Tojásfestés természetes anyagokkal

Pár hete kicsit lelassult az élet, mindenki befelé és a családja felé fordul, korlátozottak lettek a lehetőségeink, több a szabadidőnk. Remek időszak ez, hogy a közelgő húsvét alkalmából visszatérjünk dédanyáink hagyományaihoz, és bevonjuk a tojásfestésbe a gyermekeinket is.

Szeretnék kedvet csinálni ahhoz, hogy ne a bolti, mesterséges színezékeket használjuk az idei tojásfestés alkalmával, hanem inkább aknázzuk ki a természet adta lehetőségeket. Fessünk természetes anyagokkal tojást: növényekkel, virágokkal, fűszerekkel. Ez egyrészt környezetbarát megoldás, ráadásul remek szórakozást biztosít ebben a nehéz időszakban felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt.

Olyan szempontból kicsit nehezebb helyzetben vagyunk, hogy tél végén korlátozottabbak a lehetőségeink a természetben fellelhető növényeket illetően. Aki komolyabban gondolkodik a festőnövények használatában, annak tanácsolom, hogy a jó idő beköszöntével, egész nyáron és ősszel is gyűjtögessen és szárítson ki növényeket a következő húsvéti készülődésre.

Színek szerint fogom leírni azokat a növényeket, amelyeket a tojások festéséhez tudunk használni. Én most csak az éppen szezonálisan elérhetőekkel fogok dolgozni, de azokat is összeszedem egy csokorba, amelyeket nyáron érdemes begyűjteni.

Piros: báránypirosító (Alkanna tinctoria) gyökér, a fehér akác (Robinia pseudoacacia) gyökere (Rubus ideus), málna, a közönséges szurokfű (oregánó) (Origanum vulgare) virágos hajtása, kányabangita (Viburnum opulus) gyümölcse, dália, festőbuzér (rubia tinctorum)

Rózsaszín: ecetszömörce-termés, kökénytermés, nyír – termős barka, rózsaszirom, sáfrányos szeklice szirma, sóskaborbolya-termés, cékla

Sárga: lapulevelű keserűfű (Polygonum lapatifolium), kerti mahónia (Mahonia aquifolium) gyökere, sáfrányos szeklice (Carthamus tinctorius), festő pipitér (Anthemis tinctoria), kökörcsin (Pulsatilla vulgaris) virága, cserszömörce (Cotynus coggygria), vadalma (Malus sp.), közönséges vadgesztenye (Aesculus hippocastanum) kérge, közönséges japánakác (Sophora japonica) termése, közönséges torma (Armoratia lapatifolium) szárított levele, homoktövis (Hippophae rhamnoides) szára, levele és gyökere, aranyvessző virágos szára, festő rezeda virágos szára, körömvirág virága, kutyatej virágos szára, rézvirág virága, vérehulló fecskefű virága, leveles szára, vöröshagyma levele, kurkuma

Zöld: nyírfa (Betula pendula) levele és rügye, májusi gyöngyvirág (Convallaria majalis) levele, fekete bodza (Sambucus nigra) zöld bogyói, spenótlevél, csalánlevél, varjútövisbenge-termés

Kék: festőmályva (Alcea rosea var. nigra) sziromlevelei (szárított formában kapható), cserszömörce spirituszba áztatva, csillagvirág (Scilla cernua), bodzatermés, fagyaltermés, festőcsülleng levele

Barna, vörösesbarna: diólevél, csipkebogyótermés, égerkéreg, kökénykéreg, lucfenyő toboza, tölgygubacs, vöröshagymalevél

Fekete: borostyántermés, tölgykéreg, dió termésburka, szurokfű leveles szára
Megfigyelhető, hogy egy bizonyos növénynek a különböző részeiből más-más színeket tudunk előállítani.

Lépésről lépésre

Tipp: ha nem kaptunk fehér tojást, de ilyennel szeretnénk dolgozni: tegyünk 20%-os ecetet egy pohárba, és merítsük bele a tojást. Hagyjuk állni 45 percig az ecetben, miközben néhányszor kiemeljük és szivaccsal kicsit ledörzsöljük. Hatékony módszer, a tojás fehér lesz. Akinek nincsen ehhez kedve, semmi gond, az átlagos, barnás színű tojásokat is remekül lehet festeni.

1. pont: Készítsük el a festőleveket! A zöldet most spenótból fogjuk készíteni. Vágjuk apróra a spenótot, és főzzük 1 liter vízben kb. 20–30 percig. Fontos, hogy a festőlé soha ne érje el a forráspontot, tehát alacsonyabb lángon áztassuk. A sárga színt ezúttal kurkumával fogjuk készíteni (2–3 evőkanál bő vízben), ezt is főzzük ugyanezzel a módszerrel. A rózsaszín tojásokat céklából készítjük, lereszelve főzzük 1 liter vízben, a kék tojásokat pedig lereszelt lilakáposztából, amelyet szintén megfőzünk.

2. pont: Ameddig a festőlevek főnek, helyezzük egy lábosba a tojásokat, és öntsük fel hideg vízzel, majd öntsünk hozzá 3 evőkanál ecetet is, és a tojásokat kb. 12 perc alatt főzzük keményre.

3. pont: Ameddig kissé kihűlnek a festőlevek, a megfőtt, barna tojásokat hideg víz alatt óvatosan dörzsöljük át – megfigyelhetjük, hogy világosabb árnyalatúak lesznek az ecet hatására.

4. pont: Ismét visszatérünk a festőlevekhez. A kurkumás (élénksárga) festőlé kivételével leszűrjük a főzeteket, azaz eltávolítjuk a növényi részeket, és a leveket befőttesüvegbe öntjük. A tojásoknak hagyjunk helyet az üvegekben.

5. pont: Ha nem pusztán színes tojásokat szeretnénk, hanem szép mintásakat, akkor egy harisnya segítségével különböző növényi lenyomatokat készíthetünk a tojásokra (pl. petrezselyemlevéllel). Amikor ráhelyeztük a növényt a tojásra, húzzunk rá szorosan egy kivágott harisnyadarabot, és befőttesgumival rögzítsük.

6. pont: Ezután óvatos mozdulatokkal tegyük a tojásokat a még meleg festőleveket tartalmazó üvegekbe, és időnként megforgatva, egy éjszakán keresztül hagyjuk őket a lében.

Ezekkel a jelenleg elérhető növényekkel és fűszerekkel most pasztelles színvilágú tojásokat tudunk készíteni. De ha valaki tényleg veszi a fáradságot, hogy a nyári és őszi szezonban is gyűjtögessen az erdőben, réteken, akkor ennél vibrálóbb színű tojásokat is készíthet.

fotók: Brinza Krisztina

A fenti cikk a Zsákfalvi Riporter 2020/3 számában jelent meg.

A teljes kiadvány letölthető innen: https://2097.hu/zsakfalvi/