Ebcsont beforr?

Jótanácsok kutyatartáshoz Szűcsné M. Adrienntől, az Ürömi Állatotthon tulajdonosától

A Facebookon oly népszerű kóborkutya-téma kapcsán szakértő segítségével összegyűjtöttünk néhány olyan szempontot, feltételt és alapkötelezettséget, amelyeket gazdiként fontos és szükségszerű betartanunk.

Sok év rengeteg munkája, kitartás, az állatok iránt érzett szeretet és elkötelezettség eredményeként az Ürömi Állatotthon átalakult, és 2017-ben létrejött az Ürömi Duhajdombi Állatotthon Alapítvány. Fontos kiemelni, hogy a kutyaiskolán, a menhelyen és az „ebrendészeti” feladatokon kívül az állatmentés a csapat szívügye. Nem véletlen, hogy eddigi munkájuk során már 400 kutyus talált sikeresen gazdára. A gyermekbarát menhely egyik fő célja a tapasztalataik és a megszerzett tudás átadása, valamint a gyermekek felelős állattartásra való nevelése. A téma kapcsán összegyűjtöttünk néhány olyan szempontot, feltételt és alapkötelezettséget, amelyeket gazdiként fontos és szükségszerű betartanunk.

Kutyatartás során kiemelt követelmény a megfelelő mozgástér biztosítása, illetve a biztonságos és megfelelő elhelyezés. Kedvenceink fajtájának és életkorának megfelelően biztosítanunk kell számukra a megfelelő táplálékot és orvosi ellátást is. Ezen túlmenően a chip meglétről (2013 óta kötelező) kell gondoskodnunk, valamint a kötelező oltásokról és féreghajtásról is egyben. Ne csak kedvencünkre gondoljunk, hanem embertársainkra is! Ügyeljünk arra, hogy a környező lakók életét és szokásrendjét szükségtelenül és tartósan ne zavarjuk. Sétáltatás közben is vannak teendőink. Használjuk a megfelelő eszközöket, mint póráz, hám vagy nyakörv, úgy, hogy az a kutya testi épségét ne veszélyeztesse. Ugyanitt biztosítani kell más állat és ember testi épségét is. Belterület közterületén kötelesek vagyunk pórázt használni (kivéve a külön kijelölt futtatókon). FONTOS! Az „önsétálatás”, azaz a kutyák direkt kapun kívülre való kiengedése jogszabályellenes! Nem utolsósorban veszélybe sodorhatja az állatot és embert egyaránt. Közforgalmi közlekedési eszközök használata esetében is vannak szabályok, amelyek előírják a póráz és szájkosár használatát. Ezenfelül vadászterületen és természeti, természetvédelmi területeken póráz használata kötelező.

Kötelezettségeink között talán a legfontosabb pont gondoskodni az állatok szökésének megakadályozásáról. Alakítsuk kedvenceink életterét úgy, hogy az biztonságos és szökésmentes legyen. Amennyiben a körülmények nem megfelelőek és csak a láncon való tartást tudjuk elképzelni vagy megoldani, inkább ne tartsunk kutyát! Az alkalmankénti láncon tartást – csakis a szökés megakadályozása érdekében – bizonyos időre a hatályos jogszabályok engedik, de ez semmiképpen sem jelenti azt, hogy ajánlott lenne e módszer. Ehelyett inkább fordítsunk energiát arra, hogy a környezetünket biztonságossá tegyük. Első körben kerítéseinket készítsük fel arra, hogy négylábú barátunk se átugrani, se átférni ne tudjon rajta vagy alatta. 2016 januárjától kutyákat tartósan kikötve tartani tilos! Továbbá, alkalmazhatunk különböző szökésgátló eszközöket, mint például a láthatatlan kerítés.

Azon ünnepi időszakok alatt, mikor a pirotechnikai eszközök használata megengedett, illetve a tüzelési időszak folyamán fordítsunk különös figyelmet kutyáinkra. Ilyenkor ugyanis sajnos nagyon gyakoriak a szökések, így a menhelyek, egyben az Ürömi Állatotthon forgalma és dolgozóik munkája is megnövekszik. Legyünk a hétköznapokban is körültekintőek, segítsük őket, gondolkodjunk előre, hisz az utcán bármikor bármi megtörténhet! A veszélyes szituációk elkerülése érdekében (a fentiek betartása mellett) a kutyakiképzés és szocializálásuk is nagyon sokat segít, illetve fontolóra vehetjük az ivartalanítást is, ezzel is csökkentve a szökések gyakoriságát.

A szabályokat nem véletlenül hozzák, így lehetőleg tartsuk be azokat, amennyire csak lehet, de ne feledjük az érem másik oldalát se! Gondoskodjunk róluk, hisz a kutyák olyanok, mint a gyermekek. Amennyiben gazdik szeretnénk lenni, előbb mérjük fel a saját helyzetünket, hisz családtagot választunk magunk mellé. Tegyük rendbe kedvenceink mindennapjait, gondoskodjunk róluk szőröstül-bőröstül. Szeretettel, de mégis határozottan bánjunk velük, esetenként pedig fogadjuk meg a hozzáértők tanácsait. Az Ürömi Állatotthon folyamatos működésében nagyon nagy szerepet töltenek be az önkéntesek. Jelenleg is 15 fős lelkes csapat segíti a menhely munkáját. Adrienn a beszélgetésünk során kiemelte, hogy a legnagyobb segítség mi magunk lehetünk. Amellett, hogy önkéntesnek állhatunk, segíthetjük a kutyákat a beszoktatásban, napi teendőket láthatunk el, részévé válhatunk egy folyamatnak, tanulhatunk, megtapasztalhatjuk, milyen is felelős állattartónak lenni, törődni és gondoskodni kedvenceinkről.

A menhelyről és lakóiról, az önkéntes munkán felüli adományozás és felajánlás módjairól és részleteiről a www.uromimenhely.hu oldalon olvashatunk.

További hasznos információk: www.allatmentoszolgalat.com

A fenti cikk a Zsákfalvi Riporter 2019/6 számában jelent meg.

A teljes kiadvány letölthető innen: https://2097.hu/zsakfalvi/