Az első 50 nap után…

Interjú Tömöri Balázs polgármesterrel

Durván 50 napja, hogy átadás-átvétel történt Pilisborosjenő önkormányzatánál. Az új vezetés azóta gőzerővel dolgozik a helyzetfelmérésen, a kárelhárításon, a megörökölt gólhelyzetek belövésén, illetve egy új hivatali működés kialakításán. Tömöri Balázs polgármesterrel egy átlagos nehéz nap éjszakáján ültünk le beszélgetni.

ZSR: Ötödik napja próbáljuk összehozni ezt a beszélgetést, most szerda este van, néhány perccel múlt 11 óra, de végre sikerült. Mit tudsz ígérni azoknak, akik hiányolják a rendszeres kommunikációt az önkormányzat részéről?

TB: A türelmüket szeretném kérni. Alig 50 napja vagyunk hivatalban. Tudom, hogy milyen fontos, hogy tudósítsunk a munkánkról, de még mindig van néhány olyan égető dolog, ami nem tűr halasztást. A Hírmondó korábbi főszerkesztője meg sem várta, hogy felálljon a falu új vezetése, a választások után egyből felmondott. Ezt követően nem kezdtünk új szerkesztőség toborzásába, hiszen az elmúlt egy évben egy közkedvelt újságot futtattunk be; a 2097 Csoport Egyesület kiadásában megjelenő Zsákfalvi Riportert. Most bevárjuk, hogy miként dönt az egyesület, hogyan kívánja folytatni az újságot, és a lehetőségekhez igazítjuk, hogy miként kommunikáljunk nyomtatott formában a falu lakosságával.

A jelenlegi önkormányzati honlap nem igazán felel meg a napjainkban elvárható online jelenlétnek, ezért egy teljesen új honlap létrehozásán dolgozunk egyesületi és külső önkéntesekkel. Amíg ez elkészül, addig igyekszünk a jelenlegit működtetni, információkkal feltölteni, illetve létrehoztuk az önkormányzat Facebook-oldalát, ahol a jövőben rendszeresen jelentetünk meg híreket a folyó ügyek állásáról. A terveink közt szerepel egy önkormányzati e-mailes levelezőlista, illetve hírlevél beüzemelése is. Egyébként az önkormányzat lakosság felé történő kommunikációját is egy önkéntesekből álló csapat segíti.

Hetekig még a telefonjaink sem működtek. Lentről, az ügyfélszolgálatról szorgosan kapcsolták fel a kollégák a hívásokat, de nálunk nem csörgött a készülék; mindez jó ideig fel sem tűnt egyikünknek sem. Az egész központot meg kellett javítani. Nem működött a riasztó sem. Jó ideje fizette az önkormányzat a riasztós cég díját úgy, hogy használhatatlan volt a riasztó.

ZSR: Nyilván senki nem várt csodát tőletek az első hónapokra, főleg miután a falu közössége is szembesült az önkormányzatra nehezedő – az előző testület hanyagságából következő – kötelezettségekkel, mégis szeretném, ha sorra vennénk néhány fontos problémát, amelyekre sürgető megoldást várnak a lakosok. Mi a helyzet a zebrával?

TB: A közútkezelői hozzájárulást megkaptuk, kiírtuk az ajánlattételi felhívást a közvilágításra Gál Böbe szakértői segítségével, amelyre már érkezett is három ajánlat, a decemberi testületi ülésen hirdettünk győztest. A feladat a közvilágítás lokális, suli bejáratánál való fejlesztése, ami az anyagok rendelkezésre állását követően maximum 50 napig tart majd – utána jön a buszmegállóöböl, a járda vonalának módosítása, hogy az megfeleljen a tervezett gyalogátkelőhöz szükséges előírásoknak. Nagyon remélem, hogy tavasszal kész lesz a zebra! Addig is azonban januártól a diákok újra számíthatnak a reggeli iskolakezdéskor az úttesten való segítség biztosítására. Emellett az iskola szomszédjának, a Fluart cégnek köszönhetően már a közeljövőben lehetőség nyílhat arra, hogy az iskolához oldalról is nyíljon egy bejárat és a lazaréti Szajkó utca felől gyalogosan megközelíthessék a diákok. Ami szülői igény volt, hiszen így sok suliba tartó gyereknek nem kell átkelni forgalmas úton.

