Kincs: volt – nincs

A Szedmák-házat 9 éve hirtelen felindulásból vásárolta meg az önkormányzat, mára sem a ház nem áll, se elképzelés nincs az ingatlanról

A Szedmák-házat 9 éve, hirtelen felindulásból vásárolta meg az önkormányzat – mára sem a ház nem áll, se elképzelés nincs az ingatlanról.
A bolt felé baktatva minden egyes nap látom a szépen felújított Tájház mellett, a falu közepén tájsebként éktelenkedő sitthalmot, hulladéklerakót, gép- és faaprítótelepet, s eszembe jut a Szedmák-ház szomorú ügye, amelynek sorsa talán pár nappal a 2010. őszi önkormányzati választások előtt pecsételődött meg.
Ekkor ugyanis közpénzből, ismert stratégia és tervek nélkül, jóval az akkori piaci ára feletti 58 millió forintos összegért Küller János polgármester javaslatára az önkormányzat által megvett, rossz állapotú ház teteje hamar beszakadt, majd 2017-ben 7 millió forintért végleg elbontásra került. Az ezt követően (!) az ingatlan hasznosítására vonatkozó elképzelések gyűjtésére kiírt lakossági ötletpályázat eredményeiről, az ingatlannal kapcsolatos önkormányzati tervekről évek óta nincs semmilyen elérhető információ.

Most is nagyon közel járunk az önkormányzati választásokhoz. Még könnyen lehet addig képviselő-testületi ülés, ahol elkapkodott, a következő testületet kényszerhelyzetbe hozó döntések meghozatala sajnos egyáltalán nem kizárható, így nem árt a Szedmák-ház ügyének tanulságait felidézni.
Összeszedtük, hogy milyen hibákat nem szabad elkövetnie a következő testületnek.

 1. Választás előtti utolsó pillanatban aláírt, nem átgondolt döntéseket NE!
  Az ügylet időzítése kapcsán óhatatlanul felmerül, hogy vajon az is szempont volt, hogy az utódoknak ne maradjon pénz a kasszában, ha az októberi választásokon új testületnek szavaz bizalmat a helyi lakosság?
  A döntés előkészítetlensége, a körültekintő számítás és elemzés elmaradása, illetve a túlárazás és az érdemi állagmegóvás elmaradásában megnyilvánuló hanyagság miatt történt vagyonvesztés.
 2. Céltalan hajósnak ritkán kedvez a szél! – vagyis nem volt ismert stratégia, cél az ingatlan megvásárlásával
  Így sokáig nem is történt semmi érdemi állagmegóvás a házon, össze is dőlt. Ez így pazarlás, az épített örökség és a közvagyon elherdálása.
 3. „Halottnak a csók…” – utólag kiírt lakossági ötletpályázat meghirdetése
  Ez az ötletpályázat legjobb esetben is saját ötlet hiányában bevetett, átgondolatlan és félresikerült bevonási kísérlet. Nem ekkor és nem így kell bevonni az embereket a döntésekbe, hanem érdemes még az érdemi döntések meghozatala előtt.
 4. Kommunikációs kudarc: a kiírt lakossági ötletpályázat lezárása óta lévő mély csönd a beérkezett ötletekről, véleményekről, illetve az ingatlanra vonatkozó önkormányzati tervekről
  A bevonási kísérlet látványos bukása tapintható ki ezen; valószínűleg nem érezték a lakosok igazán őszintének a polgármester érdeklődését a véleményük iránt. A „nem kommunikáció is kommunikáció”: az egész ügy rávilágít arra is, hogy a mai napig nincs faluközpont/Fő utca-stratégia, még mindig nem tudjuk mit tegyünk a központban lévő ingatlanokkal.
 5. Közvagyon kezelése az egész Szedmák-ház ügyben: katasztrófa.
  Külső szemlélőnek, a választópolgárnak kívülről úgy tűnik, hogy az önkormányzat rengeteg pénzt elköltött látszólag cél és értelem nélkül. Látszik, hogy egyáltalán nem „fölösleges idő- és pénzpocsékolás mindenféle gazdaságossági számítások és elemzések készítése”, hanem kötelező kellene legyen az ilyen jellegű döntések meghozatala előtt. A Szedmák-ház projektnél leszögezhető, hogy ebben az alapos tervezés/elemzés, körültekintés, megfontoltság, hozzáértés egyáltalán nem látszott.

A tanulságok levonása és beépítése a jövőbeli munkába, a faluközpont tájsebének felszámolása, a faluközpont-stratégia megalkotása, és a hasonló helyzetek elkerülése feladatként pedig marad az új testületnek. Az új testületnek kell megmutatnia majd azt is, hogy miként lehet jó gazdája az önkormányzati vagyonnak, ingatlanjainknak és közterületeinknek.

Cikkajánló:
2097.hu/szakvelemeny/szedmak-haz-titka

A fenti cikk a Zsákfalvi Riporter 2019/7 számában jelent meg.

A teljes kiadvány letölthető innen: https://2097.hu/zsakfalvi/