“Nem terjeszkedni, hanem gyarapodni kellene…”

Tisztelt Mindenki!  (aki részese ennek a történetnek!)

Elöljáróban szeretném tudatni Önökkel: semmiféle érdekeltségem nincs pilisborosjenői földterülettel kapcsolatban. Csak két négyzetmétert igényelnék az Iskola utca végén.

Hosszas tűnődés eredménye, hogy írok Önöknek, már nem igazán szeretek okosnak tűnni. Megszólalásom oka egy beszélgetés, amely emlékezetem szerint 2000. márciusában zajlott. Akkoriban önkormányzati képviselő voltam és hosszasan ecsetelték nekem a falu fejlesztésének akkor kialakuló irányát, melyben egy pilisi Grinzing szerepelt, borospincékkel, ahol minden borvidék a saját borát kínálja, mosolygós borosgazdák itatják az  ide tóduló a népet…. dal, móka, kacagás és irgalmatlanul meggazdagszunk.

Ennek tizenhét éve. Az eszelős belterületbe vonást nem sikerült meggátolnunk.

Az eredmény: a Lazarett telkeinek tulajdonosai elmesélhetnék lidércnyomásos kálváriájukat.  A Malomdűlő állapota siralmas, megélhettük, hogy acsarkodó röplapban gazembereztek, majd lakodalomban kötöttek megbonthatatlan barátságokat a történet szereplői.

Ne csodálkozzanak, hogy déjà vu érzésem van, mert ismét veszedelmek leselkednek ránk, ismét elővezette ötletét – most már önkormányzati köntösben-  a borospincék szerelmese, csak már egy másik homokozóban játszik.

Hiába írta le többek közt a már emlegetett Ongjert Richárd nagy tudású városépítő tervező – 1998 októberében! – Pilisborosjenő Hosszútávú Településfejlesztési Koncepciójában a következőket:
„A település fejlesztése során elkerülendő legfontosabb kockázatokat társadalmi-gazdasági szempontból a mértéktelen növekedés jelentené, amely az itt élők szempontjából oly fontos csendes, jó levegőjű, falusias arculatú zöldövezeti település jellegének megváltoztatását eredményeznék.”

Nem vagyok ellene a fejlődésnek, de megéltem, hogy akkor óvodás fiamnak megígérték, ( ez 2000-ben volt) hogy mire iskolába megy tornateremben fog bukfencezni. Aztán minden születésnapján azt kérte, hogy vigyük el Ürömre, hogy lásson tornatermet. Viszont továbbra is megígérik a gyerekeknek minden évben.

Ebben a faluban élnek olyan emberek, akik itt születtek, és olyanok akik a falu szépsége miatt választották lakóhelyüknek Pilisborosjenőt. Ha lehet értsünk egyet abban, hogy elődeink értékeit őrizzük együtt és lakóhelyünk értékeit gyarapítsuk közösen. Lenne mit tenni bőven.

Akik itt élünk látjuk környezetünk állapotát és ismerjük lehetőségeinket. Meggyőződésem, hogy nem terjeszkedni, hanem gyarapodni kellene. A terjeszkedés veszélyeit nálam okosabb és hozzáértőbb lakótársaim ismertetik Önökkel, a gyarapodás lehetőségeit pedig közösen kellene megtalálni. A képviselők képviseljenek végre minket, a lakók pedig várják el, hogy ezt tegyék.
Azoknak pedig akik ennek ellenére úgy gondolják, hogy az újabb területek beépítése gazdagságot és vagyont generál, csak azt tudom üzenni: a halottas ingen nincsen zseb!

Köszönöm a figyelmet és türelmet.

Üdvözlettel:

Marton Ferenc  Templom utca 12.