Építsük újjá a Szedmák-házat!

Lakossági javaslat

Küller János polgármester

Szabó József Zoltán jegyző

Pilisborosjenő Képviselő Testülete

részére

Az Önkormányzat honlapján megjelent:  Felhívás a Szedmák-ház ügyében című írásra reagálva a következőket szeretném javasolni:

Mint mindannyian láthatjuk – és ezt a fényképek tanúsítják – eleven sebként éktelenkedik a falu főutcáján az ingatlan, amit Szedmák-házként ismernek a falu lakói. Bár volt előző tulajdonosa is, – nevét sajnos nem ismerem – aki felépítette ezt a klasszikusan sváb házat, amely tökéletesen beleillett egy egységes utcaképbe. Nem véletlenül tekintettük műemlék jellegűnek, és a falukép szerves részének.

Nem igazán szeretnék az idevezető eseményekre reagálni, mert az egy külön történet, arra reagálni más módon célszerű. Mivel nem értem miért hagyták ennyire gyalázatosan lepusztulni, ezért a következő javaslatom lenne:

Személyes tapasztalatomból tudom, hogy egy lepusztult, de értékekkel és hagyománnyal rendelkező házat hogyan lehet lebontani és az előző generációk tiszteletével újjáépíteni. A lebontáson már túl vagyunk, bár én ezt lerombolásnak nevezem, ahol nem a megmaradt értékek megmentése, hanem az épület elképesztő módon való szétforgácsolása volt az eredmény.

Hiszem, hogy most lehetőség nyílna ugyanolyan módon felépíteni ezt a házat, ahogy azt az elődök tették. Ezzel gyarapíthatnánk azon épületek számát, amelyek hirdetik az itt élők hagyományszeretetét és a régi értékek megbecsülését. Természetesen az épület funkcionális kialakításáról lehet eszmecserét folytatni, de a külső megjelenésről – szerintem – nem igazán kellene.

Úgy gondolom, ha csak az esztelen rombolás költségét vesszük alapul, ez a falu ismét képes lenne olyan értéket létrehozni, ami az újabb generációknak is példát mutathat.

Kérem, gondolják végig a leírtakat és örömet okoznának ha nem az ellenségkép gyártásának egyik eszköze lenne a javaslatom.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket:

Marton Ferenc
Templom u. 12