Önök kérdezték

Mi válaszolunk, és várjuk további megtisztelő érdeklődésüket!

Személyesen, a fórumokon, e-mailben, közösségi oldalakon és telefonon is több kérdést kaptunk Önöktől az önkormányzati választásokon való indulással kapcsolatban. A Zsákfalvi Riporter cikksorozataiban, valamint ezen az oldalon elkezdjük megválaszolni a gyakran feltett kérdéseket.

Mi a 2097 Csoport Egyesület jelöltjeinek terve a fejlesztési területekkel kapcsolatban?

A jövőben minden egyes területre alapos, mindenki által elérhető gazdaságossági számítást végzünk, és ez alapján nyíltan, átlátható módon, a lakosság széles körű bevonása mellett hozzuk meg a településünk jövőjét meghatározó döntéseket.
Olyan fejlesztést nem fogunk támogatni, ahol nagy részben vagy egészben a faluközösségre hárulnak a település növekedésének következményei: óvodai és iskolai férőhelyek növelése, orvosi ellátórendszer bővítése, az utak és közművek fejlesztése.
Civil szervezetként jelenleg még nincs hozzáférésünk az összes adathoz és információhoz, így erre pontos választ nem tudunk adni. Csakis minőségi fejlesztésekben gondolkodunk, nem nagy beépíthetőségi százalékokban, és nem sok kis lakást tartalmazó társasházakban.

Nincsenek Bécsi útiak, lazarétiek, malomdülőiek, Tücsök utcaiak a jelöltek között? Csak a központi Ófalu lakóinak érdekeit tervezik képviselni?

Egyáltalán nem, az egész falu minden lakosára és területére egyenlő figyelmet szeretnénk fordítani. Évek óta együtt dolgozunk, erősen megbízunk egymásban, tudjuk, hogy mire számíthatunk egymástól. Természetesen jelöltjeink a teljes település lakosságát szolgálják. Ennek érdekében lakossági fórumokat tartunk a külső településrészeken, segítjük, támogatjuk kezdeményezéseiket. Emellett szeretnénk úgy működni, hogy a külső településrészekről egy-egy helyben választott delegált a képviselőtestületi üléseken részt venne, és még időben jelezné, ha úgy érzi, hogy bármelyik településrész kimarad a jövőbeli fejlesztésekből.

Esetleges választási győzelmük esetén megszűnik majd a 2097 Csoport Egyesület mint civil szervezet?

Nem, a 2097 Csoport Egyesület az önkormányzati választásokat követően, annak eredményétől függetlenül folytatja a település és a közösség érdekében végzett eddigi munkáját. A választási siker legfeljebb egyes személyek egyesületen belüli szerepét befolyásolja majd. Meggyőződésünk, hogy nagy szükség van egy erős civil szervezetre, amelyik tükröt mutat az önkormányzatnak, szembesíti a vállalásaival, tevékenységének hatásaival, illetve építi a közösséget, támogatja és saját eszközeivel segíti a helyi célok megvalósítását.

Eddig, a korábbi választások alkalmával a Bécsi útra, a Malom-dűlőre minden jelölt üres, később be nem váltott ígéretekkel érkezett. Miben különbözik tőlük a 2097?

Egyesületünk komolyan veszi a teljes települést, így már most lakossági fórumokat tartunk valamennyi településrészen, hogy a helyben élők problémáit felmérjük. A Bécsi út mentén felvetett fő problémákra rögtön a beszélgetést követően műszaki munkacsoportot alakítottunk, és az illetékes hatóságokat, hivatalokat és cégeket megkeresve elkezdtük felmérni a problémák megoldásának lehetőségeit. Hasonlóan, a Malom-dűlőn élők problémáinak meghallgatása alapján megkezdtük a megoldáshoz vezető teendők listázását, és az ebben érintett szereplők felkeresését.
Megválasztásunk esetén szakítunk azzal a gyakorlattal, hogy a külső településrészeket a falu mostohagyerekeiként kezeljük. Mindent megteszünk, hogy az ott élőket minél jobban bekapcsoljuk a falu vérkeringésébe, elérhetőbbé tegyük számukra a szolgáltatásokat, továbbá hogy a befizetett adójukból arányosan fejlesszük a területüket. Önkormányzati munkánk során állandó bizottságot alakítunk a Külső Bécsi úti és a malomdűlői településrészek lakóinak érdekképviseletére.

Hogyan garantáljuk, hogy nincs mögöttünk ingatlanspekuláns?

