Népszavazás kiskáté, avagy mit tegyek július 29-én?

Kedves Emberek! Segítségképpen összefoglaltam az egyes népszavazási opciók lehetséges következményeit. Reményeim szerint segít a szavazással kapcsolatos döntésben azoknak, akik nem nyaralnak, így módjukban áll állást foglalni a kérdésben.

“Nem megyek el szavazni”

Akkor válaszd ezt, ha szeretnéd, hogy érvénytelen legyen a népszavazás, vagy úgy érzed, Téged nem érint igazán ez a kérdés, nem érdekel ez az egész hercehurca.

Akkor ne válaszd ezt, ha semmiképpen nem akarsz egy csoportba kerülni az érdektelen lakosokkal vagy határozott véleményed van a Várvölggyel ill. a népszavazással kapcsolatban.

Tudd, hogy ha nem nyilvánítasz véleményt (akár egy érvénytelen szavazat formájában), akkor az önkormányzat ezt úgy értelmezheti és úgy kommunikálhatja, hogy nem kívánsz beleszólni a döntésbe. Ha ez nem így van, akkor – ha teheted – válassz más opciót.

“Elmegyek szavazni és érvénytelenül szavazok, esetleg a szavazólapra ráírok egy üzenetet”

Akkor válaszd ezt, ha kifejezetten szeretnéd, hogy a népszavazás érvénytelen legyen, és nem szeretnél semmilyen felhatalmazást adni az önkormányzatnak a Várvölggyel kapcsolatban, de jelezni szeretnéd, hogy érdekelnek a közügyek, és tiltakozol az ellen, ahogy ezeket a jelenlegi önkormányzat kezeli (egy lehetséges üzenet az, hogy “Beszéljük meg inkább!”)

Az érvénytelen népszavazás semmire nem kötelezi és nem is jogosítja fel az önkormányzatot, a felelősség nála marad.

“Elmegyek szavazni és “NEM”-mel szavazok”

Ahhoz járulsz hozzá, hogy érvényes legyen a népszavazás és maradjon az építési tilalom a Várvölgyben, továbbá felhatalmazod az önkormányzatot arra, hogy szükség esetén pereskedjen az érintett tulajdonosokkal és kártérítést fizessen. Biztosnak vehető, hogy egy per esetén a megítélt kártérítés összege jócskán elmarad a 230 millió forinttól.

Akkor válaszd ezt, ha semmilyen kompromisszumra nem vagy hajlandó a Várvölgy vonatkozásában, vagy attól tartasz, hogy az “IGEN”-ek túlsúlyba kerülnek a szavazáson, és az önkormányzat visszaállítja a korábbi építési jogokat, amelyek a tájképet veszélyeztető építkezéseket is lehetővé tesznek.

A “NEM” válasznak az a kockázata, hogy a népszavazás többek között az általad leadott “NEM” szavazat következtében érvényes lesz.

Ha az “IGEN”-ek győznek, akkor visszaáll a korábbi szabályozás. A “NEM” válaszok győzelme pedig felhatalmazza az önkormányzatot a pereskedésre.

Aki érvénytelen népszavazást szeretne a “NEM”-ek relatív többségével, annak sajnos döntenie kell, hogy érvénytelenül vagy “NEM”-mel szavaz, mert nincs olyan megoldás, amely a kettőt egyszerre tudná biztosítani.

“Elmegyek szavazni és “IGEN”-nel szavazok”

Ahhoz járulsz hozzá, hogy az önkormányzat visszaállítsa a korábbi szabályozást a Várvölgyben, amely a tájképet veszélyeztető építkezéseket is lehetővé tesz.

Akkor válaszd ezt, ha nem érdekel a Várvölgy beépítettsége, továbbá az sem érdekel, hogy sokaknak ez szívügye, emellett nem szeretnél semennyi közpénzt áldozni egy esetleges pereskedésre vagy kártérítésre.

Dömötörfy Zsolt