Mi virít itt?

A falunkban élő természetfotósok rovata

A Várvölgy fokozottan védett növénye a gyapjas gyűszűvirág, az 50-150 cm magas virágok június- júliusban láthatók. Természetvédelmi értéke 100.000 Ft.

Termet: 50–150 cm
Leírása:

50–150 cm magas, feltűnő, egyszerű vagy ritkán elágazó szárú, dús virágú növény. Felső részében a csészelevelekkel együtt gyapjas-molyhos. Levelei szórt állásúak, széles-lándzsásak, ép szélűek. A virágzat csúcsálló fürt. A virágok rövid, gömbösödő harang alakúak, fehéres-okkersárgák, belül barnás vagy ibolyás erezetűek. A párta alsó ajkának középső cimpája nyelvszerű, kb. még egyszer olyan hosszú, mint a párta csöve; színe világosabb. A csészecimpák hegyesek. Termései tokok.

További információk a termeszetvedelem.hu oldalon találhatóak

Az Ibolyás gérbics a legnagyobb termetű hazai kosbor, a falu körüli erdőkben júniusban virágzik. Természetvédelmi értéke 10.000 Ft

Termet: 20–80 (–100) cm
Leírása:
Erőteljes, 20–80 (–100) cm-re megnövő szaprofiton orchideánk. Az egész növény hamvas, kékeslilás futtatású, zöld színanyagot alig tartalmaz. Levelei redukálódtak, pikkelyszerűek, hüvelyesek. A virágzat igen laza. Nagy, lila virágai (max. 5 cm) a virágzati tengelyhez simulók. A lepellevelek hosszúkás-lándzsásak, szétállók. A mézajak 14–22 mm hosszú, ép szélű, tojásdad, a szélein felhajló. A sarkantyú lefelé hajló, olyan hosszú, mint a magház.
Megjegyzés:

A legnagyobb termetű hazai kosborféle. Ibolyás színezetéről, és jellegzetes, nagy virágairól könnyen felismerhető. A növény szára elvirágzás után, a termés érésekor megzöldül.

További információk a termeszetvedelem.hu oldalon találhatóak

fotók és szöveg: Erdélyi Ferenc

A fenti cikk a Zsákfalvi Riporter 2019/4 számában jelent meg.

A teljes kiadvány letölthető innen: https://2097.hu/zsakfalvi/