Gyermek természetfotós pályázat Pilisborosjenőn

A Bizek Emi Alapítvány a Kreatív Gyermekekért és a Pilisborosjenői Német Nemzetiségi Általános és Alapfokú Művészeti Iskola

TERMÉSZETFOTÓS PÁLYÁZATOT

indít minden általános iskolás korú pilisborosjenői gyermek számára.

Fődíj

Panasonic-FZ82_slant-600x400

Panasonic Lumix FZ82 bridge fényképezőgép,

továbbá

két nap lesfotózás profi természetfotós vezetésével

Máté Bence különdíj

A világ egyik legjobb természetfotósa 2 napos lesfotózást ajánlott fel a verseny egyik különdíjasának.

Máté Bence a BBC világverseny történetének legeredményesebb természetfotósa. Az egyetlen ember, akit az év ifjú természetfotósának és az év természetfotósának (Wildlife Photographer of the Year) is megválasztottak a világon, illetve egy időben a világverseny minden ranglistáját vezeti.

https://matebence.hu/

További díjak

  • 1-1 napos lesfotózás profi természetfotós vezetésével
  • National Geographic különdíja, interjú a NatGeo online felületén
  • Pilisi Parkerdő Zrt. különdíja: 1 db éves belépő a Budakeszi Vadasparkba annak a pályázónak, aki a Humoros természet kategóriában a legjobb olyan fotót készíti, amelyik a Pilisi Parkerdő Zrt. területén készült
  • Oklevél
  • a legjobb alkotásokból kiállítást szervezünk

A zsűri elnöke, szakmai vezető

Szekeres János természetfotós, a FOTÓ NATURA HUNGARY természet fotósok egyesületének, a Természetfotósok Nemzetközi Szövetségének /IFWP/ valamint az ESZTERGOMI MŰVÉSZEK CÉHének tagja, tanár.

http://www.szekinature.hu/index.php

Szakmai partnereink

Pilisi Parkerdő Zrt.

Médiapartnerünk a National Geographic Magyarország

Kategóriák, témák

  • Állatok (háziállatok kivételével)
  • Táj
  • Növény (vadon élő)
  • Humoros természet
  • Különdíjat kap a legjobb alsó tagozatos és a legjobb felső tagozatos korosztályi alkotást is.

 

Szabályok

A pályázaton minden olyan 2003. március 1. és 2012. augusztus 30. között született gyermek részt vehet, aki vagy pilisborosjenői lakcímmel (állandó vagy ideiglenes) rendelkezik vagy a Pilisborosjenői Német Nemzetiségi Általános és Alapfokú Művészeti Iskola tanulója (bármilyen lakcímmel). A fotókhoz természetesen igénybe vehető felnőtt segítsége, de a fotót a pályázó gyermeknek kell elkészítenie és a megengedett mértékű képszerkesztés is kizárólag a fotót készítő gyermekkel együtt lehetséges. Erről a beadáskor nyilatkozni kell!

Fejenként és kategóriánként maximum 5 db fotóval lehet pályázni. Kizárólag digitális képekkel lehet pályázni, tehát az analóg fotókat digitalizálni kell a beadáshoz.

A fotóknak kérünk rövid, frappáns címet adni!

A fotókat jpg formátumban kérjük, mérete minimum 2Mb, maximum 6Mb lehet. A nagyobb kép méreteket le kell kicsinyíteni. Kisebb méret felnagyítása nem megengedett, mivel a fényképekből kiállítást is tervezünk, amihez szükséges a megfelelő minimális képminőség.

Az eredeti fotókat (eredeti méret, formátum, módosítások nélkül) az eredményhirdetésig meg kell őrizni, mivel azt a zsűri bekérheti az elbírálás során.

A fényképek kismértékű digitális módosítása (pl. Photoshop) lehetséges, de alkotó elemet nem szabad sem hozzáadni sem eltávolítani. (Tehát ami a fotón van, annak és csak annak rajta is kell maradnia.)

A fényképek vágása a méret maximum 50%-áig megengedett, de a vágott végterméknek is meg kell felelnie a minimálisan 2 Mb mérethatárnak (felnagyítás, minőségveszteség nélkül)!

Az elbírálásnál előnyt jelent, ha a fényképen nem látszik ember által épített, telepített beavatkozás (pl. etető, odú, műfészek, stb.).

Területi korlátozás nincs, a fotók bármely országban elkészíthetők. Az állatokat, növényeket eredeti természetes környezetükben kérjük bemutatni. Állatkerti fotók és háziállatokról készült fotók nem megengedettek, de vadasparkban készült fotókkal már lehet pályázni. A Pilisborosjenő környékén, a Pilisi Parkerdő Zrt. által kezelt területeken készült képek legjobbjai különdíjban is részesülhetnek.

A későbbi felhasználás (pl. kiállítás) érdekében javasoljuk, hogy az esetleg raw vagy tif formátumban, jobb minőségben készült képek lekicsinyítését, jpg-be konvertálását csak a beadáskor végezzék el, hogy a végleges pályamű is meglegyen magasabb minőségben. Ez természetesen nem elvárás, eredetileg jpg-ben készült képekkel is lehet pályázni.

Ha a fotón felismerhető személy is van, akkor annak írásbeli hozzájárulása is szükséges!

Máté Bence: Árnyjáték

Máté Bence díjnyertes fotója: A marvel of ants” (Árnyjáték) címmel. Eredeti megtekinthető itt»

A fotók beadása, regisztráció

Pályázni a Bizek Emi Alapítvány honlapján kifejezetten erre a célra meghirdetett e-mail címre kérjük majdbeküldeni az alábbi időpontban. Egy e-mail maximum 19 MB lehet, azaz mérettől függően 3-9 fotó. Ennél több fényképet több e-meilben kérünk beküldeni. Kérjük a fájlküldő szolgáltatások (WeTransfer, Toldacuccot, stb.) mellőzését!

Az első beküldésre kerülő fényképhez kérjük csatolni a honlapról hamarosan letölthető regisztrációs űrlapot, kitöltve, aláírva!  A regisztrációhoz, részvételhez szülői, gondviselői hozzájárulás is szükséges. Ezt követően minden e-mail mellé kérjük leírni, hogy a beküldött fotó melyik kategóriára készült. Ekkor kérjük becsatolni a fotón esetleg felismerhető személy(ek) hozzájárulását is.

Regisztrációs vagy pályázati díj, nincs. Kérjük, akinek módjában áll és egyetért az Alapítvány céljaival, támogassa az Alapítványt (részletek a honlap kezdőlapján)!

A pályázó a regisztráció során hozzájárul, hogy a Bizek Emi Alapítvány a Kreatív Gyermekekért és a pályázat szakmai partnerei a beadott fotókat szabadon publikálják, az alapítvány céljaival összhangban felhasználják. Az adatkezelési tudnivalók letölthetők a honlapról, melynek elfogadása a pályázat feltétele.

Beadási és elbírálási határidő

A fotókat 2018. szeptember 1. és 2018. szeptember 15. között lehet beküldeni. A beküldéshez szükséges e-mail címet augusztus végén tesszük majd közzé.

A fotókat szeptember 30-ig elbíráljuk, a kiállítást októberre tervezzük. Az eredmények kihirdetésére, a díjak átadására a kiállítás megnyitóján kerül sor.