Győztes kakas az ürömi hobbitház udvarán

A kakasszépségverseny eredményhirdetése

A kakasszépségverseny diplomáciai fordulatot vett. Történt ugyanis, hogy a falunkban lakó dr. Andrónyi Kristóf levélben megkeresett minket, és érdeklődött, hogy nevezheti-e ürömi ismerőse kakasát.

Fogadtuk a jelentkezést több okból. Egyrészt megható, ha valaki a barátjának akar jót, másrészt egy újabb választóárokba dobhatunk néhány lapát földet, nevezetesen az Ürömöt és Pilisborosjenőt megosztóba. Harmadrészt küldött egy linket, hogy ennek az úrnak van egy hobbitháza, ami zsákfalviként, riporterként minket felkészületlenül ért: nem tudtunk ellenállni. Megindokolva, hogy biztos áthallani a délceg legényke reggeli rikoltozását: elfogadtuk a nevezést.

Gyors egyeztetés után be is kéredzkedtem megnézni a hihetetlenül hangzó turisztikai csodát. És valóban, az Üröm központjában lévő Optika épületének udvarán egészen szokatlan életérzés fogadja az ember lányát. Sejtették volna? Én álmomban sem gondoltam volna, hogy hobbitház vár rám, és még egyebek: lombház, biotó, kemence, fürdődézsa és szauna. Igazi álomvilág. De még alakul minden, mert lesz jurta és ellenáramoltatós medence. És mire a cikk megszületett, elkészült a jégkunyhó is. Mivel egyik mániám a települési tőkevonzás kapcsán a turizmus, kifaggattam dr. Korom Ágostont, a hely megálmodóját és tulajdonosát.
Az EU-joggal foglalkozó PhD-s kutató úgy érezte, hogy kiegészítené a nem túl magas egyetemi tanári fizetését, és belevágott a szobakiadás-bizniszbe. Amikor észlelte, hogy a térségben csak úgy lehet érvényesülni, ha minél lejjebb szorítod az árat, és igazából a berendezés nívója sem érdekel cserébe senkit, inkább úgy döntött, hogy nagyobb fantáziát igénylő ötlet után néz. Így jött a hobbitház. Mivel különleges hangulatú szállást tud nyújtani széles körű kiegészítő szolgáltatásokkal, ezért telt házzal működik, és elkérheti a magasabb árat is.

Amikor arról kezdtem el neki mesélni, hogy milyen jó lenne, ha a térségre kitalálna a két falu valamilyen közös turisztikai stratégiát, először nehezen értette. Nem értelmi akadályok voltak, hanem olyan régóta küzd egyedül, hogy neki már az is csodálatos, hogy senki sem akadályozza. Amikor kissé botladozva adtam elő – nem vagyok turisztikai szakember –, hogy mi itt a Pilis kapuja lehetnénk, ajánlhatnánk egymás szolgáltatásait kifelé stb., hamar gyakorlatiasra fordította: lesz egy információs füzete a vendégei számára, és felsorolná benne a borainkat, a tájházat, meg amit érdemes. Merthogy a szállásadónak is érdeke, hogy több vendégéjszakát legyen érdemes eltölteni a környékbeli gazdag lehetőségek miatt. És persze mi is ajánlhatnánk őt offline és online faliújságokon. Barteralapon. És ez csak egy szál; mennyi lehetőség lenne, ha szakemberek ülnének le ötletelni! Mert pályázat, az van bőven (lásd keretes).
Na de a lényegre térve, természetesen ott volt Kakas is, aki bebiztosította nálam a helyét egy újabb érzelmi húr megpendítésével: szegénynek a tyúkjait elvitte valami ragadozó (2-3 jérce kerestetik sürgősen!), úgyhogy magányában a nyulakkal került egy ketrecbe. Micsoda sors! Legyünk gálánsak, engedjük át neki a díjat mi, pilisborosjenői kakastulajdonosok!

A zsáknyi nyereménytáp átvehető a Pilisborosjenő, Ilona utca 7. szám alatti takarmányboltban (Nyitva hétköznaponként 16:30-18:00).

A fenti cikk a Zsákfalvi Riporter 2019/8 számában jelent meg.

A teljes kiadvány letölthető innen: https://2097.hu/zsakfalvi/