Jó és rossz hírek

Jó és rossz hírem is van hétvégére az ‘utas’ konszolidációs pályázatok elszámolásával kapcsolatban.

1. JÓ HÍR a 2015-ös konszolidációs pályázat elszámolása kapcsán!
A lényegesen kevesebb és kisebb súlyú szabálytalanságot, hiányokat tartalmazó konszolidációs pályázat mintegy 81 millió forintnyi támogatásának visszafizetése ügyében még van esély arra, hogy sikerül elkerülni a hasonló kényszerpályát. A mai napon az Ezüsthegyi út kapcsán leadásra került az átadás-átvételi dokumentáció, forgalomba helyezési engedély iránti kérelmünket beküldtük a Kormányhivatalnak és személyesen adjuk át a Pest Megyei Kormányhivatal Közlekedési és Fogyasztóvédelmi Főosztályának útügyi osztályán a téma felelősének. Reméljük, hogy – rengeteg plusz munkával és egy utak tervezésével, engedélyezésük előkészítésével foglalkozó szakcég megbízásával – sikerül a pályázat végső elszámolása visszafizetési kötelezettség nélkül!

2. Eldőlt a 2016-os konszolidációs pályázat elszámolásának sorsa
A hét elején a Belügyminisztérium képviselője személyes találkozón megerősítette az előző testületet érintő korábbi írásos felszólítások és hiánypótlási felhívások üzenetét: a 2016-os elszámolhatatlan konszolidációs pályázatból 116,7 millió forint és késedelmi, valamint ügyviteli kamatainak visszafizetése megkerülhetetlen kényszerpálya Pilisborosjenő számára. Kész. Punktum!

Küller János cikke szerint minden egyéb dolog okolható ezért, csak a saját és testülete hibái, mulasztása nem. Nyilván!
Az írást a találkozó után olvasva elsősorban a sajnálat érzése kering bennem.
Sajnálom elsősorban, hogy határidőig nem sikerült neki a projekt megvalósítása és elszámolása, mert a kötelezettsége ez volt. Szívesebben foglalkoznánk bármi mással, mint a múlt szennyezésének felderítésével, tisztára mosásával. Mert ezzel a két pályázattal olyan kaotikus örökséget hagyott hátra, ahol a pályázat megvalósítási, sőt elszámolási határidejének lejárta után úgy kezdték meg az érdemi kivitelezői munka döntő részét, hogy azt állította: elkészült vele és a használatba vételi engedély beszerzése már folyamatban van. Egyáltalán nem így volt, s a falu egy összecsapott, műszakilag nehezen vállalható és lakossági nehézségeket okozó csomagot kapott. Az sem elhanyagolható tényező, hogy hetente egy levél még ma is érkezik lakosoktól, akik az útépítések, útfelújítások következtében létrejött káraikról panaszkodnak. Még saját ciklusának bizottsági tagja is év végéig küzdött azon, hogy autóval normálisan meg tudja közelíteni ingatlanját.
Sajnálom másodsorban azt is, hogy a visszafizetés kényszere miatt végeredményben saját forrásból megépült utak ilyen minőségűek és sokuknak okoznak minimum kellemetlenséget vagy akár kárt.

És sajnálom azt is, hogy a visszafizetés kényszere az új képviselő testület lehetőségeit veszi el attól, hogy javítsa a már itt élők életét. Természetesen nem sajnálkozunk, kesergünk és ez csak tovább erősít bennünket abban, hogy külső forrásokat, pénzügyi lehetőségeket keressünk az elképzeléseinkhez, a lakosok életminőségét javító projektekhez.

Nem szimpátia vagy karácsonyi ünnepek közelségének kérdése, hogy a valótlan állításoknak, csalásnak vagy akár a pénzügyi- számviteli fegyelem megsértésének független hatósági vizsgálata megtörténjen és ha törvénysértés történt, akkor minden érintett vállalja a következményeket. Ha pedig nem történt, akkor ez kerüljön kimondásra és egyszer és mindenkorra tisztázódjon, akinek nem volt része benne.
Az mindezek mellett a hét eleje óta már biztos: a pályázati pénzt nem fogja senki visszafizetni a falu helyett. Azt nekünk kell megtennünk. Úgy, hogy a korábban befolyt pályázati pénz már felhasználásra került és a visszafizetésre az elszámolási hiányosságok ellenére sem különítettek el tartalékot a költségvetésben, azaz a visszafizetés alapjául az adóbefizetéseink szolgálnak majd.

A következő hetekben a Magyar Államkincstár Pest Megyei Igazgatóságával kell megállapodnunk a visszafizetés megkezdésének időpontjáról és üteméről. Szeretnénk, ha az összeg mértéke, az ütemezés nem lehetetlenítené el totálisan jövőbeli lehetőségeinket, de nem is húzódna sokáig a visszafizetés.

A végeredményről természetesen mindkét pályázat esetében beszámolok.

Tömöri Balázs