ZSR: Mikorra várható, hogy megszűnik a Tücsök utca Bécsi út felőli lezárása?

TB: A DMRV Zrt. hónapokkal ezelőtt kiásott munkagödrére tekinthetünk úgy is mint katasztrófára, hiszen a lakost joggal háborítja fel, ha ennyi ideig nem történik előrelépés egy ilyen ügyben, de azt is hallhattuk, hogy sokan örülnek ennek a kényszerű korlátozásnak, mivel lényegében nullára csökkenti az átmenő forgalmat. A Külső Településrész Bizottság tagja, Kiss Ildikó terepi közvéleménykutatást
végzett ez ügyben, amelynek az lett az eredménye, hogy a lakosok leginkább egy olyan sorompót szeretnének, amit mágneskártyával csak az ott lakók használhatnának, erre azonban jogilag nincs lehetőség, így a bizottság tovább foglalkozik a kérdéssel a helyiek bevonásával.

ZSR: Az iskolához vezető járda csúszásmentesítésének megoldására milyen tervetek van?

TB: Ez a falugondnokság feladata lesz, mivel az utak síkosságmentesítését végző vállalkozó szerződése a járdákra nem vonatkozik. A 2097 Csoport Egyesület egyik tagja, Forgó Szilárd a napokban szerzett is egy erre a célra való, profi hótakarító eszközt, igen előnyös feltételekkel. Mire azonban ez megtörtént, az első leesett hó már el is olvadt. Legközelebb már meg fogjuk tudni oldani, a minap láttam a gép főpróbáját a Falugondnokságon.

ZSR: Lesz rá ember? Ha jól tudom, átszervezés történik a gondnokságon.

TB: Igen, a falugondnokságot Komlós Tibor alpolgármester vezeti január 1-től. Úgy várom, mint a messiást, mert naponta érkeznek a fogadóórától függetlenül is helyi lakosok, vagy telefonhívásaik jogos, megoldandó problémákról.

ZSR: Úgy tudom, a tornaterem ügyében is komoly fejlemények vannak. Ez azonban egy olyan gólhelyzet, amelyet az előző ciklusokban készítettek elő, és már csak be kellett rúgnotok a gólt, ugye?

TB: Igen, tudtommal legalább hét éve vár a suli erre a konkrét tornateremre. A közbeszerzést lebonyolító állami szervezet nemrég, már a választások után hirdetett eredményt, így belátható időn belül megkezdődhet az építkezés. Dienes Dóra igazgató asszonnyal együtt az elmúlt napokban többször is találkoztunk a közbeszerzést elnyerő kivitelező cég képviselőivel. Rengeteg kérdés merül fel. Ami biztos, hogy körülbelül egy év alatt készülhet majd el a tornaterem, és sajnos ebben az időszakban igen korlátozottan, leginkább nem lehet majd használni a suli jelenlegi parkolóját, mivel az felvonulási területként fog szolgálni. Már gondolkozunk az áthidaló megoldáson, amellyel valamelyest orvosolhatjunk ezt az állapotot.

Mindent összevetve, olyan mennyiségű megoldandó műszaki feladat hárul az önkormányzatra, amely egyértelművé tette számunkra, hogy szükségünk lenne egy műszaki előadóra is a hivatalban – kérdés, és még nem tiszta, hogy van-e rá anyagi forrás. Amíg inkább úgy tűnik, hogy nincs, Komlós Tibor alpolgármester rendszeres segítségére számítok ezen a téren.

ZSR: Eddig nem volt ilyen állás?

