgetőklub, nem kapott elég figyelmet. Fontos és érdekes dolgok hangzottak el a falunkat meghatározó közösségekről.

ZSR: Voltak személyes, kedvenc élményeitek?
BB: Gyönyörű pillanat volt, amikor a fotópályázat díjazásához Papp Jocó által felajánlott levendulákért kimentünk a levendulamezőre, hogy együtt kiválasszuk és kiássa a bokrokat.Imádtam a gyerekek arcát, amikor az éves kakaóscsiga-bérlet díjat kihirdettük.
AK: Meghatározó élmény volt a közönséggel együtt mezőségi dalokat énekelni és kísérni. Az egész szervezés során folyamatosan szembesültem vele, hogy mennyi jó ember vesz körül, és hogy milyen érzés egy közösséghez tartozni és együtt tenni a célért. Na meg az első korty Fraktál sem esett rosszul.

ZSR: Úgy tudom, sokaknak szeretnétek köszönetet mondani…
AK: Szinte lehetetlen, de megpróbáljuk felsorolni: Először is köszönjük vendégeinknek, mert adományaiknak hála a rendezvény bevételének mérlege pozitív lett, így támogatni tudjuk a Kerekes nyári táborát, a jövő évi népzenei workshopokat és a következő majálist.
BB: Hálával tartozunk a szervezőcsapatnak: Pomázi Áginak, Köles Gabinak, Vági Krisztának és Medvecki Rékának. Köszönjük a rengeteg önkéntesnek, akik az érkezők tájékoztatásától a célbadobáson át a teaházig segédkeztek, a horgászat, a kézműveskedés, a henna-arcfestés-hajfonás lelkes fiataljainak, a rendezvény berendezésében segítőknek, a Kerekes Táncegyüttes tagjainak és vezetőinek. Név szerint: Antonovits Bence, Bényi Vince, Bereczkiné Szendrey Éva, Bucsy Klári, Csányi Márti, Csige Dalma, Csikós Gabi, Csíkszentmihályi Réka, Csonka Írisz, Csontó Lajos, ifj. Csoóri Sándor , Demény Rózsa, Fehér Éva, Gál Niki, Garamszegi Gabi, Kádár Viktor, Keömley-Horváth Bogi, Kupa Kinga, Lukáts Kata, Madaras Zoli, Márczi Anna, Molnár András, Morris Nóra, Nevelős-Forgács Ildima, Papp József, Perlinger Györgyi, Pirbus Virág, Pokol Zsuzsi, Rósa Márta, Surányi Eszter, Szegedi Ferenc, Szegedi Magdi, Szűcs András, Tolnai Lea, V. Kovács Kati, Várkonyi Ágota, a 2097 Csoport Egyesület tagjai, a Hajnali Sörfőzők, a Reichel József Művelődési Ház, a Mandelbrot pékség, a Polgárőrség, Pilisborosjenő Önkormányzata, a Waldorf-közösség.

A fenti cikk a Zsákfalvi Riporter 2019/4 számában jelent meg.

A teljes kiadvány letölthető innen: https://2097.hu/zsakfalvi/