A 2097 Csoport Egyesület elnökségének álláspontja az ipartelepi bekötőútról és a jövőbeli fejlesztési tervekről

A 2097 Csoport Egyesület következetesen ragaszkodik a választás előtt megfogalmazott alapvető értékekhez, és ugyanerre biztatja polgármesterünket, a képviselő testületet és a falu lakosságát is. Hiszünk abban, hogy a Pilisborosjenőn élők számára a fejlődés nem a meglévő zöldterületek helyén megvalósuló új utakat, ipari épületeket, forgalmat, hanem egyre jobb levegőt, biztonságot, a természet és a falu egyre harmonikusabb összhangját jelenti, vagyis hogy szép és élhető lakókörnyezetet hagyjunk örökül utódainknak. Az alapértékek biztos igazodási pontot jelentenek a legnehezebb döntési helyzetekben is.

 

A 2097 Csoport Egyesület támogatja a pilisborosjenői vállalkozások fejlődését. Szeretnénk, ha a falunkban működő, és a jövőben a falunkban beruházást tervező vállalkozások a rendelkezésre álló, önkormányzat által kijelölt övezetekben valósítanák meg növekedési terveiket. Falunk hálás mindazon vállalkozásoknak, amelyek itt fizetnek helyi iparűzési adót, és elköteleződnek a társadalmi felelősségvállalás mellett. Bízunk benne, hogy a falunkban működő minden vállalat vezetése partnernek bizonyul egy ilyen megoldás megtalálásában.

 

Az egyik leggyakoribb érv a fejlesztések mellett, hogy azokból idővel a falunak többletbevétele származik. Az adóbevételek esetleges növekedése mellett számolni kell a járulékos költségekkel, károkkal is. Sajnos nem zárható ki a tervezett út melletti házak lakhatatlanná válása, a falu lakóingatlanainak értékcsökkenése, a levegő- és zajszennyezés fokozódása, a várható reggeli dugók miatti időkiesés és stressz, a falukép csorbulása, a növény- és állatvilágra, természetes vizekre gyakorolt negatív hatások. Minden döntés előtt olyan hatástanulmányokra van szükség, amelyek ezekkel a költségekkel, károkkal is reálisan számolnak.

 

Úgy véljük, indokolt az óvatosság minden olyan beruházási döntés kapcsán, amely a falu életére és a környezetére visszafordíthatatlan hatást gyakorolhat. Amikor ilyen beruházások merülnek fel, a kompromisszumkeresés előtt egyértelműen, világosan meg kell húzni a közösséget védő, senki által, semmilyen okból át nem léphető határokat. Ellenkező esetben visszafordíthatatlanul, örök időre feláldozzuk értékeinket.

 

2097 Csoport Egyesület elnöksége