TB: Tudtommal az előző ciklus döntő részében nem volt betöltve ilyen munkakör. De megfelelő szakember alkalmazása nélkül nem várható, hogy az adott problémákat – például a Szent Donáth utcából lefelé vezető lépcső leomlása vagy a Rózsa utca–Szent Donáth sarkán kialakult omlásveszély – gyorsan, hatékonyan és megfelelő szakmaisággal tudjuk kezelni.

ZSR: És mi újság a többi, fontos munkakörben? Van már új jegyző?

TB: Kiírtunk négy álláshirdetést december 10-i határidővel. Jegyzőt, ügyfélszolgálatost, adóügyi ügyintézőt, pénzügyi intézőt keresünk. (Az interjú éppen december 10-én készült – a szerk.) Porosné Pataki Anikó lett a hivatal gazdasági vezetője, úgy érzem, nála nagyon jó kezekbe kerültek a pénzügyek. Az adócsoportot Lapusnyik Judit vezeti, vele szintén elindult egy, a korábbi állapot komoly átvilágítását is magában foglaló munka, amihez még keresünk embert. A jogi ügyeinket a falubeli dr. György Péter ügyvédi irodája képviseli, aki nemcsak az átadás-átvétel óta segít, hanem a falu peres ügyeit részben már a 2097 Csoport Egyesület önkéntes ügyvédjeként is megismerte. Eközben Üröm önkormányzatának hivatalától is több segítséget kaptunk: Kecskés Éva felbecsülhetetlen segítség a pénzügyi osztályon, míg anyakönyvvezetőként Bajáczky Dóra támogatja munkánkat.

Kicsit kapcsolódik, ezért említem, hogy nagyon örültem annak, hogy dr. Andrónyi Kristóf ortopéd orvossal meg tudtunk állapodni és nemsokára elindulhatnak rendelései az Egészségházban. A külső településrészek lakóinak háziorvosi ellátásán is egy ott lakó orvos felajánlását megfontolva szeretnénk a közeljövőben javítani, mert Kovács Levente doktor úrnak irreálisan nagy a leterheltsége. Hátha sikerül egy mindenkinek jó megoldással javítani a pilisborosjenői egészségügyi szolgáltatásokon. Szeretnénk valamilyen módon OEP-által támogatott fogorvos rendelését is elérni, mert jelentős igény lenne rá.

ZSR: Milyen a hangulat a hivatalban?

TB: Én úgy érzem, hogy akik maradtak, felszabadultak, jól érzik magukat. És emellett keményen dolgoznak, hétvégenként is. Van, aki képzésre jár, erre korábban ritkán volt lehetőség. Úgy látom, hogy sok olyan változás van, aminek ők is örülnek. A 3H, a Hétfői Hivatali Hétindító mellett változás, hogy a hivatali kollégák is beülhettek állásinterjúra, nyitott szobaként működik a polgármesteri szoba, ahol ők is kérdezhetnek és kereshetnek korábban nem ismert, nem elérhető, csak sejtett iratokat. Élvezik azt is, hogy a képviselők közül is vannak többen, akik rendszeresen dolgoznak a hivatalból, érdeklődnek munkájuk iránt, kérdéseik és akár tanácsaik is vannak feléjük, partnerként kezelik egymást. Arra számítok, hogy mindez még tovább fejlődhet. Ha létszámunk kiegészül az álláshelyek betöltésével, akkor magasabb színvonalú, gyorsabb, korszerűbb és ügyfélbarátabb lehet a hivatal. Személyes élmény, de azért elmesélem, mert nagyon jólesett, hogy december 6-ai beérkezésemkor egy csomó csoki Mikulás várt az asztalomon.

ZSR: A köz hangulata pedig Mága Zoltán zenéjétől fog tovább javulni. Olvashatók olyan kritikák a Fórumon, amelyek szerint a falunak nem erre van most szüksége.

