Ne égessük magunkat

Egészségkárosítás helyett környezetvédelem

Egy átlagos kerti tűz, amelyben vegyesen égetünk avart, fűnyesedéket és gallyakat, óriási légszennyezést okoz. Ezt elsősorban a rossz légellátás, az alacsony égéshőmérséklet és a magas nedvességtartalom okozza. Egy svájci tanulmány szerint egy nagyobb kupac avar 6 órás égésével annyi szállópor keletkezik, mint 250 autóbusz 24 órai folyamatos közlekedése során!

Magyarország környezetvédelmi törvénye lehetővé teszi önkormányzatoknak az avarégetéssel kapcsolatos szabályozásokat. Pilisborosjenőn a kerti hulladék- és avarégetésre heti kétszer is van lehetőség. Ezzel párhuzamosan viszont választhatunk más megoldásokat is, kímélve környezetünket, saját magunk és társaink egészségét. Falunkbanhavi egy alkalommal biztosított a zöldhulladék elszállítása április 1. és november 30. között minden hónap utolsó péntekén. Adott időszakra 8 db matrica biztosított, mely felragasztható bármely 120 literes zsákra. Gallyakat kötegelve 1 méternél rövidebb, de 0,5 méternél nem nagyobb átmérőjű formában helyezhetünk ki az elszállítás napján.

Részletek: www.zoldbicske.hu/telepulesek/pilisborosjeno

Amennyiben van rá lehetőség, komposztáljunk! Ez jelenti gyakorlatilag a legjobb megoldást, így elkerülhetjük a légszennyezést, cserébe viszont igazán értékes növényi trágyát nyerhetünk. A légszennyezés mellett sajnos meg kell említeni az égetés ránk és gyermekeinkre gyakorolt hatását. A helyzet komolyságát jelzi az is, hogy többen foglalkozunk a témával, újra és újra felmerülnek az ezzel kapcsolatos aggodalmak és problémák. Akit érint és érdekel a téma, csatlakozhat a Facebookon az Égetés téma nevű csoporthoz, illetve bővebben tájékozódhat a www.levego.hu oldalon. Óvjuk, védjük egymást és környezetünket!

„Magyarországon közel 13 ezren halnak meg a légszennyezettség miatt évente.
Bulgária után nálunk a legrosszabb a helyzet az Európai Unióban.
A gyerekek, az idősek és a várandós nők a leginkább veszélyeztetettek, de a szennyezett levegő mindannyiunknak árt. Itt az idő, hogy együtt álljunk ki az
egészségünkért!”

Greenpeace

A fenti cikk a Zsákfalvi Riporter 2019/2 számában jelent meg.

A teljes kiadvány letölthető innen: https://2097.hu/zsakfalvi/