Az átláthatóság jegyében: Sáhó Tibor

“Honlapunk új sorozatot indított, melynek címe: “Az átláthatóság jegyében”. A környező földterületek – azaz a fejlesztési területek – tulajdonosait kevés kivételtől eltekintve inkább csak kézen-közön forgó információmorzsákból, pletykákból ismerjük. Kik ők valójában? Miért vásároltak földterületeket a falu határában? Milyen terveik vannak ezeken a földeken? Vajon ezek a tervek elfogadhatók, akár lelkesítők lehetnek-e a közösség számára, tudunk-e hozzájuk csatlakozni, vagy épp ellenkezőleg, gyökeresen ellene mennek a közösség érdekeinek? Ezekre a kérdésekre csak akkor kapunk választ, ha megindul köztük és a közösség tagjai között a kétirányú kommunikáció. Ennek első eleme egyfajta fejlesztői “coming out”: ki vagyok én, milyen “érdekeim” vannak, milyen vágyaim vannak, mit szeretnék adni a közösségnek, mit szeretnék elvenni a közösségtől (Igen. Pl. egy villanypásztorral vagy kerítéssel, hogy csak a legenyhébb eseteket említsem)

Szalai Péter volt olyan bátor és elkötelezett, hogy saját bemutatkozását megírta, melyet közzétettünk. Solti Andrással telefonon megbeszéltem – ő az Egri Várvölgyben 17 ha területet birtokol – hogy szintén mesél oldalainkon a terveiről, elképzeléseiről. A lehetőség mindenki számára adott, aki a falu közigazgatási területén fejlesztési nagyságrendű területet birtokol. És igen, természetesen, a 2097.hu oldalain Sáhó Tibornak is bemutatkozási lehetőséget biztosítunk.”
Fenti idézet a 2097 Facebook oldalról való – jelenleg is elolvasható ott -, ahol Szalai Péter bemutatkozását harangoztam be vele. Egyúttal megkértem Sáhó Tibor fiát – aki tagja a nyílt 2097 facebook csoportnak – , hogy juttassa el ezt az infót édesapjának, ő ezt készséggel megtette. Ennek a felkérésnek a kapcsán született az alábbi írás, amelyet ígéretünkhöz híven oldalainkon közzéteszünk.

Dömötörfy Zsolt

Nyílt levél Szalai Péter részére

Kedves Szalai Péter!

Legnagyobb fiam hívta fel figyelmemet írásodra, ami most már végleg összezavart. Ezelőtt pár héttel az irodádban még arról áradoztál, hogy milyen remek elképzeléseim vannak, meg hogy szerinted polgármesteri ambíciókat kéne dédelgetnem.

Aztán jött ez a név nélküli iromány, amiről sokáig nem tudtam eldönteni, hogy kiről is van benne szó. Igazából rád tippeltem, de környezetem meggyőzött, hogy bizony ezt nekem címezték.

Azóta a ház otthon felfordult. A feleségem a fiókokat túrja, a szekrényekben kutatja az eldugott milliókat, 7 éves kislányom pedig szobáról szobára jár és keresi a túszul ejtett Önkormányzatot. Eddig csak a húsvéti sonkára leltek rá megkötözve a kamrában, de lelkesedésük sajna nem csökkent.

Mostani írásodat végképp nem értem. Ha jól veszem ki soraidból, Te még semmilyen szerződést nem kötöttél területeid fejlesztésére az Önkormányzattal, és most ismételten megfenyegetted a falut kártérítési igényeddel, ha az ÜÜ övezetben lévő telkedre az Önkormányzat beépítési tilalmat rendel el, majd az új HÉSZ-ben megszünteti a völgy beépíthetőségét.

Írásodból az is kivehető, hogy a rólam terjesztett minden alapot nélkülöző rágalmak, hazugságok, csúsztatások, esetleg engedjük meg tévedések; a Malomdűlő Kft. elleni támadások; a 2016 januárjában elindított HÉSZ módosítás társadalmi és szakmai egyeztetésének meghiúsítására tett törekvéseid kizárólag azon valós szándékod leplezésére szolgálnak, hogy az ÜÜ övezetben vásárolt egy hektáros telkedet, valamint az előző ciklusban a 018/2 ÜÜ övezetből lakócélú övezetbe átsorolt 2 Ha-os területedet minél jobb áron tudd értékesíteni.

Morálisan az is megkérdőjelezhető, hogy ingatlanforgalmazóként kiteregeted telekvásárlási ügyletemet abszolút eltorzított kontextusba az engedélyem nélkül, de ha ezen túllépünk azzal, hogy mindez csak téged minősít, akkor sem megengedhető, hogy félrevezesd azokat, akik valóban aggódnak, hogy a Nagy-Kevély völgye minden közösségi kontroll nélkül egyéni partikuláris érdekek mentén beépítésre kerül.

Osztom azt a véleményt, hogy a völgy közös értékünk, elsősorban a pilisborosjenői lakosoké, de a Budapesten élőké is éppúgy, mint minden természetkedvelő emberé, aki ide akar látogatni.

A 2002-es HÉSZ 40.000 m2 beépítési lehetőséget adott mindenfajta ellentételezés nélkül az itt található ÜÜ övezetbe sorolt ingatlanokra, mellyel azok tulajdonosai a mai napig nem éltek, területük fejlesztésére vonatkozó szerződést az Önkormányzattal nem kötöttek.