TB: Nem gondolom, hogy a falunak csak egy dologra lenne szüksége és nem is egy dolog történik. Én ez alatt az 50 nap alatt – és a kampányban is – azt tapasztaltam, hogy sajnos elég sok ember szorul rá arra, hogy különböző támogatásokat, segélyeket, önkormányzati és állami segítséget kapjon. Ez a koncert a pilisborosjenői rászorulókon fog segíteni. Ez egy plusz eszköz, olyasmi, ami eddig talán ilyen léptékben nem volt. Szerintem hiánypótló, én örülnék, ha minden évben jönne. Talán nem feltétlenül mindig Mága Zoltán; bármelyik népszerű művészt szívesen látjuk jótékonysági koncertet adni.

Egyébként nem csak közvetve támogatja az önkormányzat az időseket és rászorulókat. A szociális rendeletben szereplő Erzsébet-utalvány ugyan megszűnt, így ilyet nem tudunk adni a hetven év feletti polgároknak, de helyette Coop-utalványt adunk több mint 450 főnek. Az utalványos rendszert igyekszünk úgy kialakítani, hogy annak helyi gazdaságot erősítő hatása legyen. Idén Coop-, jövőre szeretnénk majd Pöttöm-utalványt adni.

Mindig van, aki szerint nincs szükség Mága-koncertre, de olyan is, aki sajnálja, hogy az ebben tetten érhető szociális érzékenység folytatásáról még nincs információja. Úgy gondolom, hogy van erre szükség és igény is. Mága Zoltán egyébként hamarosan Bécsben ad újévi koncertet, szerintem menő, hogy előtte Borosjenőre is ellátogat.

ZSR: De azért mást is sikerült összehozni az első 50 nap alatt, ugye?

TB: Ha az önkormányzat a saját súlyos terhei miatt egyelőre nem is képes önállóan csodát tenni, szerencsére civil segítők révén mégiscsak több olyan projekt van előkészületben, amely egy-egy fontos területen jelent majd fejlődést. Több pályázati lehetőséggel fejlesztjük a faluban elérhető szolgáltatásokat. Ilyen lehet például a Tóth Attila pilisszentlászlói polgármester által összefogott „Pálos ösvényen’” című, elsősorban ökoturisztikai fejlesztésről szóló pályázat, a bölcsődeépítésre elnyert pályázat tartalmának újragondolása, valamint egy MLSZ-pályázat keretein belül megvalósítható, a jelenlegi focipálya helyzeten minden szempontból túlmutató műfüves focipálya megvalósítása. Ezek a lehetőségekkel azonban mind utolsó pillanatos sürgős teendők vannak, hogy egyáltalán megvalósulhassanak, amiben az egyesületi tagok igen sokat segítenek. Csak úgy tudunk élni az egyébként nagyszerű lehetőségekkel ugyanis, hogy a megkövetelt konkrét, kidolgozott tartalmat sürgősen benyújtjuk, illetve sürgősen elkezdünk nehezen visszavonható lépéseket tenni. Fájó pont, hogy ezeket most az idő rövidsége miatt nem tudtuk széles körű egyeztetésre bocsátani.

A civil segítségre visszakanyarodva a hivatalból is hálával figyeljük, tapasztaljuk a nagy szervezőmunkát igénylő, népszerű események terveit, mint például az adventi ablakdíszítésről szóló kezdeményezést, a Jenői Adventnek vagy akár a Falukarácsonynak programját.

ZSR: Környezetvédőként, volt greenpeace-esként nem érzed visszásnak egy műfüves pálya létrehozásában való közreműködésedet?

TB: Nem az én szempontjaim kell hogy az elsők legyenek. Sokkal fontosabb a közösség érdeke. Azt látom, hogy erre a témára sokan rámozdultak, sokan szeretnének fejleszteni a meglévő focipályán. Ugyan én személy szerint nem szeretem a műfüvet, de ha van egy ilyen pályázati lehetőség extrém alacsony önrésszel, amelyet jó eséllyel meg is tudunk nyerni, akkor azt a településnek nem szabad kihagyni. Főleg úgy, hogy a civilek, akik ezt nagyon szeretnék, felkarolták, mindent előkészítenek, ellenőriznek és leleveleznek. A pálya felhasználási feltételeinek kialakítását, társadalmi vitáját viszont már a Humán Bizottság fogja levezényelni.

