“Nem kell Tihanyig menni levenduláért”

Interjú a Kevélyhegyi Levendulamező tulajdonosaival

Mi, falusiak gyorsan magunkévá tettük az alig 3 éves levendulamezőt. Hisz az itt lakók mind rajonganak a természetért, a provence-i hangulat meg rendkívül trendi is, de a népszerűség áldazatot is követelt a borosjenőiek részéről. A tulajok – Csonka Emőke és Papp József – az út túloldalán, a platán tövében ülve meséltek.

PJ: Születésem óta Pilisborosjenőn élek, Emő pedig hároméves kora óta él itt. Amikor 11 éve a falu elejéről a végére költöztünk, teleültettük a kertünket virágokkal, többek között levendulával is. Évek óta ötleteltünk, agyaltunk, szerettünk volna valami jót kitalálni, amit szívesen csinálnánk, és ami még a családi kasszát is erősítené. Ezt a földet apósom vette húsz évvel ezelőtt.
CSE: És az étkezőnk ablakából pont idelátunk…
PJ: Mindketten szeretjük a természetet és valahogy egyszer csak bevillant az ötlet.
CSE: Mindkettőnk munkája távol áll a mezőgazdaságtól, de a családunkban végeznek hasonló tevékenységet, hiszen Joci apukájának gyönyörű, ápolt szőlője van a faluban, az én apukám pedig hidegen sajtolt szőlőmagolajat, tökmagolajat és szőlőmaglisztet készít. Talán ez a háttér is segített minket a levendulázás útjára lépni
PJ: Utánajártunk mindennek alaposan, és gyorsan meg is valósítottuk. Ősszel megálmodtuk, tavasszal megvalósítottuk.
CSE:2015 őszén Jocinak csúnyán eltört a lába, és több, mint egy hónapig feküdnie kellett. Ezalatt volt ideje információk után kutatni, kimutatásokat, üzleti tervet készíteni. Hétvégéről hétvégére láttuk a sok kirándulót, és úgy gondoltuk, hogy a levendulamező plusz vonzerőt jelenthetne számukra is.
PJ: A soroksári Szigeti kertészettel vettük fel a kapcsolatot, és családi, baráti segítséggel 6 nap alatt ültettük el a 13 500 francialevendula-palántát. Mindkettőnk szülei aktívak, és mindenben segítenek nekünk, a támogatásuk nélkül nem is vágtunk volna bele.
CSE: Nagyon komoly segítséget és hátteret jelentenek a szüleink, nagyon hálásak vagyunk nekik! Ültetéskor az időjárással is nagy szerencsénk volt, és már látható, hogy jól érzik magukat a növényeink ezen a napsütötte domboldalon.
PJ: Pedig az ültetéskor felkészültünk tartályokkal és szivattyúval a locsolásra, ami igen nagy beruházás volt, de szerencsére nem volt rá szükség. Tavaly újabb területet ültettünk be levendulával, ekkor viszont már nem volt annyira kegyes az időjárás, napi szinten kellett locsolnunk a palántákat. Óriási munka volt!

CSE: Élményt szeretnénk adni a „szedd magad” akcióval a hozzánk betérőknek azzal, hogy gyönyörködhetnek, kikapcsolódhatnak a lila, illatos levendulában, és a domb tetejéről – ahonnan egyszerre látni a várost, a falut és a természetet – gyönyörködhetnek a panorámában; engem ez mindig elvarázsol.
PJ:A vendégek örülnek, hogy nem kell Tihanyig elmenni levendulát szedni. A levendula sorok között elüldögélni pedig nagyon pihentető a méhecskék és gyíkok társaságában. Jönnek a faluból, a környező településekről, Budapestről és távolabbi megyékből is.
CSE: Sok munka van a levendulával év közben is, a sor- és tőközök művelésével, ami nem kis energia a napi munka és a három gyerek mellett. Vannak kézzel készített levendulás zsákocskáink is. A zsákokat mi terveztük, és egy nagyon kedves helyi varrónő, Jutka néni készítette el nekünk. A levendulát kézzel morzsoltuk le a tél folyamán, ehhez előtte csokrokba kötjük és fellógatva szárítjuk ki.
PJ: Lehet hozzánk fotózni jönni, és fűszernövény- és levendulapalántákat is árulunk. Tervezzük webáruház létrehozását is majd akkor, ha több termékünk lesz. Idén már fogunk levendulaolajat lepároltatni Pannonhalmán. A távolabbi jövőben mi is szeretnénk majd saját lepárlót. Virágos Katitól is sok segítséget kaptunk már, sok ötlete van a számunkra! Nála is lehet kapni a kis levendulazsákjainkat, és a virágos koszorúkat is ő készíti el nekünk.
CSE: Terveink között szerepel 100 %-os természetes alapanyagokból kézzel készítette szappanok árusítása is.
PJ: Tavaly kisebb fennakadást okozott, hogy a hozzánk autóval érkező vendégek parkolása nem volt zökkenőmentes. Ebből okulva idén áprilisban tárgyalásokat kezdeményeztünk az illetékesekkel, hogy a falu egyes részein – az esetlegesen megnövekedett forgalom miatt – ne alakuljon ki forgalmi akadály.
CSE: Nem szeretnénk, ha a falu lakosainak kellemetlen perceket kellene átélni, mert pl. nehezebben tudnak hazamenni a rossz helyen parkoló autók miatt. Igyekszünk a szüret előreláthatóan két hétvégéjét úgy megszervezni, hogy minél kisebb fennakadást okozzunk. Minden évben új nehézséggel kell szembenéznünk, mindig rájövünk, hogy van még mit tanulnunk, ezért is örülünk minden visszajelzésnek, akár pozitív, akár negatív.
PJ: Az elmúlt években nagyon sok munkát adott nekünk a levendulamező, de örömmel tölt el minket, hogy természetközeli élményt nyújtunk a látogatóinknak. A vendégek sok szép, hangulatos fotót küldenek vissza nekünk, melyeknek mindig nagyon örülünk.
Idén is mindenkit szeretettel várunk.

A fenti cikk a Zsákfalvi Riporter 2019/4 számában jelent meg.

A teljes kiadvány letölthető innen: https://2097.hu/zsakfalvi/