Közösségi jövőképalkotás Pilisborosjenőn #5

Ezen utolsó műhelynapon megkíséreltük összerakni az addigiak alapján Pilisborosjenő jövőképét. Gauder Péter számomra meggyőző munkát végzett, még ha nem is érezhetjük azt, hogy eljutottunk a munka végére. A rendelkezésre álló anyagokból Bojár Iván fogja összeállítani azt a koncepció dokumentációt, ami falunk további fejlődésének irányát kijelölheti és egy jövőbeni alkalommal lehetőség lesz ennek megvitatására is.

Bár a videófelvétel hosszú, de szakaszolható. Egy remek program lehet megnézni a videónak azt a részét, amelyben Gauder Péter felrajzolja azt a koncepciót, amely a lehető legnagyobb mértékben átfed az általunk megfogalmazott célokkal.

Egy szervezeti/szerveződési struktúrát is felvázol, “magisztrátus” munkanéven, amely arról szól, hogyan lehetne a faluban lakó polgári kreativitást és felelősségérzetet becsatornázni a falu problémáinak megoldásába reális, élhető keretek között. Kis híján eljutottunk odáig is, hogy egy ilyen magisztrátust önkormányzati és civil összefogással létrehozzunk, de sajnos azt nem tudtuk elérni, hogy a magisztrátus tevékenységének valódi tétje is legyen. Polgármesterünk nem tudta meglépni azt a gesztust (a HÉSZ folyamat átmeneti befagyasztása), ami a falu társadalmát jellemző mély bizalmi válság következtében elengedhetetlen a kiegyezéshez és az új alapok lefektetéséhez.

Ha valakinek akár több részletben rendelkezésre áll pár óra, amit szívesen eltölt a falu jövőképével, melegen ajánlom megtekintésre. Tanulságos.