Révész Árpád egykori falugondnok nyílt levele

Tisztelt Pilisborosjenői Polgárok!

1969-óta lakom Pilisborosjenőn. 2  gyermekem, és 2 unokám itt születtek, és itt is laknak. Ideköltözésem után, a Nagy-Kevély oldalában lévő kis sváb házat tettem lakhatóvá, komfortossá, majd a falu elején építettem egy házat. 2000-2006 között vidéken éltem, és most 11 éve visszaköltöztem Jenőre, amikor is újból egy kis volt sváb – egyszerű – házat vettem, melyet ismételten komfortosítottam, és abban élek. Aktív-munkás életem az építőiparban, főleg Budapesten, épület karbantartási területén, műszaki beosztásokban töltöttem.

7 évig , vállalkozási formában láttam el itt a falugondnoki, falu karbantartási feladatokat.
81 éves vagyok, és sokat sétálok a falu különbözői területein. Fel tudom mérni a teendőket.
Láttam a falu fejlődését, és a negatívumokat. Tisztában vagyok a lehetőségek korlátozottságában.

De a többet akarás, nem engedi, hogy elégedett legyek. Főleg a gondolatok hiányát , a rugalmasságot, és a lakosság passzivitását hibáztatom.

Az ideköltözésem után, a lelki szemeim előtt, az osztrák, a német, a svájci faluk kulturált víziója lebegett, a 20-30 év távlatában. Sajnos nem így lett. Elég sokat mozgok az ország területén, és látok, gondos, előrelátó szép dolgokat sok  kis faluban.

Nem sűrűn, de az összehasonlást lehetővé tevő, külföldi utakon is járok. Mint építész, nyitott szemmel és kritikusan is nézve a dolgokat, merem állítani, hogy szemléletváltással, az “okos néppel, meghányva, vetve dolgainkat” csodát lehetne itt tenni, az adottságunkat kihasználva.
Ezzel nem azt állítom, hogy itt mindenki jó módban élne, de a környezetünk Emberi, kulturált lenne.

Állítom, hogy a falunk korlátlan bővítésével, a természetből, az elhelyezkedéséből adódó előnyöket veszítjük el, és egy jellegtelen településsé válunk.

Láttam, és tettünk hajdan a faluért. Sorolom:
  • Pilisborosjenő-Üröm összekötő út kiépítése.
  • Telefon ellátás, gáz bevezetés, elektromos ellátás zökkenő mentessé tétel, csatornázás, tisztító mű megépítése.
  • Vízvezeték kiépítés, vízvételi helyek-kutak- és elosztók építése
  • Óvoda, iskola építés lakossági munkával, akár a járdák kiépítése saját, lakossági munkával, a volt Tanács által biztosított anyagokkal.
  • Nyitott csapadék vizek, elvezetés, csövek kiépítésével. Sokan nem is sejtik, hogy ahol járnak, ott alattuk víz folyik elvezető csőben.
De nem folytatom tovább. A felsoroltakban mindbe pénzt-hozzájárulást, stb. és munkát fektettünk be.
Állítom, hogy az idejövetelem, és utána is jó ideig, a Tanács, majd a 90-es évek, Önkormányzat  munkája a falu fejlesztéséről szólt, a lakosság bevonásával. Lényeges: ezekben az időkben szégyen volt nem részt venni a közös munkákban.

Többször, többféle emberekkel volt már itt “Faluért ” társaság , mozgalom. Kellene is egy állandó társaság, akik, ami folyamatosan működne, és ne bizonyos pozíciók elérése lenne a cél, és azt elérve, elfelejtve a “nemes” eszméket.