Pilisborosjenő 2050 – a fiatalok jövőképe

Milyen Pilisborosjenőn szeretnének élni 2050-ben a helyi fiatalok? Egy falusias hangulatú, csendes, jó infrastruktúrával rendelkező, természettel körülvett, sportolási lehetőségekkel bővített, fejlett iskolával rendelkező, jelenlegi méretét megtartó településen, melynek elkerülhetetlen építkezéssel járó beruházásai Üröm-Budapest irányába valósulnak meg, a jelenlegi természeti területek érintetlenül hagyása mellett.

 

A napokban zajló Helyi Építési Szabályzat módosítása széleskörű társadalmi vitát generált a falu lakói körében. Ahogy arra Polgármester Úr helyesen rámutatott, a most készülő tervek, melyek a falu fejlesztésének hosszú távú irányát jelölik ki, leginkább a jelenlegi fiatalságot érintik. Érthetetlen módon a célcsoport felmérése azonban elmaradt. Ezt az űrt pótolták lelkes falubeli fiatalok tapasztalt statisztikusok segítségével egy kérdőíves felmérés és annak kielemzése által.

A válaszok jól reprezentálják az átlagos 15-30 év közti pilisborosjenői fiatal faluval kapcsolatos véleményét: legnagyobb értéknek a falut ölelő természetet, a közösséget és a település falusias jellegét, míg legnagyobb problémának az utak állapotát és az egyéb infrastrukturális hiányosságokat, a közlekedés és tömegközlekedés hibáit, külön kiemelve az éjszakai közlekedés nehézségét, valamint a faluvezetés alkalmatlanságát tartja. Teljes mértékben elutasítja vagy csak kis mértékben – többnyire a folyamatban lévő építkezések befejezéséig – tartja elfogadhatónak a település méretének és lakosságának növekedését, és támogatna olyan jogszabályt, mely a hosszútávon rögzíti a jelenlegi beépítettség határát, lehetetleníti el későbbi építkezéseket.

A tanulmány célja, hogy feltérképezzük, és könnyen értelmezhető módon, a döntéshozók, a falu lakossága és minden érdeklődő számára láthatóvá tegyük a fiatalság véleményét és akaratát a faluval, illetve annak jövőjével kapcsolatban, bízva abban, hogy Polgármester Úr és a képviselőtestület kellően súlyozva veszi azt figyelembe a település jövőjét meghatározó döntések meghozatala során.

 1. május 23.

További kérdéseket a pilisborosjeno2050@gmail.com címre várjuk.

Letölthető anyagok

Pilisborosjenő 2050 – a fiatalok jövőképe
Részletes értékelés letöltése (pdf)
Kérdőív megtekintése
2017-05-23T23:07:14+00:002017. 05. 23.|Településfejlesztési koncepció|

About the Author:

A 2097.hu oldal adminisztrátora.

3 hozzászólás

 1. Fiák István 2017-05-24 - 05:07 - Válasz

  Sziasztok,

  Elolvastam. Komoly munka, profi végtermék. Köszönet érte a készítőknek, s a válaszadóknak.

  Most rajtunk, a szülőkön, nagyszülőkön a sor: gyermekeink, unokáink, a fiatalok meghatározták számunkra, hogy 2050-ben milyen legyen Pilisborosjenő, ők milyen Pilisborosjenőn szeretnének élni. A mi kötelességünk, hogy ennek az igénynek eleget tegyünk.

  Miként?

  El kell érnünk a HÉSZ teljes felülvizsgálatát és teljes módosítását a fiatalok által konkrétan megfogalmazottaknak megfelelően.

  Ha ebben a jelenlegi Képviselő-testület partner, akkor velük, ha nem partner, akkor egy új Képviselő-testülettel.

  Ha ebben a munkában nem parrtner a jelenlegi Képviselő-testület, akkor fel kell szólítanunk őket képviselői mandátumuk visszaadására, a képviselői tisztségről való lemondásra – bizalomvesztés okán; s időközi választás útján kell keresnünk olyan képviselőket, akik hajlandóak a fiatalok Pilisborosjenő 2050 jövőképében rögzített konkrét céloknak megfelelően a közösségért munkát végezni.

  Mindezt a lehető legnagyobb transzparencia mellett kell tennünk, hogy a falu teljes lakossága és a fejlesztési tervekkel rendelkező érintett ingatlantulajdonosok számára is világos legyen: jogszabály erejével kívánjuk megakadályozni azt, hogy szeretett falunk tovább növekedjen, több lakóközponttal rendelkező kisvárossá váljon.

 2. Fodor Tamás 2017-05-24 - 19:34 - Válasz

  Ó, ha minden információt és véleményt a kor ilyen eszközeivel lehetne begyűjteni és közvetíteni! Ez példaértékű. Remélhetőleg egy kedvező HÉSZ döntés után is lesz – más ügyekben is – folytatása. Köszönet érte (és a jövőbeli munkáért) azoknak, akik képesek hasonló tevékenységre. A háló kész van, de legalábbis készük, talán halat is fogunk (nem a mostani áradásra gondoltam 🙂 )

 3. Fodor Tamás 2017-05-24 - 19:36 - Válasz

  Bocsánat – készül (!) – nem látok hsz szerkesztésre lehetőséget

Hagyj üzenetet