Ígéretföldeket a sáhollakóknak!

egy őrült javaslat

Ígéretföldek:

A Küller-Sáhó féle Földrendészeti és Földosztó Bizottság által kialakított építési telkek. Ezek a telkek úgy keletkeztek, hogy a tulajdonosok nyomására az Önkormányzat belterületbe vont hatalmas méretű szántókat, parlagokat, cserébe a tulajdonosok lecsippentettek a földjeikről útravalókat, és néhány telekrevalót, amit majd egyszer átadnak az Önkormányzatnak, aki majd eladja azokat, és abból majd dől a lé. Ilyen (amúgy rendesen elcseszett) ígéretföldek vannak a Lazarethen, a Malomdűlőn, meg ki tudja, merre még a széles e határban.

Sáhollalkók:

Sátrakban vagy illegális erdei pozdorjakunyhókban tengődő nehézsorsúak, akik azonban földtulajdonnal rendelkeznek az Egri-vár völgyében, és előbb-utóbb oda szeretnének költözni, megvalósítva rég dédelgetett lakóvágyaikat.

A probléma:

Mi, egyszeri svábok, matyók, gyüttmentek, akik valamilyen lakhatással rendelkezünk e faluban, és szívünk hevesen dobban, amikor megpillantjuk az Egri-várvölgy csodaszépségeit, és akik nem akarjuk, hogy ebből a faluból kisváros legyen, meg turisztikai látványosság, utálkozva tekintünk minden olyan kezdeményezésre, ami a jelenlegi szántóföldek és erdők helyén épített környezetet akarnak. Ezeket mi utáljuk, gyűlöljük, ki nem állhatjuk, megvetjük, félünk tőlük, elutasítjuk őket, meggátoljuk, elgáncsoljuk, akadályozzuk, kiközösítjük őket. Harcolunk ellenük és mindig vesztésre állunk.

A javaslat:

Kapjanak a sáhollakók igéretföldeket! Egyszerűen cseréljük el őket: egy majorságért egy szép panoráma a Lazaréthen. Vagy ha ragaszkodnak a völgyi földjeikhez, ám tartsák meg, és termeljenek szénát, levendulát, lasponyát! Ellenben fogadják el, hogy az Egri-vár völgye Tilalomvölgy lesz, ahová sem most sem máskor soha semmit nem lehet építeni. Még egy rozoga budit sem. Zuhanyzót sem feketére festett cefréshordóból. Villany és víz nem megy arra, nem lesz ott fesztiválhelyszín és kisvasút, soha ebben a büdös életben! Ellenben sáhollakóink megbecsült polgáraivá válnak majd e szép falunak, akik ígéretföldjeiken alkalomadtán (ha sikerül normális mederbe terelni a fejlesztéseket) megvalósíthatják gyönyörű álmaikat. Építhetnek lanovkát, akár az Alfa Holdbázisra is, de megelégedhetnek egy vásári körhintával is, ha úgy tetszik. Aki turisztikai központban képzelte el élete fennmaradó részét, az élvezheti a helpdeszkes lányok kitüntető figyelmét az ígéretföldjére telepített magánmúzeumában. Aki füszerkerti pálmaházában akarta lehajtani fejét esténként, az emeletes bazsalikomágyában teheti majd ígéretföldjén. És aki arra izgul, hogy sorlakóháztelepeket építsen, ő az ígéretföldjén építhet 3D-s toronyházat mélypincével, sőt egy picit át is nyúlhat a szomszéd telkére, hogy egy kis pereskedéssel azért fenntartsa lelkibékéjét.

Amúgy ez a javaslat komoly, akármennyire hülyének is látszik, velem együtt.