Pilisborosjenő pihenő-játszó tér

Ez az írás 1996 május 20-án született. Sok idő telt el a kezdetektől, de hála az újra és újra nekirugaszkodóknak végül megvalósult a gyermekek játszótere. Köszönet mindenkinek aki részese ennek a történetnek. Olvassák szeretettel.

Marton Ferenc

Úgy gondoljuk, hamis az a feltételezés, hogy a falun élő gyermekek igazán saját közegüknek érzik a természetet. Nyilvánvalóan jóval kedvezőbb helyzetben vannak városi társaiknál, de lehetőségeikkel korántsem élnek megfelelően. A kertes házban élés még nem feltétlenül jelent jó kapcsolatot a növényekkel, állatokkal, madarakkal.

A pihenő-játszó tér kialakításától számos előnyt remélünk. Szükségesnek érezzük, hogy egy olyan biztonságos és harmonikus területet hozzunk létre, ahol a gyerekek már egészen pici koruktól kezdve együtt lehetnek a szabadban, szülők felügyelete mellett. A nagyobbak ezúton megismerhetik a növények telepítésének, gondozásának feladatát és megfigyelhetik munkájuk eredményét, a folyton növekvő és szépülő környezetet. Az odatelepülő madarakról való gondoskodás pedig remélhetőleg ráébreszti őket a már rég elfeledett kölcsönös függőségre.

Azért, hogy ezeket a célokat elérhessük, a falu szélén választottuk ki ezt a helyet, ahol nincs közlekedés, – a falu un. zsákfalu, nincs átmenő forgalma. – és csendes, nyugodt lehetőséget nyújt a pihenésre. Innen kifele haladva már a völgy kezdődik amellyel harmonikus egységbe hozható a játszótér.

Ezzel a területtel együtt kialakítható a közelben lévő Szent Vendel emlékoszlop környéke, amely az állattartók védőszentjeként emlékeztet mindenkit környezete védelmére.

A völgy felé haladó út mentén ültetett fákkal pedig szeretnénk irányt mutatni az elkövetkezendő nemzedéknek, hiszen reményeink szerint ezt a völgyet már a játszótér szellemében nevelkedett gyerekek fogják – felnőttként – ismét széppé alakítani.

Első feladatként a növények elültetése valósulhat meg, hogy aztán a további munkák és tervek a kialakított teret tegyék egyre jobbá és barátságosabbá.

Ehhez kérjük az Önök segítségét:

Dessewffy Erzsébet

Dér Denisa Szt. Donát u 26

Radnóti Ágnes József Attila u. 12

Kalmár Gabriella Templom u. 12

Vízhányó Anikó Patak u. 35.