10 vödör víz

Ifjú virágszálaink szépségének védelme

Bozsódi Borbála:
„Mindig is furcsának tartottam ezt a népszokást: a legények kútból merített jéghideg vízzel nyakon öntik a lányokat, akik ezért cserébe gondosan festett tojásokat adnak nekik. No persze, ha az elhervadás a tét, akkor megéri.

Húsvét hétfőn mindig nagy az izgalom. Bár délig nekem nincs mitől tartanom, hiszen a fiúk a falu másik végén kezdik a locsolást. Tizenegy körül a szomszéd utcában felcsendül az énekszó. Mire észbe kapok, tíz, pálinkától piros arcú legény sétál be a kertünk közepére, miközben nagy vidáman énekelnek. Nincs menekvés, kimegyek hát eléjük. Ott állok egyedül tíz fiúval szemben, akik fenyegetően fogják a vízzel teli vödröket. Ádám verse után kezdődhet a küzdelem, amiben én csak veszíthetek. Néhányan rögtön rám öntik a vizet, mások kivárnak, hátha elugrok az elsők elől. Végül jól megázva, kicsit átfázva kiviszem nekik a megfestett tojásokat. Azért az mégiscsak jó hír, hogy idén sem hervadok el.”

Antonovits Bence:
„No, azért ne gondolja senki, hogy a legények dolga csupán könnyed szórakozás! Próbált már valaki szoros menettervet tartani, miközben lépten-nyomon tetemes mennyiségű pálinkát töltenek belé? Hibázni márpedig nem lehet, mégiscsak falunk ifjú virágszálainak szépsége múlik a locsolás sikerességén – legalábbis a szokás így tartja. S az idő is ellenünk dolgozik: annyi a szép lány, hogy számolni is alig győzzük, de jaj annak a fiúnak, férfiembernek
akit a lányok a déli harangszó után az utcán találnak. Délidővel ugyanis nemcsak a nap, de a felállás is átfordul: az öntözőből öntözött, a menekülőből üldöző válik. Jobban teszi hát valamennyi legény, ha a délutánt csendes pihenéssel tölti – van is mit kipihenni. Annál is inkább, mert a nap itt nem ér véget: napnyugtával
fiúk és leányok, férfiak és asszonyok újra összegyűlnek, hogy élő muzsikaszó mellett táncolva ünnepeljék Krisztus Urunk feltámadását.”

A fenti cikk a Zsákfalvi Riporter 2019/2 számában jelent meg.

A teljes kiadvány letölthető innen: https://2097.hu/zsakfalvi/