Ördöglépcső és Kápolna-barlang

Izgalmas célpontok 2-3 órás villámtúrákhoz – természeti látványosságok településünk közelében.

Az ördög megállt a Nagy-Kevélyen, és arra gondolt, megtréfálja az embereket, akik egyszer majd ezen a vidéken fognak élni. Felmarkolt egy csomót a hegy anyagából és a fehér mészkőtömbökből csíkot szórt a hegy északi oldalára: – Nesze nektek, itt másszatok fel, ha tudtok!

Ez a lépcső ugyanis nem olyan, mint amit normális esetben mi, emberek azért építünk, hogy a meredekséget járhatóvá tegyük. Az Ördöglépcső inkább akadály, mint út, rálépni nyaktörő, de legalábbis bokatörő mutatvány, jobban is teszi az ember, ha elkerüli. A hegytől délre fekvő Pilisborosjenőről indulva ez egy csepp gondot sem okoz, Budakalász és Pomáz felől azonban a csúcs felé tartó turistautak valóban nagy ívben kerülik a hegynek ezt a részét.

Az ördöglépcső

Egyedül egy ok miatt gabalyodhatunk az Ördöglépcső útvesztőjébe: ha a Kápolna-barlangot keressük, amely híven a megszentelt helyek ősi menedékfunkciójához, oltalmat kínál a betérőnek ezen az elhagyatott hegyoldalon. A felhasadt kőben egy valóban kápolnányi méretű terem nyílik, tágas és barátságos hely, ahová szívesen lép be az ember. Egyik sarkában lefelé alagút nyílik, egy csúszdaszerű szűkület, amely egy mélyebben fekvő újabb terembe vezet, ahonnan több járat is indul tovább az ismeretlenbe.

2014. december 1-je és 3-a között ónos eső hullott, amely ráfagyott az ágakra, azok pedig a heves szélben leszakadtak a jég súlya alatt. Fák ezrei váltak csonkává, vagy dőltek ki tövestől ebben a néhány napban, és a Pilis erdeinek képe, akkor úgy hittük, hosszú időre megváltozott. A természet azóta gyógyította önmagát, az erdészek nagy munkát végeztek, és a mi szemünk is hozzászokott a látványhoz, de sok helyütt ma is földön fekvő fatörzsek és vaskos ágak tömege jelzi a katasztrófa mértékét. Az egyik ilyen hely éppen az Ördöglépcső környéke, amely a jégkár következtében végképp bokagyilkos tereppé változott.

Egy pontja mégis van ennek a kőalakulatnak, amelyet könnyedén felkereshetünk. A piros négyzet turistajelzés, amely a Viola köz végén indul Pilisborosjenőről, miután keresztezte a gerincen futó piros jelzést, Pomáz felé eső oldalon indul megkerülni a Nagy-Kevélyt, és ügyesen átnavigál az Ördöglépcső egyik szelídebb szakaszán. Itt, az ösvénytől néhány méterrel feljebb nyílik a hegyoldal kisebbik menedékhelye, mondhatni egyszemélyes esőbeállója. Az Ördöglépcső-sziklaüreg nevű barlangocska mindössze négy méter hosszú, de felépítése igen érdekes. Noha csak négykézláb lehet bemenni, de odabent van olyan magas, hogy egy felnőtt is kényelmesen fel tud állni benne – talán még annyira tágas is, hogy egy összekapaszkodó pár is átvészelhet benne egy nyári záport.

A Kápolna-barlang bejárata

Minden ördögi manipuláció dacára a hely igazából nagyon is kellemes és szerethető, csendes és békés zuga a Kevély hátsó oldalának. A fák között az erdő alatti gyümölcsösökre, messzebb pedig Pomáz házaira nyílik kilátás, így szó szerint újabb távlatok is megnyílhatnak előttünk, ha a Kevély-kör alternatív változataként a piros négyzet jelzésen vágunk át a Kevély-nyeregből az Ezüst-hegy felé.

A fenti cikk a Zsákfalvi Riporter 2020/3 számában jelent meg.
A teljes kiadvány letölthető innen: https://2097.hu/zsakfalvi/