Fontos téma ez számunkra, hiszen a 2097 Csoport Egyesület éppen azért alakult, hogy megvédje a falu környéki zöldterületeket az ingatlanspekulációval szemben, megakadályozza a falu számára előnytelen beépítéseket. Megválasztásunk esetén világos működési alapelveket fektetünk le, melyek minden fejlesztési tevékenység során iránymutatóként szolgálnak. Településrendezési szerződéseket minden esetben kizárólag nyíltan, a lakosság bevonásával, lakossági érdekeket prioritásként kezelve kötünk majd.
Nem ingatlanspekulánsok vannak mögöttünk, hanem egy közel 40, a falunk értékeinek és vagyonának védelme iránt elkötelezett taggal bíró egyesület. Spekuláció és korrupció kiszorítására a teljes átláthatóság és számonkérhetőség jelenti a garanciát. Megválasztásunk esetén ezért csatlakozunk az önkormányzati átláthatóság növeléséért indított „üvegfalu” kezdeményezéshez.
Megválasztásunk esetén elkezdjük megszervezni a faluban a magisztrátus intézményét, amelynek a fő feladata hosszú távú stratégiai kérdésekben véleményt alkotni, biztosítva, hogy minden stratégiai döntésben a közösség hosszú távú érdekei érvényesüljenek. Emellett az évi három alkalommal megtartandó lakossági fórumainkon minden itt élő elmondhatja véleményét a folyamatban lévő önkormányzati ügyekről, amelyekről az on-line felületeken és a helyi lapban folyamatosan tájékoztatjuk a lakosságot.

Mit kell tudni a 2019-es önkormányzati választásról és a jelöltek ajánlásáról?

A köztársasági elnök 2019. október 13-ára írta ki az önkormányzati választásokat. A magyarországi lakóhellyel rendelkező választásra jogosult állampolgároknak augusztus 23-ig kell megkapniuk a névjegyzékbe való felvételről szóló értesítést.
Ha Ön nem kapta meg az értesítőt, úgy azt a jegyzőnél igényelheti.

Szavazhatok Pilisborosjenőn, ha máshol vagyok bejelentve?

Október 9-ig a jegyzőnél kérelmezheti a Pilisborosjenőn szavazást, ha a lakóhelye ugyan más település, de tartózkodási helye itt van a faluban.
Az átjelentkezésre irányuló kérelmet az a választópolgár nyújthatja be, aki a választás kitűzését megelőző harmincadik napon és az átjelentkezésre irányuló kérelme elbírálásakor ugyanazon tartózkodási hellyel rendelkezett, és tartózkodási helyének érvényessége legalább a szavazás napjáig tart.

Mit tegyek, ha speciális, egyedi kérdésem van a választással kapcsolatban?

Ha a valasztas.hu oldalon és a Helyi Választási Irodától sem kap választ kérdésére, akkor írja meg kérdését és igyekszünk kinyomozni a választ: valasztas@2097.hu

Hogyan ajánlhatok jelölteket?

Jelöltet a választási iroda által kibocsátott ajánlóív kitöltésével ajánlhat, amelyre a jelöltjeink és az őket támogató önkéntesek gyűjtik az aláírásokat.
Egy választásra jogosult személy korlátlan számú jelöltet ajánlhat, azonban egy jelölt számára csak egy darab érvényes ajánlást tehet. Az ajánlás akkor érvényes, ha az ajánló személy választójoggal rendelkezik és az ajánlóíven feltüntetett adatai a szavazóköri névjegyzék adataival megegyeznek, továbbá az ajánlóíven szerepel az ajánló személy teljes neve, lakcíme és személyi azonosítója, valamint az ajánlást saját kezűleg aláírta.

Hogyan segíthetem ajánlással a 2097 Csoport Egyesület polgármester- és képviselőjelöltjeit?

Képviselőjelöltjeinknek legalább 32, míg polgármesterjelöltünknek legalább 94 érvényes ajánlásra van szüksége, hogy szerepelhessenek az október 13-i önkormányzati választás szavazólapján!

A 2097 Csoport Egyesület választáson induló jelöltjei augusztus 26. és szeptember 9. között gyűjtik az ajánlásokat a hivatalos ajánlóíveken.
Jelentős segítség, ha jelzi ajánlási szándékát a valasztas@2097.hu e-mail-címen vagy a 06-70-978-00-37-es telefonszámon. Akármelyik településrészen is él, házhoz visszük Önnek az ajánlóívet, hogy élhessen ajánlási jogával!

Olvassa el jelöltjeink bemutatkozóit, programtervezetünket és segítsen ajánlásával, ajánlások gyűjtésével, hogy választható alternatívát kínálhassunk az őszi önkormányzati választáson!

Hol és hogyan lehet találkozni, megismerkedni a jelöltekkel?

Augusztus 2-án lakossági fórum Malomdülőn: beszámoló itt

További információk, részletek: 2097.hu/valasztas

Házhoz mennek jelöltjeink – ismerjük meg egymás véleményét, nézőpontját, terveit, és ismerje meg a 2097 Csoport Egyesület jelöltjeit! Hívja össze barátait, szomszédait, közösségét, és hívja el a 2097 Csoport Egyesület jelöltjeit egy kötetlen beszélgetésre akár saját otthonába! A megkereséseket a valasztas@2097.hu címre várjuk!

Kérdezze Tömöri Balázs polgármesterjelöltet! Fogadóóra: minden kedden, 9 és 19 óra között, előzetes bejelentkezés alapján: 06-70-978-00-37, valamint e-mailben a tomori.balazs@2097.hu címen.

Más időpontban vagy kifejezetten valamelyik képviselőjelölttel beszélgetne? Jelezze előre a valasztas@2097.hu címen, és megtaláljuk a közös alkalmat!