Szülői összefogással épül a Gyöngyharmat Waldorf óvoda Pilisborosjenőn

A Budai út 14. sz. alatt álló öreg családi ház hamarosan új funkcióban éled újjá: közösségi összefogással Waldorf óvodát alakítanak ki belőle. Az ingatlant tavaly tavasszal vásárolta meg a helyi Waldorf óvodát működtető egyesület, amely jelenleg a régi óvoda egyik csoportszobájában működik. Az új, immáron saját tulajdonú ingatlan átalakításának tetemes költségeit az egyesület tagjai – a gyermekek szülei – részben bankkölcsönből, részben pedig adományokból igyekeznek finanszírozni, ehhez kapcsolódott a hétvégén lezajlott garázsvásár is, amelyre számos pilisborosjenői család ellátogatott. A márciusban kezdődő építési munkálatok a tervek szerint a nyár végéig befejeződnek, a kialakított 25 óvodai férőhely nagyobb részét helybéli kisgyermekek vehetik majd igénybe. (Verba Judit beszámolója)

„A házban a Kondacs család élt az elmúlt évtizedekben, Gyuri bácsiról rengeteg szép történetet hallunk a faluban. A kedvességéről, dolgosságáról, a rengeteg zöldségről, gyümölcsről, amit a kertben termelt és eladott a helyieknek, szomszédoknak. Kondacs bácsi örökösei, a lányai nagyon örültek, amikor megtudták, hogy óvodaként, kisgyermekekkel, élettel telítve élhet tovább édesapjuk háza, kertje. Szeretnénk méltó gazdái lenni a gyönyörű, domboldali gyümölcsöskertnek, megőrizni, továbbvinni ezt az értéket.

Egy család régi otthonát ezentúl 25 kisgyermek és családjai lakják majd be. A szülők, akikből az óvodát fenntartó nonprofit egyesület áll, a legtöbb feladatot önerőből, önkéntes munkával látják el. Az egyesület az összes bevételét, így a szülőktől kapott havi rendszeres hozzájárulást is az óvoda fenntartására fordítja.

Mivel ellenszolgáltatás nélkül végezzük ezt a munkát, így a havi díjakat alacsony szinten tudjuk tartani.

Az új óvoda építése egy újabb mérföldkő az életünkben, ami még inkább összekovácsolja a közösséget.

Van egy közös álmunk – megteremteni a gyermekeinknek azt a fizikai, lelki, szellemi környezetet, ami a fejlődésüket leginkább szolgálja. Biztosítani a  jó levegőt, egészséges ételeket, biztonságos, elfogadó, szeretetteljes környezetet, a természetben való tapasztalatszerzést.

Ezért fogunk össze, teszünk időt, energiát, pénzt bele, és építjük az óvodát. Ebben a projektben is a szülőké a munka oroszlánrésze.

Andris a tervező, az építési projektvezető. Gergő szervezi a kivitelező csapatot. Évi a pénzügyes, pályázatíró. Az apukák végzik az építési segédmunkát, jönnek falat bontani, földet talicskázni.

A nagy sikerrel és szép bevétellel zárult garázsvásárt  négy anyuka szervezte. Peti és Zoli az informatikusok, honlapgondozók, listák őrei. Barbi a házi pénztáros. Bea rendeli az ebédet, és végzi a grafikai munkákat. Andi a beszerző, aki heti szinten biztosítja, hogy minden élelmiszer, tisztítószer megérkezzen az oviba. Az apukák csapata végzi a karbantartási feladatokat, szerel leszakadt függönykarnist, készít csizmatartó polcot, javít vízcsapot. A gyönyörű cégtáblánk Kati kézműves munkája. A hétvégéken ovit takarítunk felváltva és hazavisszük a mosnivalót. A kis törülközőket, abroszokat, selymeket nagy gonddal mossák, vasalják az anyukák, hogy hétfőre üdén, tisztán, illatosan kapják vissza a gyerekek.

Közben tudatosan részei vagyunk a gyermekeink óvodai életének, és észrevétlenül jó hangulatú, összetartó közösséggé kovácsolódunk. A közös munka és az együtt megélt ünnepek, sikerek és  nehézségek összekapcsolnak minket. Életre szóló barátságok születhetnek a családok között. A gyerekeink pedig, kicsik és  nagyok azt élik meg, hogy a családjuk egy közösség része, ahol számíthatunk egymásra, ahol bízhatunk egymásban.

Tények és adatok

Nonprofit szervezetként 25 kisgyermek óvodai ellátását biztosítjuk

A csoport nagyobbik része helybéli

Három képzett, tapasztalt óvodapedagógus, egy dajka és egy művészeti pedagógus óvja és neveli a gyermekeket

A teljes beruházás költsége 60-65 millió forint

Az ingatlant 30 milliós bankhitellel vásároltuk meg

A szülők és barátok 12  millió forint önerőt tettek eddig bele a projektbe

Pályázatokat nyújtottunk be itthon és külföldön. Egy német alapítványtól a helyszíni tájékozódás után már kaptunk is biztatást, és ígéretet a támogatásra és arra, hogy minden egyéb forrásból összegyűjtött adományt megdupláznak nekünk!

A pilisborosjenői önkormányzathoz is benyújtottunk egy egyszeri 3 milliós kérelmet a beruházás támogatására.

Még nem látjuk a végét, de optimisták vagyunk. Hiszünk abban, hogy munkánkkal értéket teremtünk mind a hozzánk járó családoknak, mind a falunknak. Gazdagítjuk az oktatási palettát, oktatási intézményt hozunk létre és óvodai férőhelyeket biztosítunk Pilisborosjenőn.

Ha úgy érzed, hogy segítenél minket, köszönettel fogadunk minden egyszeri vagy rendszeres támogatást, adó 1%-ot! Most minden támogatás a dupláját éri a számunkra!”

Honlap: www.gyongyharmatovi.hu

Bankszámlaszám: Magnet Bank 16200168-00118499

Adószám:18129724-1-13

Köszönettel:
a Gyöngyharmat Waldorf Óvoda közössége