Torna a szomszédban

10 éves a Napforgó rendelő

Mindenki sepregessen a saját háza táján helyi gazdaság témában is, mert milyen jó is lenne, ha mindenki bemutatná a szomszédjában lévő vállalkozót. Így teszek most én is.

A közelség miatt szomszédasszonyom – Berkiné Fehér Éva – tornafoglalkozásaira elég egy perccel előbb elindulnom. Az óráin nyugalom van, teljesen ki tudsz kapcsolni, és csodálkozol, hogy bár nem vagy kezdő, de mégis rendre olyan gyakorlatokat végzel, amilyenekkel eddig nem találkoztál. A változatosság oka, hogy a pilates, callanetics, relaxáció, intimtorna és jóga különböző elemeit is felhasználja. Mivel Éva nemcsak gyógytornász, hanem sokféle természetgyógyász-praktikát is ismer, ezért a férjem ujj- és lábsérülésénél is hozzá fordultunk.

Örült, mikor megkerestem, hogy írnék róla, beszélgessünk! Ennek során megtudtam róla új dolgokat is, melyhez úgy látszik nem volt elég a két évtizedes szomszédság. Megérte jobban megismerkedni. Elfoglaltak vagyunk, ő is, mi is, nincs időnk összejárni. De azt veszem észre, hogy futó köszönéseink, összemosolygásaink azóta megteltek valós tartalommal. Szomszédasszonyom így mesélt magáról:

„Szüleimnek volt egy nyaralója vidéken, ahol sok időt töltöttem, és 10-12 évesen gyógynövényt és erdei gyümölcsöt jártam szedni a környékre. Volt ott egy levendulamező is! Mindig is faluban szerettem volna lakni, sőt már azt is tudtam nagyon korán, hogy gyógyítással szeretnék foglalkozni. Mint utóbb megtudtam, többen is voltak az őseim között, akik gyógynövény-terápiával foglalkoztak vagy masszíroztak. 10-12 évesen nagy hatással volt rám egy gyógytornász, és akkor döntöttem el, hogy én is ezt a szakmát választom.

Az egészségügyi tanulmányok mellett párhuzamosan megmaradt bennem az érdeklődés a természetgyógyászat iránt. 16 éves koromtól elkezdtem gyűjteni a Természetgyógyász Magazint, az alternatív, illetve a hagyományos kezelésekkel kapcsolatos könyveket, illetve több tanfolyamot is elvégeztem. Már akkor is az volt a vágyam, hogy komplex terápiát nyújthassak a betegeknek, különlegessé téve ezzel a gyógytornász szakmát.

1994 óta lakom a faluban, előtte évekig jártam Pilisborosjenőre a barátnőmhöz, és általa ismertem meg Lacit, a férjemet. Pár évig apósoméknál laktunk, majd építkezni kezdtünk a Málna közben. A házat már eleve olyanra terveztük, hogy elférjen benne egy tornaterem, meg egy kis masszírozóhelyiség öltözővel, zuhanyzóval. A tervem az volt, hogy saját rendelőben dolgozhassak, mert így tudom a különböző technikákat és kiegészítő kezeléseket igazán ötvözni. Ráadásul, ha helyben vagyok, több időt tudok szánni a betegekre, s jobban meg tudom őket ismerni. Az évek során sok beteggel, családdal találkoztam, többekkel alakult ki baráti, közeli kapcsolatom.

Érdekes ez a munka, mert először mindenkit meg kell ismerni. Van, aki nyitott az alternatív terápiákra és van, aki nem. Volt olyan betegem, aki járt hozzám gyógytornára, kialakult a bizalom, és ennek hatására kezdett el érdeklődni és kért más kezelést is. Ha mód van rá, próbálom a betegeket lelki dolgokban is segíteni, mert egy sérülés vagy betegség lelki problémákat is okoz. Gyakran alkalmazok Bach-virágterápiát,akupresszúrát és relaxációs módszereket is.

Szükségem van a szellemi kihívásokra, ezért folyamatosan tanulok. A tavalyi évben például több olyan tanfolyamot is elvégeztem, ami a gerinc és az ízületek gyógyulását segíti (Dorn gerincterápia,Breuss porckorongmasszázs, FDM terápia, Trigger- és tenderpont terápia), és ezek a tanulmányok ismét új utakat,speciális területeket tártak fel számomra. Ezekkel tartósabb és gyorsabb eredményeket sikerült elérnem, mint a korábbiakkal.Többen egy-két kezeléssel több éves fájdalmaktól és mozgásbeszűküléstől szabadulhattak meg.

Magam is egészséges életmódot folytatok, mindennap tornázom, jógázom és 20 éve vegetáriánusan étkezem. A munkám a hobbim is, ezért rengeteg szakmai könyvet olvasok és igyekszem minél több mozgással és egészséggel kapcsolatos előadáson, tanfolyamon részt venni.

Gyűjtöm a masszázsolajokhoz a gyógynövényeket, és a kiegészítő kezelésekhez tinktúrákat is készítek. Egyre több ember nyitott a természetes életmódra, érdekli őket, hogy milyen gyógynövények nyílhatnak a kertünkben vagy a falunk szélén. Ezért tavaly szerveztem olyan kirándulást, mely az alapgyógynövények megismerését, információcserét, receptek megismertetését és egy kis közösség kiépítését tűzte ki célul. Többek kérésére idén is megszervezem, időpontja: 2019. április 28. 09:00-11:00-ig”

A fenti cikk a Zsákfalvi Riporter 2019/2 számában jelent meg.

A teljes kiadvány letölthető innen: https://2097.hu/zsakfalvi/