Nyílt levél Pilisborosjenő külső településrészeinek tömegközlekedése kapcsán

A 2097 Falufórum nevű Facebook csoportban felröppent a hír, hogy a külső településrészeken lakók mobilitása szempontjából olyan fontos 218-as busz megszüntetése újra napirendre került. Forgalomszámlálás, utasoktól adatgyűjtés zajlik, hogy alá lehessen támasztani a későbbi döntést. Egy helyi lakos, Schwendt Anna kezdeményezésére levelet írtunk a Volán Zrt-nek, hogy értse: Pilisborosjenő számára nagy a tét, nagyon nem mindegy, hogy mit terveznek!

Csatlakozz nyílt levelünkhöz! Ne hagyjuk magukra falunk külső településrészein élőket! Olvasd el levelet, és írd alá Te is!

A levelet aláírók száma: 210

Kapja: VOLÁNBUSZ Zrt Ügyfélszolgálat és Utaskapcsolati Iroda

Tárgy: 218-as buszjárat és a Pilisborosjenő Bécsi úti településrész lakosainak tömegközlekedés hozzáférése

Tisztelt VOLÁNBUSZ Zrt. Ügyfélszolgálat és Utaskapcsolati Iroda!

Alulírott pilisborosjenői és környékbeli lakosok arra kérjük Önöket, hogy ne szüntessék meg falunk külső településrészén élők számára nagyon fontos tömegközlekedés hozzáférési lehetőséget.

Tudomásunkra jutott, hogy a 218-as busz utasforgalmának számlálása esetleg azzal a céllal zajlik, hogy a buszjárat létjogosultságára vonatkozó döntést előkészítse. Szeretnénk figyelmüket felhívni arra, hogy az Üröm-Solymár közötti szakaszon lényegében egyedül a 218-as busz áll a helyi lakosok rendelkezésére, mint lehetséges tömegközlekedési mód.  Amennyiben a Kövesbérci utcai megálló kiesik, akkor a 10-es út mentén járda nélküli szakaszon, vagy a réten keresztül kell – többek között iskolába igyekvő gyerekeknek is – hosszan gyalogolni a következő buszmegállóig.

Kérjük, hogy informáljanak bennünket arról, hogy:

  • valóban tervezik-e a 218-as buszjárat megszüntetését és/vagy a járatok sűrűségének, menetrendjének megváltoztatását?
  • amennyiben megszüntetik a 218-as buszjáratot, akkor elképzelhetőnek tartják-e, hogy helyette a Bécsi úton haladó VOLÁN által üzemeltetett 800, 801, 820, 830, 832 buszjáratok igény szerint megálljanak legalább a Kövesbérci utca, a Külső Bécsi út 35. és a Pilisborosjenő, Téglagyári tér nevű megállóknál?
  • milyen módon tartják elképzelhetőnek a településrészt érintő, tömegközlekedési lehetőségeket érintő tervezett változások folyamatában való részvételünket, bevonásunkat? 

Ugyanis nagyon szeretnénk, ha megmaradna a környezetbarát tömegközlekedés lehetősége a Bécsi úton lakók számára! Ezek a megállók szolgálják ki jelenleg Pilisborosjenő Külső-Bécsi úti, illetve Téglagyár és Malomdűlő településrészeinek igényeit. A Kövesbérci utcai megállóban mindössze a 218-as autóbusz áll meg, mely a reggeli és esti csúcsidőben jelentősen túlterhelt járat és gyakran a dugóban állva akár fél órás késést is összeszed. Ha valamennyi Volán járat megállna a fent említett megállókban, az jelentősen javítaná a környéken élők tömegközlekedési lehetőségeit, a 10-es út helyzetét és környezetvédelmi szempontból is rendkívül pozitív lépés lenne. 

A 218-as buszjárat átgondolt változtatások bevezetése nélküli megszüntetése bizonyosan újabb, további gépkocsiforgalmat gerjeszt. Ezt pedig az amúgy is zsúfolt útvonal és annak használói véleményünk szerint nem bírnának el.

Válaszukat reménykedve várjuk!

Az aláírók nevében őszinte tisztelettel a kezdeményezők:

Schwendt Anna
helyi lakos

Medvecki Réka
NOE pilisborosjenői csoport vezetője

Tömöri Balázs
2097 Csoport Egyesület ügyvivője

   Pilisborosjenő, 2019. október 

Megjegyzés: a nyílt levél aláírási lehetőségét 2019.10.23-ig biztosítjuk, hogy minél több érintett csatlakozhasson.
Az aláírásgyűjtés lezárása után az aláírók listáját egyben fogjuk a Volánbusz Zrt-nek továbbítani.

Nyílt levél aláírása

VEZETÉKNÉV

UTÓNÉV

E-MAIL

LAKCÍM

EGYÉNI ÜZENET

Szeretnék kapni értesítést arról, hogy mit sikerült a Volán Zrt-nél elérni