Ültessünk fasort közösen a Várvölgy felé vezető út mentén!

A 2097 Csoport Egyesület közös munkára hívja az itt élő családokat és közösségeket: közösségi fasor ültetést kezdeményezünk a Kevély-hegyi Levendula-mezőtől kezdődően a Várvölgy felé vezető út Teve-szikla felőli oldalára. Ezzel szeretnénk kifejezni szeretetünket és ragaszkodásunkat a falu ékkövének számító területhez. Olyat cselekedni, amitől környezetünk is szépül, közösségünk is épül! Együtt, közösen, mi falubeliek. Hogy gyönyörködhessünk benne minden egyes séta, ablakból való kitekintés alkalmával és emlékezhessünk: össze tudunk fogni egy közös cél, a közösségnek fontos ügy érdekében!

Úgy gondoljuk, hogy a valamivel több mint 400 méteres, napfényes szakaszon mintegy 42 fa közös ültetése és felnevelése nemcsak az arra gyakran sétáló, kiránduló helyieknek, de a településünkre túrázni járóknak is  árnyékot adó látványosság lehet. Hiszen az ország több pontján is vannak olyan őseink által ültetett fasorok, melyek turisztikai célponttá, helyi látványossággá varázsolhatják a helyet. (Elég csak a Nagycenken, Alcsútdobozon,  Zalaszentgróton, Martonvásáron vagy éppen a Városligetben lévő varázslatos fasorokra gondolni.)

Szakértők véleményét is kikérve viszonylag gyorsan növő, szárazságtűrő, ugyanakkor faültetős pályázat keretében ültethető őshonos fafajok között szereplő, a környék erdeiben előforduló, akár tavasszal is elültethető konténeres magas kőris (Fraxinus excelsior) fákat szeretnénk ültetni.

Meggyőződésünk, hogy van Pilisborosjenőn 42 olyan család, akinek tetszik ez az ötlet és

  • örökbefogadással hozzájárulnak a fák beszerzéséhez,
  • szívesen részt vesznek a közös faültető napon és
  • az év során gondoznak is egy-egy fát, hogy néhány év múlva falunk határában is ilyen csodálatos látványban gyönyörködhessünk, terebélyes fasor árnyékában sétálhassunk a Teve-szikla vagy az ‘Egri vár’ felé.
A fasorunk látványterve

Gondoljuk tovább együtt az elképzelést!

MENETREND javaslatunk a következő:

  • Közösségi tervezési napot szervezünk április 7-e délután 18:00-ra, figyeljék honlapunkat és a helyi információs csatornákat a részletekért. Itt beszélnénk át a lényeges részleteket, a beszerzendőket és a feladatokat. Ültethetünk a fák köré virágokat is, tehetünk közéjük a Nagy-Kevélyre néző padot, táblákat, akár szemetest és megvitathatjuk, hogy kell-e és milyen védelem a facsemetéknek. És az ültetési napot, a fák fenntartását, locsolását, a személyes vállalásokat, a kapcsolódó kommunikációt is jó volna együtt átgondolni.
  • Április végén – május közepén: faültetés a terepen.
    (időjárástól és szervezés állásától függően)

A projekttel pályázunk a MOL Zöldövezet programjára ‘Fasor telepítése a Várvölgyhöz vezető út mentén’ címmel.

Ha kérdésük van, ha érdekli a kezdeményezés, ha szeretne részese lenni; jelentkezzenek, hogy a további részleteket közvetlenül is elküldhessük Önöknek!

További információ:
Tömöri Balázs
Email: tomorib@gmail.com
Tel: 06-70-978-00-37

Jelentkezhetsz az alábbi űrlap kitöltésével is!