Rómától a Mandelbrotig

Csíkszentmihályi Réka és Bozsódi Zsolt mesélt a Jenői Szalonban

Egy őszi, ködös, esős napon, a ‘80-as évek közepén, elindult autójával otthonából, Szentendréről Csíkszentmihályi Róbert szobrászművész, hogy megmutassa lányának, Rékának és leendő vejének, Bozsódi Zsoltnak a szeretett, elhunyt távoli családtag, Bugaci Teri tanítónő pilisborosjenői telkét – mesélte a Jenői Szalonban Csíkszentmihályi Réka és Bozsódi Zsolt.

Elsőre nem voltak elragadtatva az „isten háta mögötti” falutól, ahová végeláthatatlan, úttalan utak vezettek. Ám amikor kitárult a táj, és meglátták a falu fölé emelkedő Nagy-Kevélyt, a gyönyörű természeti környezetet, tudták, jó helyen vannak. Teri telkének egyik felén ők építkeztek, a meglévő házat Réka testvéréék, Richter Sáráék újították fel. Rékáék itt alapítottak családot; két lányuk született, Blanka és Bori. Blanka kislányának megszületésével pedig idén nyáron már nagyszülők lettek.

Házukat a Bajcsy-Zsilinszky utcában Zsolt tervezete, aki belsőépítészként végzett az Iparművészeti Főiskolán. Ugyanide járt Réka is, aki szövött anyag és szőnyeg szakon diplomázott. Elsőéves volt, amikor megismerte a negyedéves karcagi fiút; ennek már közel 35 éve.

Réka első szövött szőnyege díszíti azóta is a nappalijukat, és számos saját műalkotás, saját tervezésű bútor került be a lakásba, amely mindkettőjüknek műteremként is szolgál. Réka számos technikát kipróbált az évtizedek alatt, egy pilisborosjenői művésztől, Bartha Ágnestől sajátította el a tűzzománc alapjait, tőle vette első kemencéjét is. Ezzel éveken át tartott gyerekeknek tűzzománcszakkört. Aztán rátalált az üvegre, és azzal kísérletezett-kísérletezik. Üvegtéglák díszítik házukat, üvegékszereivel rendszeresen találkozhatunk vásárokon, a falubeli lányok és asszonyok nyakán köszönnek vissza egyedi nyakláncai, újabban pedig gyönyörű, régi csipketerítők lenyomatai is rákerülnek üvegedényeire.

Zsolttal szakmailag is kiegészítik egymást, jó párost alkotnak. Ez a szimbiózis a Hauer cukrászda székeit megpillantva vált először kézzelfoghatóvá számomra: Zsolt tervezte a székeket, de a kárpit Réka munkája, ahogy a szék fatámláját díszítő tűzzománc berakások is. Ez persze csak egy a közös munkákból. Nem túlzás, hogy a világ számos pontján találkozhatunk olyan műalkotásokkal, terekkel, amelyeket együtt alkottak meg. Ha Zsolt tervez egy teret, abban biztosan megjelenik egy Réka által készített üveg- vagy tűzzománc díszítés, vagy éppen a függöny, a szőnyeg fűződik a nevéhez. Ilyenek például a tűzzománcbetétes, aranyozott tükörkeretek vagy a tűzzománc falburkolat-betételemek Magyarország Limai Nagykövetségén, Peruban, vagy a mennyezeti fa kazettaelemek Magyarország Vatikáni Nagykövetségén, vagy a függönyanyagok, bútorkárpitok, szőnyegek az ország Római Nagykövetségén.

Réka és Zsolt közös munkája: Budapest, MÚOSZ Hafér kávézó

Réka zseniális ötlete a tűzzománc elemekkel díszített interaktív stratégiai Tábla-Kép-Játék, amelyekből néhány Belgiumba került, az ország Brüsszeli NATO Képviseletét díszítve. Ilyen falra tehető – nagy méretű – képekből többet is készített, amelyek azon túl, hogy műalkotások, játékként is használhatók, és a szentendrei Ferenczy Múzeum is vásárolt belőlük.

A munka mellett a közösségre is mindig volt idejük, igényük. A faluba költözésük után Zsolt Farkas Istvánnal, ahogy ő nevezi, a „Patikussal” kezdett focizni a Köves-Bércen. Aztán mindig csatlakozott a passzolgatásokhoz valaki, mígnem már két csapat is ki tudott állni egymás ellen. Hetente kétszer is összejött a nagybetűs FOCICSAPAT, utána a közös sörözések például a Bogár étteremben csak még szorosabbra fűzték a barátságokat. Aztán Takáts Árpi egyszer a foci után meghívta a barátokat, innen a „Csárda” születése, amely a falu egyik népszerű közösségi tere lett. A fociból mára annyi maradt, hogy minden szilveszter délelőtt összejön a csapat a játszótér melletti pályán, és egy óévbúcsúztató meccset tartanak.

Réka időközben táncolni kezdett a Bartók Néptáncegyüttesben, majd a helyi Kerekes Néptáncegyüttesben. Zsolt ebben is partnere lett, több mint 10 éve hetente egyszer próbálnak az Őskerekes csoporttal, és évente egyszer több pilisborosjenői családdal együtt táboroznak Terényben, ahol Jávor Csaba vezetésével mindig új táncot tanulnak, hogy aztán a majálison előadhassák a pilisborosjenőiek előtt.

A falu, a faluban élő sok művész mindig is inspiráló közeg volt a számukra, ahol sok helyi kiállítást szerveztek, és azokon alkotásaikkal részt vettek – mesélték a Jenői Szalon vendégeiként a Mandelbrot Pékségben, ahol épp a napokban készültek el Réka gyönyörű textileiből a székpárnák, és ahol ugyanolyan függöny díszíti az ablakot, amilyen Rómában is látható.

Réka és Zsolt közös munkája: Kecskemét, Hírös Agóra színház

A fenti cikk a Zsákfalvi Riporter 2019/9 számában jelent meg.

A teljes kiadvány letölthető innen: https://2097.hu/zsakfalvi/