Az előző ciklusban elfogadott HÉSZ módosítás 15%-os beépítési lehetőséget adott szintén mindenféle ellentételezés nélkül, a völgyben található 10 Ha-os és 17 Ha-os mezőgazdasági területekre is.

Helyesen írod, hogy van olyan jogszabály, amely alapján egy adott beépítésre szánt övezet visszaminősíthető mezőgazdasági területté, ha annak tulajdonosai a HÉSZ szerinti hasznosítást 7 év után sem kezdik meg.

Azt viszont nem értem, hogy amikor ily nagy álszaktudást mutatsz a HÉSZ módosítás kritikája során, hogyan gondolod ezt a Malomdűlőre vonatkoztatni, miközben az ÜÜ terület vonatkozásában, ahol 15 év alatt tényleg nem történt semmi, kártérítéssel fenyegetőzöl.

A Malomdűlőre vonatkozó állításaid teljes mértékben valótlanok, mind a pereskedések, mind a HÉSZ módosítás vonatkozásában. Ennek kapcsán mellékelem a 2014-es bírósági beadványaimat. (A beadványok mellékleteit nem csatolom, mert több száz oldalra rúgnak, de egyeztetett időpontban ezekbe is betekintést engedek, amennyiben erre igény van.) Remélem ezek kielégítő információt tartalmaznak számos korábban felvetett kérdésre.
Ugyanakkor szívesen venném, ha Te is hasonló összefoglalót készítenél arról, hogy milyen előkészületek történtek a terület fejlesztése érdekében az ÜÜ övezetben az elmúlt 15 évben.

Bízom benne, hogy egy beépítési terület visszaminősítésére vonatkozó jogszabályi környezet tanulmányozása és a Malomdűlőn történtek megismerése után belátod, hogy nem lehet párhuzamot vonni az ÜÜ övezetbe tartozó ingatlanok és a Malomdűlő területe között.

A völgyben lévő családom érdekeltségébe tartozó telkekre sem tartalmaz a HÉSZ módosítás tervezete semmilyen olyan többlet lehetőséget, amely érdekemben állna.

Remélem, hogy Pilisborosjenő lakóit több évtizedes megosztottság után sikerül végre egy kérdésben összefogni és egy olyan társadalmilag támogatott, megvalósítható turisztikai fejlesztési koncepciót kialakítani, ami fenntartható értékeket teremt, egyaránt szolgálja az itt élőket és az ide látogatókat, összehangolja a tulajdonosi és közösségi érdekeket.

Az országban számos jó példa van arra, hogy jóakarattal, összefogással kiemelkedő eredményeket lehet elérni, gondoljunk a közeli Etyekre, a Balaton-felvidéki Kapolcs völgyére, vagy az Őrség újonnan benépesülő kis falvaira.

Szerintem nagyon jó ötlet a HÉSZ módosítás készítőjétől, hogy rendeljen el az Önkormányzat a völgy mezőgazdasági területeire változtatási tilalmat a HÉSZ módosítás elfogadásáig.  A módosított HÉSZ-ben – ha tényleg ez a lakosság többségének akarata – valóban ne legyen semmilyen beépítési lehetőség, amíg nem sikerül a közösség nagy része által támogatott jövőképet megalkotni. Amíg ez meg nem születik, addig nincs szándékomban semmilyen beépítés ezen a területen.

Remélem, hogy azok akik most felelősséget mutattak községünk jövőjéért, továbbra is kitartóak maradnak és hajlandóak lesznek időt és energiát áldozni arra, hogy megismerjék a valós tényeket. Ennek érdekében bármikor, bármilyen fórumon állok az érdeklődők rendelkezésére.

Üdvözlettel: Sáhó Tibor Tel.: 06203633040

Osztom azok véleményét, akik esetleg úgy gondolják: nem pont ilyen típusú bemutatkozásra szólt a 2097.hu felkérése. Bár a peranyagok közkinccsé tétele például nagyban erősíti az általunk igényelt átláthatóságot, így azt sem gondolom, hogy az írás nem illeszkedne részben a felkéréshez. Ezért is jelent meg ebben a formában.

A 2097.hu szerkesztőjeként felajánlom Tibornak, hogy ha időközben meggondolná magát, és az eredeti felkérésünknek megfelelően “ki vagyok én, milyen “érdekeim” vannak, milyen vágyaim vannak, mit szeretnék adni a közösségnek, mit szeretnék elvenni a közösségtől ” kérdésekre fókuszálva küldene egy újabb anyagot, akkor ezt az írást szívesen lecseréljük vagy kiegészítjük.

Dömötörfy Zsolt

Sáhó Tibor által elérhetővé tett peranyagok

Kattintással letölthetők

Sáhó Tibor előterjesztés 2014.01.07.

Sáhó Tibor előterjesztése 2014.01.07.

Sáhó Tibor bírósági beadvány 2014.01.13.

Sáhó Tibor bírósági beadvány 2014.01.13.

Sáhó Tibor bírósági beadvány 2014.05.02.

Sáhó Tibor bírósági beadvány 2014.05.02.

Sáhó Tibor bírósági beadvány 2014.11.hó

Sáhó Tibor bírósági beadvány 2014.11. hó