HÉSZ fórum 2017.05.19 videó

Lezajlott az első igazi HÉSZ fórum, hiszen ez volt az első alkalom, amikor konkrétan a HÉSZ-szel kapcsolatos lakossági véleményeket várták az alkotók. Az, hogy melyik HÉSZ-szel kapcsolatban, az egyre kevésbé világos. Főépítész úr kifejezetten kérte, hogy a régi HÉSZ-szel kapcsolatban adjunk be véleményeket, ami teljesen adekvát igény lenne az általunk hiányolt HÉSZ előkészítő szakaszban, de mint tudjuk, minden erőfeszítésünk és logikusnak, sőt 314/2012. kormányrendelettel összhangban lévőnek tűnő érvünk ellenére most már a HÉSZ véleményezési szakaszában járunk, amely párhuzamosan zajlik az ősszel határidős településfejlesztési koncepció és arculati kézikönyv készítésével (szerdánként), amelynek viszont le kellene képződnie majd a HÉSZ-ben, csakhogy az utóbbinak a véleményezési szakasza 30 nap múlva lezárul. Ebben a meglehetősen zavaros helyzetben könnyen rendet lehetne teremteni azzal, hogy a HÉSZ megújítását visszateszi a képviselő testület előkészítő szakaszba, a civil mozgalom hatására és a településfejlesztési koncepció kialakítása közben összeállt, partnerségi egyeztetésre tökéletesen alkalmas munkacsoportok “szürkeállományát” arra használják, amire “való”: segítségükkel, együttműködve megalkotható az a JOBB HÉSZ, amelyben az itt lakók értékei megjelennek, és amely HÉSZ az elmúlt évtizedek hibáit nem tovább fokozza, hanem a lehetőségekhez képest megpróbálja korrigálni.

A fórumon nagyon színvonalas hozzászólások is születtek, amelyeket a jelenlévők vastapssal jutalmaztak, egyértelműen jelezvén, hogy a lakosság által kívánatosnak és helyesnek tartott irány és szemlélet jelenleg markánsan nem egyezik az önkormányzat által képviselt szemlélettel és iránnyal.

Itt ragadom meg az alkalmat, hogy megköszönjem Endrődi Mike Attilának, hogy immár sokadik alkalommal vállalta a videófelvétel elkészítését.