Mindenképpen szeretnénk, hogy bár egy magas minőségű, óvnivaló pályát tervezünk, mégse egy zárt ketrec legyen, sokkal inkább mindenki által használható, de rendben tartott, hosszúéletű és élettel teli grund. A focipálya környékének fejlesztésében fontos előrelépés lesz egy olyan vizesblokk, amelyet azonkívül, hogy kiszolgálja a sportolókat, használni tudnak majd a játszóterezők, és akár a Falónál megforduló turisták is.

ZSR: Van-e fejlemény a százmilliós nagyságrendű konszolidációs pályázati elszámolás ügyében?

TB: Megkerestük a korábbi tervdokumentációkat készítő céget, és kértünk tőlük ajánlatot olyan dokumentumok elkészítésére, folyamatok dokumentált befejezésére, amelyek birtokában a 2015-ös pályázatot érintően esetleg még sikerülhet elszámolnunk a támogatással. Nehéz döntés, mert ez több millió forintba is kerülhet, de talán megéri a ráfordítást, ha ennek köszönhetően legalább a 2015. évi mintegy 80 millió forintot nem kell visszafizetnünk. A 2016. évi pályázati költéssel, azzal a 116 millió forinttal sajnos nem nagyon van mit tenni, az „túl sok sebből vérzik”. Ez utóbbi tekintetében többen úgy látjuk, hogy egyedül a belügyminisztériumi tárgyalások vezethetnek valamilyen eredményre. Az már látható, hogy sajnos rajtunk kívül más települések is vannak hasonló helyzetben, és ezeket a minisztérium azonos elv mentén kívánja majd kezelni, amit még nem alakított ki, így leülni sem tudtunk velünk.

ZSR: Küller úrnak írásban tettetek fel kérdéseket az elszámolást érintően. Érkezett már tőle válasz?

TB: Sajnos még nem. November 23-án nagyon konkrét kérdéseket tettünk fel neki, és elhívtuk a KT-ülésre, de azon a héten sajnos nem volt a faluban, nem tudott eljönni. Akkor ígérte, hogy írásban fog válaszolni, de ezt azóta sem tette meg.

ZSR: Hogy bírod a terhelést? Mit tartasz most a legnagyobb személyes kihívásnak?

A legfőbb kihívás talán az, hogy a magánélet és a munka közötti egyensúlyt megpróbáljam beállítani. Nagyon hálás vagyok a feleségem és fiaim türelméért, mert ez ebben az első 50 napban még sajnos nagyon nem sikerült, de remélem, hogy a következő 50-ben sikerül.
Sokkal jobb lesz a helyzet, ha januártól a falugondnoksági, műszaki ügyeket vivő Komlós Tibor alpolgármester érkeztével, illetve, ha lesz a hivatalnak jegyzője, ha végre kiegészülünk az ügyfélszolgálatos és egyéb, hiányzó munkatársakkal, illetve ha átlátjuk és biztosan tudjuk, hogy mit hol találunk és mit nem is érdemes keresni.

ZSR: Zárszóként: tudsz pihenni legalább Karácsonykor?

Remélem igen, már várom, hogy a fiaimmal szánkóval csússzak le – akár a Kálváriától a Levendulásig. Ezúton kívánok minden kedves Olvasónak, lapkészítőnek és lapterjesztőknek is békés, boldog, meghitt karácsonyt és egészséges, sikeres, lelkesítő új esztendőt 2020-ra!

A fenti cikk a Zsákfalvi Riporter 2019/10 számában jelent meg.

A teljes kiadvány letölthető innen: https://2097.hu/zsakfalvi/