Az Országháztól a Kövesbércig

Gondolatok a szelíd turizmusról

Nem véletlen, hogy a „szelíd turizmus” kifejezésre a Google a másodperc töredéke alatt 121 ezer találatot hoz ki. A világon mindenütt óriási érdeklődés bontakozott ki a turizmus ezen fajtája iránt, amelynek legfontosabb jellemzőit Iványi Anna, a Nimfea Természetvédelmi Egyesület kutatója az alábbiakban foglalta össze: környezeti szempontból felelős utazás a természet (valamint a kapcsolódó jelenlegi és múltbeli kulturális értékek) élvezete és tisztelete céljából; amelynek kicsi a negatív környezeti hatása, és biztosítja a helyi lakosság számára előnyös aktív társadalmi és kulturális részvételt.

Az elmúlt években láthattuk, hogy a leglátogatottabb helyeken a tömegturizmus elsöprő és kezelhetetlenné váló áradatával szemben a helyi lakosság hangosan lázadozni kezdett. Ezzel párhuzamosan pedig az igényes turisták egyre inkább a kisebb, csendesebb helyek felé indultak, és a városi izgalmak helyett a barátságos vidék és a természet csendje, a nyugalom élvezete került a figyelem középpontjába. A helyi lakosság szempontjából ez azt jelenti, hogy a maga után romokat hagyó emberáradat költekezéséből eredő magas bevételek helyett a hagyományos természeti és épített környezet megóvása és az alacsonyabb, de hosszabb távon fenntartható bevételi szint válik igazi értékké.

A szakemberek és a lakosság között megegyezés van abban, hogy a jó turizmus biztosítja a turisták elégedettségét, a helyi közösség számára elégedettséget és gazdasági előnyöket nyújt, a helyi erőforrásokat fenntartható módon használja és megőrzi a környezet minőségét. Ezek az előnyök persze nem adódnak könnyen. A gazdasági környezet működése és szemlélete általában nem kedvez a hosszabb távú megoldásokra törekvő gondolkodásnak, a magánbefektetők inkább érdeklődnek a gyors és magas haszon iránt, akár a környezet és a helyi közösségek lerombolása árán is. Komoly szemléletváltásra, felelős gondolkodásra és sok tanulásra van szükség ahhoz, hogy komolyan előre tudjunk haladni az értékeink megőrzése, fejlesztése irányában, és ne a mindenkori romok bedarálása és eltakarítása legyen a fő sikerkritérium.

A fenti cikk a Zsákfalvi Riporter 2019/4 számában jelent meg.

A teljes kiadvány letölthető innen: https://2097.hu/zsakfalvi/