Lassan húsz éve értünk dolgoznak

Család- és Gyermekjóléti Szolgálat Pilisborosjenőn

A családsegítő szolgálat 2001 óta működik falunkban. Ludasi Éva több mint tizenöt éve látja el ezt a szolgáltatást. Munkatársával, Rafai Józsefné Erzsébettel együtt nehéz sorsokról, szívderítő sikertörténetekről, jövőbeni terveikről beszélgettünk. Az is kiderült, hogyan segíthetnénk mi, falubeliek a munkájukat.

ZSR: Hogyan indult a családsegítő szolgálat Pilisborosjenőn? Hogyan kapcsolódtak be a munkába?
LÉ: A családsegítőt 2001-ben Klinger Magdolna szolgálatvezető indította be Szegedi Róbert polgármesterrel. Két évvel később, amikor visszakerültem a faluba és szociális téren aktív voltam, Magdi munkát ajánlott a családsegítőben. Időközben elvégeztem a szociális munkás szakot, szakvizsgáztam, majd 2011-től vagyok szolgálatvezető. Erzsivel tavaly szeptember óta dolgozunk együtt. Az egymásra figyelés, a segítségnyújtás öröme az, ami meghatározza a munkánkat.
RJE: Inkább idősekkel foglalkoztam korábban, voltam intézményvezető is, az Öregek Napközi Otthonát, az Alapszolgáltatási Központot (idősek klubja, házigondozás, étkeztetés) a Szegedi Robi bácsival én indítottam el. Aztán jó pár év után elköltöztem, majd Ürömben is dolgoztam. De jobb szeretek, őszintén szólva, a saját falumban dolgozni.

ZSR: Nagyon sokféle területen tevékenykedik a családsegítő szolgálat. Pilisborosjenőn melyek a leggyakoribb feladatok, melyik a leginkább érintett korosztály?
LÉ: Sokszor az emberek az adományszervezéssel azonosítják a tevékenységünket, pedig valójában nem ez a fő profilunk, ez csak egy része. Nehéz lenne felsorolni az összes területet, de sok időt töltünk családoknál, ügyintézéssel, programok szervezésével és adminisztrációval is. Nincs kiemelt korosztály, mindenkivel foglalkozunk. Vannak újszülöttek, kicsi gyerekek gondozatlan terhességből, olyan családi körülmények között, amit folyamatosan figyelni kell. Az elvünk az – és a törvény is azt mondja –, hogy minden gyermek a családban nevelkedjen. Ha mégis ki kell emelni egy gyereket a családból, igyekszünk ideiglenes elhelyezéshez a faluban keresni megfelelő személyt.
Egy másik fontos terület az idősek ellátása. Az idősek gondozását most az ürömi Idősek Klubja látja el. Az ürömi szolgálat jól végzi a munkáját, de azért jó lenne, ha helyben kapnának ellátást az időseink.

ZSR: Erre lenne igény a faluban?
RJE: A tapasztalataink szerint sok helyi idősnek lenne még szüksége erre a szolgáltatásra.
LÉ: Az önkormányzatnak is kiemelten fontos az idősek ellátása, ezért felkérte a szolgálatunkat, hogy készítsünk egy kérdőívet, amit eljuttattunk minden 65 év feletti borosjenőinek. Ezzel azt próbáltuk felmérni, hogy milyen szükségleteik vannak. Sajnos nagyon kevés visszajelzés érkezett. Dr. Csányi Márta felvetette a szociális térkép elkészítésének ötletét, amellyel a falu egész lakosságának szociális igényeit lehetne feltérképezni. Mivel a kérdőíves felmérés nem működött, ezért az idős korosztályt személyesen kellene felkeresnünk. Azt azonban látnunk kellene, hogy hova akarunk eljutni. A koncepció megalkotásához pedig meg kell teremteni a szervezeti hátteret.

ZSR: A fiatalok is egy meghatározó korosztálya a falunak. Őket segítette a Jövő Jenő Alapítvány, ami, úgy tudom, megszűnt.
LÉ: Papíron, ha jól tudom, még létezik, de már nem működik. Még Klinger Magdi kezdeményezésére alakult meg, majd Szulek Angéla és Pilipár Gabi csapata vitte tovább a szervezést. Nagyszerű munkát végeztek! Jelenleg sajnos erőforrás hiányában szünetel, pedig fontos szerepet töltött be a falu életében, és ma is nagy szükség lenne a kamasz korosztály támogatására.

ZSR: Hogyan értesül a családsegítő egy-egy helyzetről vagy esetről?
LÉ: Erre szolgál az észlelő- és jelzőrendszer, melynek célja a veszélyeztetettség megelőzése és megszüntetése. Igazából minden magánember jelzőrendszer, mert bejelentheti, ha problémát észlel a környezetében. A hivatalos szervezetekkel pedig évi hat alkalommal összeülünk, és egy-egy aktuális témával foglalkozunk.

ZSR: Milyen más szervezetekkel állnak kapcsolatban?
LÉ: Több szervezettel is kapcsolatban állunk. Legutóbb együttműködtünk a helyi Nagycsaládos Egyesülettel, a Lökkös Krisztina szervezésében megvalósult péksütemény-adomány kiosztásában, nemrég pedig leültünk egyeztetni a jótékonysági boltot vezető Heves Ilonával és a katolikus karitászt szervező dr. Csányi Mártival, hogy összehangoljuk a tevékenységünket.

Mi is segíthetünk!

Számos olyan apró feladat adódik, melyben egy-egy falubeli segíthetné a családsegítő munkáját. A szolgálatot végzők kiemelték, hogy leginkább rendszeres segítségre lenne szükségük, legyen szó anyagi támogatásról vagy önkéntes segítség felajánlásáról.
Amennyiben szívesen vállalna ezekből valamit

  • rendszeres anyagi támogatás
  • önkénteskedés családi napon, rendezvényeken, táborokban
  • programok népszerűsítése, plakátkészítés
  • informatikai eszközök beüzemelése, karbantartás, honlapkészítés,

…kérjük, jelentkezzen Ludasi Éva szolgálatvezetőnél az alábbi elérhetőségeken:

  • 06 70 947 9884 vagy
  • 06 70 670 8973 vagy
  • 06 26 336 094
  • pbjcsaladsegito@gmail.com

A fenti cikk a Zsákfalvi Riporter 2019/4 számában jelent meg.

A teljes kiadvány letölthető innen: https://2097.hu/zsakfalvi/